Lääne prefektuur hoiatab: Jääolud on väga muutlikud

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Uppunud saani päästmine 19. märtsil. Foto: PPA Lääne prefektuur
Uppunud saani päästmine 19. märtsil. Foto: PPA Lääne prefektuur

Lääne Prefektuur tuletab kõigile jääl liiklejatele meelde, et jääle tuleb minna hästi ettevalmistunult ja olla ettevaatlik. Autoga enam jääle minna ei tasu.

Möödunud nädalavahetusel registreeriti Pärnumaal kolm juhtumit, kus jalgsi merejääl liikujad jäid hätta.

17. märtsil kella 15 ajal päeval laekus info Lääne prefektuuri juhtimiskeskusest, et Varbla vallas Vidi sadamast on merejääle läinud kaks inimest, kellel on probleeme kaldale jõudmisega. Sündmusele reageeris Pärnu kordoni toimkond, kuid hädalistel õnnestus siiski oma jõududega kaldale naasta.

Samal õhtul vahetult enne südaööd teatas meesterahvas, et suundus päeval Tahkuranna sadamast Pärnu lahele kalale ja on nüüd pimeduse tõttu jääl eksinud. Appi läksid kaks Pärnu kordoni paadi ja kahe mootorsaaniga varustatud toimkonda. Hädasolija positsioneerimise abil leitigi mees kella 1.45 paiku öösel ja toimetati kaldale. Arstiabi ta õnneks ei vajanud.

Pühapäevane juhtum osutus keerukaks ka merepäästjaile endile. 18. märtsil kell 18.30 saabus teade, et hommikul kella 10 ajal läks Tahkurannast merele kaks inimest, kes ei oska enam tagasi tulla.
Pärnu kordonist väljus kaks toimkonda, kaasas mootorsaan päästekelguga ja paat. Pea tunni pärast sõitis ühe toimkonna mootorsaan jääprakku ja uppus. Toimkonna liikmed pääsesid, ka kadunute päästmine ei jäänud pooleli. Kella 21 paiku teatasid hädalised, et nägid päästetoimkonna lastud raketti ja auto vilkureid ning liiguvad suunaga autole. Poole tunni möödudes olid merehädalised paadiga umbes 150 meetri kauguselt jääpiirilt maale toimetatud. Ka nemad ei vajanud meditsiinilist abi.
Praeguseks on ka uppunud mootorsaan pinnale tõstetud.

Lääne prefektuuri piirivalvebüroo juht Margus Toomsalu paneb inimestele südamele, et jääle minejatel on esmatähtis omada GPS-seadet või kompassi. GPS-seade juhatab hädasolija maale, kuid selle abil saab ka päästjatele enda täpseid koordinaate anda. Viimane kiirendab tunduvalt abi jõudmist hädasolijani, mis on äärmiselt oluline siis, kui hädasolija on saanud märjaks ja teda ähvardab alajahtumine.

Jääle minnes on oluline võtta kaasa ka laetud akuga mobiiltelefon. Margus Toomsalu tuletas meelde, et ilmaolud on äärmiselt muutlikud ning kergesti tekivad udu ja lumetorm, mille tulemusena võib väga kergelt eksida. Ta soovitas kindlasti jälgida ilmateadet ja tuulesuunda. “Ohtlikud on just põhja- ja kirdetuul, mis jääpraod või lahvandused kaldast eemale lükkavad, nii et kalastajad ei pruugi enam kaldale pääseda,” ütles Toomsalu.

Uuemates telefonides on ka sisseehitatud GPS, kuid siinkohal tasub silmas pidada, et selle kasutamine vähendab oluliselt mobiiltelefoni aku kestvust. Soovitav on mobiiltelefoni aku tühjenemise korral märkida ära oma koordinaadid ja edastada need päästjatele.

Toomsalu manitses, et autoga pole enam merejääle asja, kuna ilma soojenedes muutuvad jääolud kiiresti.

Jääoludega on võimalik end kursis hoida politsei kodulehel. Seal on jääolude kaart, mida uuendatakse pidevalt, kuid tasub meeles pidada, et jääolud muutuvad kiiresti ja olud kaardil ei pruugi vastata tegelikkusele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments