Läänemaa kabe-elu kogub taas hoogu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Märtsis korraldasime noortele 100 ruudulises kabes turniiri "Märtsi kabe". Selle võitis juunior Kalev Mänd, teiseks tuli minikadett Anti Antikainen ja kolmandaks minikadett Laura Latik. 

Anti Antikainen võitis märtsis Haapsalu laste 64ruudulise kabeturniiri. 2. kohale tuli Dan Taidla Uuemõisa algkoolist, 3. oli Sven Makienko Haapsalu gümnaasiumist. 
 
***
Haapsalu meistrivõistlused meestele võitis märtsis Haapsalu gümnaasiumi õpetaja Renee Pajuste, teisele kohale tuli Kalev Randlaine ja kolmandaks Udo Ojabstein.
 
Naiste meistriks tuli Marina Ivanovits, 2. koha võitis Anni Oraveer ja 3. koha Vivika Pärna. 
 
Tüdrukutest võitis Merlin Murumäe, II koha võitis Pärna Leanika ja III koha Latik Laura. 
 
***
Aprillis võistles Marina Ivanovits Eesti meistrivõistlustel 64 ruudu kabes ja võitis 4. koha. Mais tuli ta 100ruudulise kabe välkturniiril 8. kohale.
 
***
Augustikuus mängisid meie tugevamad noored 100ruudulise kabe Euroopa meistrivõstlustel. Tubli tulemuse saavutas Ketlin Õunap Haapsalu gümnaasiumist, kes tuli 21. kohale. Minikadett Dan Taidla ja juunior Kalev Mänd jäid 32. kohale. Parimate tulemuste saamist takistas poistel  100ruudulise kabe vähene mängupraktika.
 
***
Septembris võistlesid meie minikadetid Eesti meistrivõistlustel 64ruudulises kabes. Hästi mängis Ketlin Õunap Haapsalu gümnaasiumist, kes võitis 4. koha, Leanika Pärna Taeblast saavutas 12. koha, Laura Latik 14. koha ja Andrea Ojamu 15. koha. Poistest jäi Dan Taidla 14. kohale ja Anti Antikainen 16. kohale.
 
***
Paremini mängisid poisid oktoobris vanemas vanuse rühmas kadettide Eesti meistrivõistlustel, kus Anti Antikainen võitis 6.-9. koha ja Dan Taidla 10. koha. Tüdrukutest mängis hästi Ketlin Õunap, kes võitis 6. koha, mängis seejuures viiki mulluse  meistriga. Andrea Ojamu jäi 16. kohale. 
 
***
Eesti meeste kiirkabe meistrivõistlustel võitis Renee Pajuste 24. koha. 
 
***
Oktoobris peetud Haapsalu meistrivõistlustest noortele võttis osa 29 kabetajat. Võistlused toimusid kahes vanusegrupis – minikadetid ja kadetid. Minikadetide arvestuses võitis poistest esikoha Devid Dagirovs (Laagna gümnaasium), teise koha Kert Kallas (Haapsalu gümnaasium) ja 3. koha Reio Kaldoja (Uuemõisa algkool). 4. koha võitis Sergei Bonartsev (Nikolai Kool), 5. koha Artur Toomsalu, 6. koha Sven Makienko (mõlemad Haapsalu gümnaasiumist). 
 
Minikadettide seas kuulus tüdrukutest esikoht Laura Latikule, 2. koha Elina Karlsonile (mõlemad Haapsalu gümnaasiumist) ja 3. koha Reelika Pähnale (Taebla gümnaasium).
 
Kadettide poiste võistlus oli pingeline ja esikuuiku selgitamiseks tuli pidada lisamatše. Esikoha selgitamiseks pidid Dan Taidla ja Anti Antikainen mängime neli lisapartiid. Võitis Dan Taidla ja tuli Haapsalu meistriks. Kolmas oli Erik Sommermann (sanatoorne kool), neljas Denis Kopanev (HWG), viies Aleksander Jonasing ja kuues Ants Lobjakas. 
 
Kadetid tüdrukud: esikoht Merlin Murumäe (Taebla gümnaasium), teine koht Mariliin Niibon (Taebla gümnaasium), kolmas koht Reelika Pähna (Taebla gümnaasium), neljas koht Carmen Lii Targamaa (Haapsalu gümnaasium). Tüdrukute põhiturniiri võitjaks tuli minikadettide võitja Latik Laura, tubli saavutus noorelt kabetajalt.
 
*** 
13. augustil korraldas Läänemaa kabeklubi Polina Sergi 2. mälestusvõistlused 64ruudulises kabes. Esimesed mälestusvõistlused toimusid 1992. aastal. Mäletame ja meenutame tema ligi 40aastast kabetegevust, ta oli mitmekordne linna ja rajoonimeister oli parim naiskabetaja Haapsalu rajoonis, tuli mitmekordseks spordiühingu Jõud kohalikuks ja üle-eestiliseks meistriks, mängis edukalt Eesti esivõistlustel, kus parim tulemus oli 3. koht.
 
Võistlused korraldasime Haapsalu sotsiaalmaja hubases sööklas, eraldi sisustasime mälestusnurga, kus olid pildid Polina Sergist võistlustel, tema auhinnad ja medalid, tema kaustikud mängitud partiidega ja fotosid võistlustest. See oli meie 
noorkabetajatele heaks eeskujuks.
 
Võistluspäev algas kohvilauaga kus meenutati Polinat. Oma emast rääkis Valentina Ilumäe-Serg ja pojapoeg Renee Serg. Mul endal oli au 15-17aastasena mängida Polinaga linna ja rajooni võstlustel ja ka ühes võistkonnas esindada Haapsalut. 
Seejärel sõitsime Polina kalmule, viisime lilled ja tegime ühispildi. 
 
Võistlusest võtsid osa meistrikandidaadid Irma Nahkor Tallinnast ja Juta Raudsepp Pärnust, samuti meistrikandidaat Janne Mumme oma tütre Karmeniga.
 
Kokku mängis turniiril 11 võistlejat, meilt mängis 4 paremat naist ja 3 tüdrukut. 
 
Võitjaks tuli Janne Mumme, teise koha võitis veteran Pärnust, meisrikandidaat Juta Raudsepp ja kolmanda koha Läänemaa ja Haapsalu linna meister Marina Ivanovits. Turniiril mängis ka Polina tütar Valentina Ilumäe.
 
Võistluste õnnestumisele aitasid kaasa Haapsalu sotsiaalmaja ja linnavalitsust, Renee Serg ja Valentina Ilumäe-Serg.
 
 
Kalev Randlaine, Läänemaa kabeklubi
 
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
naine
12 aastat tagasi

väga hea uudis ! Ja tore,et on tekkinud noori,keda see spordiala huvitab.
Ja tänud kõigile,kes on sellele oma panuse andnud.Loodame,et leidub ka toetajaid,kes seda äärmiselt huvitavat spordiala suudaksi toetada !

soomre,
12 aastat tagasi

väga tubli töö. Kui on hea mees ,kes organiseerib,siis on tulemusi ka näha.
Jätkake samas vaimus ,Edu Teile!