Jaani kiriku altariskulptuur läheb Tallinna restaureerimisele

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Tiit Salumäe (vasakul ja) restauraator Merike Kallas uurima altarilt eelmadatud puuskulptuuri, mis läheb Tallinna restaureerimisele. Foto: Tõnis Padu
Tiit Salumäe (vasakul ja) restauraator Merike Kallas uurima altarilt eelmadatud puuskulptuuri, mis läheb Tallinna restaureerimisele. Foto: Tõnis Padu

Täna eemaldati Jaani kiriku altarilt sinna hiljem paigaldatud Ristija Johannest kujutav puuskulptuur, mis läheb Tallinna restaureerimisele.

Puuskulptuur, mis oli paigaldatud 17. sajandil ehitatud altari ülemise osa, paekivist retaabli, soklisse.

Kui päritolu on ebaselge, kuid ühe versioonina  pärineb kuju toomkiriku keskagselt altarilt. “Ta võib olla samast kohast pärit, kust toomkirikus olev minestava madonna skulptuur. Nad võivad olla sõsarad,” ütles linnaarengu ja muinsuskaitse peaspetsialist Tõnis Padu.

Restauraator Merike Kallase sõnul oli puuskulptuur paigaldatud paekivi altarile lubimördiga ja seda oli kerge eemaldada.

Kui kuju restaureerimine on osa kunstiakadeemia restaureerimistudengi Triin Aasa bakalaureusetööst, siis on plaanis see valmis saada mai lõpuks.

Jaani kiriku unikaalne paekivist altar on plaanis restaureerida.

Tõnis Padu sõnul on altari enda kivikeha valmis. Selle krohvis ja kattis lubivärviga firma Resteh. “Päris ilusasti tehtud, pole liiga sirgeks krohvitud ja näeb mõnusasti vana välja,” ütles Padu. Järgmisel nädalal peaks paika saama ka tammepuust altarilaud.

Triin Aasa ja Merike Kallas puhastasid täna ka värvist ühe altari detailidest. Seejärel otsustatakse, mis altariretaablist edasi saab – kas see puhastatakse üleni värvist või mitte.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments