Maavanem tegi ettepaneku kolida Läänemaale kaks ametit, ühe sihtasutuse ja jõuministeeriumide hankekeskused

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Nõva päevakeskus (71) Neeme Suur

Lääne maavanem Neeme Suur (pildil) tegi ettepaneku, et Läänemaale võiksid kolida tervise- ja keskkonnaamet ning KIK ja  jõuministeeriumide hankekeskused.

Suur põhjendas keskkonnaameti kolimist sellega, et nii Läänemaal kui Hiiu- ja Saaremaal on piisavalt tähtsaid looduskaitselisi teemasid, mida saaks tõhusamalt lahendada, kui keskkonnaamet asuks siinmail. Samuti on Läänemaal palju puutumata ja inimtegevusest mõjutamata loodust ning elab arvukalt keskkonnaspetsialiste.

Samal põhjusel võikis kolida Läänemaale ka Keskkonnainvesteeringute Keskuse.

Terviseameti kolimist põhjendas Suur sellega, et Läänemaale on omane terviserehabilitatsiooni valdkond. Siin tegutseb taastusravihaigla ja Viigi kool. „Olemas on kompetentsed spetsialistid, tugisüsteemid ja taristu. Haapsalus ja Läänemaal on mitmekümne aastaga loodud sotsiaalvaldkonna edasiarendamiseks ja erinevateks ennetustegevuseks heatasemeline keskkond, mistõttu teeme ettepaneku kaaluda Haapsalu linna Sotsiaalministeeriumi asutuse Terviseamet paiknemiskohana ning miks mitte ka Tervisearengu Instituudi (TAI) edasise tegutsemiskohana,” kirjutas Suur riigihalduseministrile saadetud kirjas.

Suur märkis, et kolmandaks võiks Läänemaale kolida kaitse- ja siseministeeriumi haldusalas tegutsevad hankekeskused.

„Riigi tugiteenuste tsentraliseeritud keskused ei pea asuma pealinnas, vaid vastupidi, hajutatud paiknemine riigi territooriumil suurendab riigikaitse ja sisejulgeoleku valdkonna enda turvalisust ja aitab samas ka kaasa riigi töökohtade ühtlasele paiknemisele riigis,” märkis Suur.

Riigihalduse minister Arto Aas ootas maavaneamilt ja ministeeriumitelt riigiasutuste maale ümberkolimise ettepanekuid eelmiseks reedeks. Rahandusministeeriumi pressiesindaja Armo Vask ütles, et üleskutsele vastas 20 riigiasutust. Vask ütles, et ettepankeud võetakse arvesse mai lõpuks valmis saavas riigi ülesannete analüüsis. Vask märkis, et praegu pole teada, kas ja kui suures ulatuses on valitsus valmis rahastama riigiasutuste kolimist Tallinnast maakondadesse.

Postimees kirjustas esmaspäeval, et Lääne-Viru maavanem Marko Torm tegi ettepaneku kolida sinna kaitseressursside ameti, tehnilise järelevalve ameti, Eesti Raudtee administratsioon ja sisekaitseakadeemia päästekolledž.

Ida-Virumaa maavanema Andres Noormäe sõnul võiks Ida-Virumaale tuua kümne riigiasutuse või riigifirma peakontori või esinduse, nende hulgas Eesti Energia, kirjutas BNS.

Lisaks soovib Noormäe Ida-Virumaal näha ülikoolide põlevkivi- ja geoloogiauuringute keskusi, mille võiks koondada TTÜ Virumaa kolledžisse. Veel soovib Noormägi Ida-Virumaale tuua tehnilise järelvalve ameti, sihtasutus Meie Inimesed, tarbijakaitseameti esinduse, korterühistute liidu esinduse ja keeleinspektsiooni esinduse. Piirilinna kultuurielu arendamiseks peab Noormäe oluliseks sihtasutuse Narva Teater asutamist. Samuti soovib Ida-Viru maavanem sisekaitseakadeemia kolimist Narva.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hm
7 aastat tagasi

Sellised pisimuudatused,ei muuda siin Läänemaal midagi.Ja ei tasu unustada,et ka kolimine maksab ja mitte vähe.

küsimus
7 aastat tagasi

riigiasutuste kolimine sinna-tänna on muidugi põnev malelauamäng. Aga kuidas terviklikult kogu Läänemaad arendada, tugevdada, siinset ettevõtlust REAALSELT toetada ja edendada- selliseid ettepanekuid ei tule juhtidelt just sageli. Loosungid on läbi aastate samad- peame toetama ettevõtlust, looma töökohti, toetama….aga reaalses elus käib väike-ettevõtlusele nii riigi mastaabis kui ka omavalitsuste tasandil pigem kaigaste kodarasse loopimine. Vaadakem seadusandluses toimuvat, polegi kaugemalt näiteid vaja. Jõudu kosmeetiliste muudatuste ja pisi-ideede üle arutlemiseks.

need
7 aastat tagasi

ju sisuliselt kõik mobiilsed töökohad, milleks üldse mingit kindlat paika vaja on, kui istub tööajal juuksuris, teeb arvutis ettekande või valmistab surfilaagris aruande, niikui nii nad kohapeal ei ole, kallis ametiauto on neil töökoht nagu nad ajakirjanduses ise väidavad

HRT
7 aastat tagasi

Riigiasutused peaks olema kõik üheskoos ja hoopis Kesk-Eestis. Kuigi oleks tore mõelda, et Läänemaal tekiks töökohti, siis “kliendid” unustatakse ära. Ühe ametnikuga kohtumiseks sõida Haapsallu, teise juurde aga Põlvasse?

