Haapsalu volikogu kiitis heaks Läänemaa haigla liitmise PERHiga

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

PERHi juhid Tõnis Allik ja Meelis Riisimägi

PERHi juhatuse esimees Tõnis Allik (paremal) kinnitas, et teenuseid uues haiglas ei kärbita. Foto: Arvo Tarmula.

Tänasel Haapsalu linnavolikogu istungil sai heakskiidu Haapsalu linnavalitsuse ja Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) plaan liita Läänemaa haigla järgmisel aastal PERHiga.

PERHi juhatuse esimehel Tõnis Allikul oli hea meel, et ligi kuus kuud kestnud läbirääkimistega jõuti konstruktiivsele lahenduseni. „See on tubli tulemus,“ mainis Allik volikogus esinedes. 

Allik kinnitas, vastuseks linnavolikogu esimehele Jaanus Karilaiu küsimusele, et PERHil pole plaanis kärpida Läänemaa haigla teenuseid.

Plaanitava ühishaigla asutamislepingusse on plaanitud punkt, et teenustepaketis toimuvaid muudatusi peavad heaks kiitma neli liiget loodava haigla viieliikmelisest nõukogust.

PERH saab nõukogus kolm kohta ja Haapsalu esindajad kaks. „Seega on asi Haapsalust määratud inimeste kontrolli all,“ märkis Allik.

„Ausalt öeldes näen siin ainult positiivset. Haapsalu saab kindluse, et teenus jätkub samal tasemel kui mitte paremini,“ lausus Haapsalu linnapea Urmas Sukles. Läänemaa haigla saab tänu liitumisele PERHi poolt 500 000 eurose rahasüsti ja kolme aasta jooksul veel 750 000 eurot.

Lisaks Haapsalule on PERHil praegu pooleli liitumisläbirääkimised Rapla haiglaga. Samuti on PERH kaalunud võimalust liita endaga Haapsalu neuroloogiline rehabilitatsioonikeskus (HNRK).

„See HNRK otsus on riigi taga. Kuna tegemist on spetsiifilise ja riiklikult tähtsa asutusega on ka Tartu ülikooli kliinikum sellest huvitatud olnud ,“ lausus Allik. Mingit sisulist edasiminekut HNRK puudutavates küsimustes pole olnud.

„Tundub, et valimiste eel on see võib-olla agendast maas,“ nentis Allik.

Kas ja kui palju võivad haigla töötajad palka juurde saada, on Alliku sõnul vara rääkida. Lõplik otsus sõltub sellest, kui palju eraldab haigekassa igale konkreetsele haiglale järgmiseks aastaks raha. See selgub Alliku kinnitusel jaanuari keskpaigas.

Kuna PERH on riigiasutus, peab liitumise nüüd veel heaks kiitma Eesti valitsus. Seda on oodata jaanuaris. Siis on võimalik sõlmida uue sihtasutuse asutamisleping ja liita Läänemaa haigla ja PERH. 

Et uuel sihtasutusel oleks võimalik võtta omale Läänemaa haigla nimi, muutis linnavolikogu täna ajutiselt Läänemaa haigla nime ümber Haapsalu haiglaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments