Vihmane ilm joogafestivali külastajate arvu ei kahandanud

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Festivali ühes populaarseimas, Marika Tamme naiselikkuse töötoas õpiti, et naine ei pea alati olema kena ega armas, ka naine on vahel vihane ja teeb koledat häält. Igas inimeses on nii naiselik energia, yin, kui ka mehelik energia, yang. Naine ei pea olema ainult naiselik, vaid need kaks peavad olema tasakaalus. Foto: Liina Davõdova
Festivali ühes populaarseimas, Marika Tamme naiselikkuse töötoas õpiti, et naine ei pea alati olema kena ega armas, ka naine on vahel vihane ja teeb koledat häält. Igas inimeses on nii naiselik energia, yin, kui ka mehelik energia, yang. Naine ei pea olema ainult naiselik, vaid need kaks peavad olema tasakaalus. Foto: Liina Davõdova

Kui mullu said Haapsalu joogafestivali korraldajad uhkusega öelda, et pärast ürituse lõppu oli piiskopilinnuses prügist maas ainult üks veepudel, siis tänavu korjati festivalialalt vaid paar veepudeli korgirõngast. Peakorraldaja Merit Raju sõnul osales Baltimaade ainsal joogafestivalil inimesi sama palju kui mullu — tuhatkond. Nende seas 71 vabatahtlikku, 50 esinejat, 60 kaupmeest ning 10 korraldajat MTÜst Joogafestival.

Festivalile ei olekski palju rohkem rahvast mahtunud, sest mitmesse joogatundi või loengusse oli soovijaid rohkem kui saalides kohti ja õhtune kontsert tuli suure huvi tõttu kordusele. Rahvarohkeimad olid Raju sõnul festivali peaesineja David Lurey joogatunnid ja Marika Tamme töötuba naiselikkusest. Laupäevane Almer Jansu ja Kaia Karjaste gongikontsert Jaani kirikus läks väljaspool kava kordusele pühapäeval.

„Nägin, mis nägudega pöörduti ukselt tagasi, kui esimene kontsert oli läbi müüdud,” selgitas Raju. Nii kirik kui ka esinejad nõustusid kontserdi kordamisega ja peaaegu täis sai Jaani kirik ka pühapäeva pärastlõunal. „Väga meditatiivne oli see kontsert. Nagu Jansu ütles, kaotad ajataju — kas kulus vähe või palju aega või kui palju üldse võiks kell olla. Tervendav,” kirjeldas Raju.

Tänavu toimusid eraldi loengud ja töötoad meestele ning üldse oli festivalil näha hulga rohkem mehi kui mullu. „Nädala alguses oli ühte meeste töötuppa registreeritud ainult neli inimest, aga lõpuks oli igas 50 meest — üle ootuste,” ütles Raju. Kui naiste töötuppa suutsid end sisse lunida ka kaks meest, siis meeste omast aeti välja isegi fotograaf, rääkis Raju.

Treeninguid ja loenguid andis festivalil ka poole kohaga Haapsalus elav joogaõpetaja Jocke Salokorpi. „Me ei ole kirikus ja ma ei ole preester,” kirjeldas Salokorpi joogafestivali ja üldse joogatunni ideed. „Ma pole siin selleks, et teid midagi uskuma panna, vaid et oma kogemust jagada.” Salokorpi sõnul on joogas oluline osa nii vaimsusel, mediteerimisel kui ka füüsilisel treeningul. „Sa oled sama palju oma suur varvas kui oma mõistus. Isegi rohkem, sest varvas on reaalsus, aga minapilt on lugu,” selgitas ta.

Kokkuvõttes jäid korraldajad Raju sõnul festivaliga igati rahule. „Võib–olla ainult teise päeva ilm ei olnud ideaalne. Tunnen end vastutavana kõigi kogemuse eest,” nentis ta.

Vihmase ilma tõttu tõsteti laupäevaõhtused ja pühapäevased piiskopilinnuses toimuma pidanud tunnid Wiedemanni spordihoonesse. Raju sõnul kannatasid selle all enim toitlustajad, kes olid telgid ja kõik vajaliku linnusele festivalialasse üles pannud, kuid rahvas suunati sealt ära. Asja lahendamiseks avati festivaliala kõigile — basaari külastajaile ja turistidele.

„Alguses mõjutas ilm väga palju. Inimesi ju festivalialal ei olnud, aga linnarahvas ja kõik teised seisid aia taga — naljakas olukord,” rääkis üks toitlustajaid Marita Krull Vihmavarju kodukohvikust. „Siis rääkisime korraldajatega, nad olid väga vastutulelikud ja festivaliväravad avati. Siis tuli juba päike ka välja,” lisas ta. Taime– ja toortoitu pakkuvas Vihmavarju kodukohvikus oli enim minekut toor–, st kuumutamata valmistatud tortidel ja täidetud šampinjonidel.

Kuigi joogafestivali piletid on võrdlemisi kallid (pass 25–40 eurot, millele tuli juurde osta piletid loengutesse ja töötubadesse), tuleb festival Raju sõnul omadega vaid tasa, korraldajad lisa ei teeni. „Oleme mittetulundusühing, katsime kulud ära,” ütles ta.

Peale piiskopilinnuse, kultuurimaja, Wiedemanni spordihoone, Haapsalu linna algkooli, Lahe joogapesa, Jaani kiriku, Lahe külalistemaja ja Haapsalu gümnaasiumi rendi tuleb tasuda ka esinejatele, kellest mitmed on välismaised ja oma alal tuntud, lisas Raju.

Tuleva aasta plaanist nii palju, et festival peetakse 19.–20. juulil ja ikka Haapsalus. „Enne peame omavahel nõu ja siis avaldame,” ütles Raju ning lisas, et igal juhul arvestatakse ka külastajate tagasisidet — ankeedi leiab festivali Facebooki lehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments