Leht: arvutuste kohaselt oleks mõistlik koondada eriarstiabi nelja linna

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

PERHi ülemarst Sergei Nazarenko pidas Läänemaa haiglat aparatuuri poolest keskmiseks. Foto: Arvo TarmulaFoto on illustreeriv. Foto: Arvo Tarmula

Haigekassa arvutuste kohaselt oleks rahvaarvu vähenemist, aga ka arstide põuda arvestades mõistlik, et enamik keerukate ja spetsiifiliste erialade vastuvõtte toimuks ainult kahes kuni neljas Eesti linnas, kirjutab Eesti Päevaleht.

Arvutuste kohaselt oleks mõistlik eriarstide vastuvõtt toimuda Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Kohtla-Järvel ehk Tallinna suurhaiglates, Tartu Ülikooli kliinikumis, Pärnu haiglas ja Ida-Viru keskhaiglas. Ülejäänud väiksemates ehk üldhaiglates oleks edaspidi võimalik kohtuda ennekõike kaheksa eriala arstidega: kõrva-nina-kurgu-, silma-, naiste-, naha- ning suguhaiguste ja taastusraviarstiga, psühhiaatri, laia profiiliga sisehaiguste arsti ja üldkirurgiga.

"Neid kaheksat põhieriala ei ole praegu igas maakonnas tagatud," sõnas haigekassa juhatuse liige Mari Mathiesen. "Erialade lõikes on pilt hästi varieeruv: milline erialaarst on parajasti saadud, seda eriala [üldhaiglas] ka pakutakse."

Haigekassa visioon on, et nimetatud kaheksa eriala vastuvõtud peavad toimuma igas maakonna üldhaiglas. Ülejäänu osas tuleb eraldi kokku leppida. Ja kuna kõikidel üldhaiglatel peaksid nüüdseks olema ka koostööpartnerid, siis nende koostöös saab kohapeale ka teiste eriarstide vastuvõtte korraldada. Leht märgib, et üldistatult püütakse arstide liigutamise asemel patsienti rohkem liikuma panna. "Kõrgelt kvalifitseeritud personali aja kasutamine sõiduks paljudesse teenuse osutamise kohtadesse väga väikeste teenuse mahtude pärast ei ole otstarbekas," on kirjas haigekassa eriarstiabi kättesaadavuse analüüsis.

Teisalt ilmneb, et patsiendid liiguvad juba praegu päris palju ja tuleb ette sedagi, et kõigepealt läheb patsient eriarsti vastuvõtule üldhaiglasse, seejärel samale vastuvõtule suurde haiglasse. „Sõite väiksemate kohtade ja keskuste vahel ei maksa ka praegu mitte keegi kinni,” nentis haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross.

Haigekassa eelmise aasta andmete põhjal joonistatud Eesti kaardilt selgub, et paljud patsiendid on juba praegu harjunud eriarsti juurde pääsemiseks pikemaid teekondi ette võtma. Suurimad niinimetatud magnetid on seejuures kaks Eesti suuremat haiglat, Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) ja Tartu ülikooli kliinikum.

Sotsiaalministeeriumi ametnikud on käinud enamikus üldhaiglates ja uurinud, milliseid probleeme esineb transpordiga. Konkreetseid plaane avalikult veel välja ei käida, kuid arutatakse eri võimalusi, näiteks seda, et haiglad võiksid koostööd tehes ise transporti korraldada, ja nn patsiendihotellide rajamist, millega võiks tegeleda hoopis erasektor.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
IRW
7 aastat tagasi

Juba 25 aastat tagasi olid siin ju rootsi( ülisotsialistlik maa ) eksperdid , kes ju ütlesidki : eestil ei ole vaja rohkem kui 4 haiglat ( hiljem mööndustega lisati kuressaare ) . Meie ülemakstud tobudele jõudis alles nüüd kohale – ikka pikad juhtmed küll ( see eest aga 25 aastat sai megapappi ju )

kellamees+Lible
7 aastat tagasi

meil ju ilus ja suur surnukuur

Jürgel Pigi
7 aastat tagasi

Minu arvutused näitavad et majanduslikult on veel efektiivsem looduslik valik.