HRT-le
7 aastat tagasi
Reply to  HRT

Kui palju oled sa Tallinnas riigiasutustes käinud?

ja
7 aastat tagasi

koolid , kauplused, postkontorid , perearstid jaotame külade vahel, KES EI TAHAKS KODULÄHEDAL TÖÖL KÄIA, RAUDTEE ÜHENDAKS KÜLASID, KULGEKS LOODUSLIKULT KAUNITES KOHTADES, KÕIK OLEKS NII ILUS, ET ISEGI PALKA EI KÜSIKS

to Asunik
7 aastat tagasi

Oled ikka piiratud mõtlemisvõimega küll. Oled sa kuulnud sellest, kui palju täna igapäevaselt inimesi Tallinnasse Läänemaalt tööle käib? Tean omast käest mitmeid neid tuttavaid, kes juba täna töötavad Tallinnas erinevates ametites. Arvan, et nad oleksid kindlasti parema meelega Haapsalus tööl käinud ja siia tagasi tuleks väga paljud need, kes senini Haapsalus pole leidnud omale erialast tööd. Miks tekitada probleemi seal, kus seda ei ole. Maavanem käis välja selge visiooni sellest, millised ametid võiksid siinses maakonnas baseeruda ja arvan, et need oleksid siia igati sobilikud. Miks peaksid keskkonnaspetsialistid istuma täna Tallinna betooni vahel, kui nad võiksid jälgida loodusprotsesse vahetu looduse lähedal.

Asunik
7 aastat tagasi
Reply to  to Asunik

Ideaalis mõte vb õige aga kui palju meil on nö ühe ameti perekondasid, kus abikaasad mõlemad töötaks ühes riigiametis? Kui pere elab pealinnas või selle lähedal ja näiteks naine töötab KIK-is ja mees Muuga terminalis, siis KIK-i Haapsallu kolimisel peaks mees leidma ju siin (hästi tasustatud) töö või hakkama ikka pendeldama Haapsalu ja pealinna vahet.

Asunik
7 aastat tagasi

Maavanem võiks viidata siis ka sellele, et kuskohas asub Läänemaal see kontoripind, millele ta kavatseb need asutused paigutada. Tundub kuidagi mõttetu hakata uusi kontoripindasid rajama, kui need juba Tallinnas olemas on või pole meil rahaga tõesti midagi targemat teha.
Rohkem tegusaid mõtteid härra maavanem, mitte utoopiat. Hetkel käib paaniline võistlus maavanemate vahel, et kes suudab rohkemate asutuste nimesid välja pakkuda, mille võiks Tallinnast ära kolida. Et kes vähem nimetab see on kaotaja.

Hg
7 aastat tagasi
Reply to  Asunik

Aga Asunik, paku siis välja tegusad mõtted. Iga asja peale viriseda ja vinguda on lihtne. Miks muretsed kontoripindade pärast? Küll neidki leidub. Tallinna ju ka ehitatakse mõtetult. Superministeeriumi hoonest oled midagi kuulnud. See on ikka ulmeline rahalaristamine, mis seal käib. Praegusel netiajastul on just mõtet riigiasutused hajutada üle riigi laiali. Võta seda kui omamoodi regionaalpoliitikat. Riigiasutused vajavad tugiteenuseid, näiteks töötajad toitlustamist, elamispindu, töötajate lapsed lasteaaedu-koole jne-jne. Haapsalu häda on ju selles et rahvaarv väheneb, kõik on koondudnud Tallinna ja selle ümbrusse. Miski ei meelita inimesi väljaspoolt Haapsallu. Suuremad riigiasutused tekitaksid natukenegi tõmmet Haapsalu suunale. Ainult suvitajate najal Haapsalu elu ei… Loe rohkem »

Asunik
7 aastat tagasi
Reply to  Hg

… ja kõige selle juures unustatakse ära see, et tegelikult peaks alustama selle asutuse töötajast ja küsima temalt, kas ta tahab (ja saab ) oma perega Tallinnast ära kolida? Muidu viime hoolsalt asutusi maakondadesse aga tulemuseks saame igapäevase pendeldamise pealinnast maakonda või siis puruksrebitud perekonnad.

ametkonnad
7 aastat tagasi
Reply to  Asunik

Tallinna töötajate pärast pole küll mõtet muretseda. Neil on tunduvalt suuremad võimalused uus töö leida kui haapsallastel. Ja Haapsalu on väga hea koht elamiseks ning laste kasvatamiseks.

...
7 aastat tagasi

Lauri Leesi meelest polnud mõtet ka kõrgharidusministeeriumi osa Tartusse suunata,vaid pealinna edasi jätta.

kodanik
8 aastat tagasi

Iga teatava ajatagant on meil riigis ameteid kolitud ja mis on muutunud?

kodanikule
7 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Nimeta ka mõni keskamet, milline kolinud on?

einoh,
8 aastat tagasi

täitsa lolliks on mindud. Hakake ometi vastu igasugustele lollustele, selg sirgu. Kogu tegevus käib maaelu suretamiseks, nüüd irvitatakse veel selliste ettepanekutega, et mida maale viia. 100 juubeliks ei olegi enam riiki, kõik on lammutatud.

ametkonnad
7 aastat tagasi
Reply to  einoh,

Mis selles ettepanekus nii rumalat on? Praktika näitab, et riigiasutuste paiknemine piirkonnas elavdab oluliselt selle piirkonna majandust.
Kas Teil on teistsuguseid näiteid? Hea meelega tutvuks. Või jagage oma ideid, mis võiks elu viia.