Maie Kram: Keda või mida me valime?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Sotsiaaldemokraatide arvates on hädavajadus teha Haapsalu volikokku rohkem alatisi komisjone ja tõmmata neisse inimesi väljastpoolt volikogu.

Meedias hoogsalt käivitunud debatt Haapsalu linnapeakandidaatide üle viib mõttele, nagu toimuks oktoobris linnapea otsevalimised! Tegelikult valime ikka linnavolikogu, kelle pädevusse kuulub muu hulgas ka linnapea valimine. Keskenduks õige selle valitava organi tööle.

Omavalitsus kõlab ilusasti. Kas meie linnavolikogu on olnud meie oma? Kas on volikogu toimetanud valitsemist linnakodanikke võimalikult laialt kaasates? Kahjuks mitte. Ühena vähestest linnadest Eestis, kui mitte ainukesena, koosneb meie volikogu alatiste komisjonide koosseis ainult volikogu liikmetest.

Seaduse järgi võiks linnavolikogu komisjoni liikmeks olla ja linna elu üle otsustamisel kaasa lüüa iga aktiivne linnakodanik. Vaid revisjonikomisjoni puhul näeb seadus ette, et kõik liikmed peavad olema volikogust seest määratud. Seadus ütleb ka, et komisjonide esimehed ja aseesimehed tuleb valida volikogu liikmete hulgast, teised liikmed esitab volikogule kinnitamiseks komisjoni esimees. See oleks ju suurepärane võimalus inimeste kaasamiseks. Paraku pole Haapsalu linnavolikogu, kes muu hulgas korraldab ka demokraatia kooli, seda võimalust siiani kasutanud.

21st volikogu liikmest on Haapsalus moodustatud viis komisjoni, milles on 4–5 liiget. Sama suur volikogu Kuressaare linnas tegutseb seitsme alatise komisjoniga, milles on 12–15 liiget. Kokku on Kuressaare volikogu komisjonides 82 inimest, peale selle ka revisjonikomisjon! Nagu näha, on Saaremaa pealinnas kaasatute hulk mitu korda suurem kui Haapsalus.

Volikogu otsustab ise komisjonide ja liikmete arvu. Pärnu ja Paide põhimäärustes on kirjas, et vähemalt pooled volikogu komisjoni liikmed peavad olema väljastpoolt. Seadusest tulenevalt peab iga volikoguliige osalema vähemalt ühe komisjoni töös. Mujal kuulub volikogu liige mitmesse komisjoni, meil pole see kombeks. Väljastpoolt liikmeid juurde ei võeta ja nii ei jätkugi meil komisjonidesse liikmeid. Nii on meil volikogu juures vähe komisjone ja neil on vähe liikmeid. Haapsalu volikogu on teiste linnade volikogudega võrreldes nagu kinnine asutus.

Sotsid on eelmistel valimistel rõhutanud sotsiaalküsimuste tähtsust ja pidanud vajalikuks eraldi sotsiaalkomisjoni moodustamist volikogus. 2009. aasta septembris kohtumisel eakatega sotsiaalmajas nõustus toonane linnapeakandidaat Urmas Sukles, et see on väärt ettepanek ja nemad ka toetavad seda. Kas siis asi takerdus koalitsioonipartneri taha, et selle kohta ei saa öelda „tehtud”?

Sotsiaalküsimused on meie linna volikogus õiguskomisjoni pädevuses. Haapsalu õiguskomisjonil on kokku lahendada kümme valdkonda, sotsiaalküsimused on üks nendest. Enamiku linnade veebilehti lapates ei leidnud ma kusagilt sellist moodustist. Igas volikogus on sotsiaalkomisjon, enamasti koos tervishoiu küsimustega. Ega „nimi ei rikuks meest”, kui õiguskomisjoni tegemistest siis paistaks välja sotsiaalküsimused või tervishoid, avalik kord, korrakaitse, lastekaitse ja kõik muu, mis peaks komisjoni pädevusse kuuluma. Tegelikult arutatakse enamasti tehinguid linnavaraga ja halduskorraldust. Küll aga on kultuurikomisjon 2012. aasta novembris arutanud „heakorra raskeid rikkumisi, alaealiste alkoholitarbimisi ja politsei tegevusetust” kesklinnas, mis on nii tõsine signaal, et väärinuks õiguskomisjoni kaasamist arutellu.

Kui analüüsida Haapsalu volikogu tööd, siis saab selgeks, et hädavajadus on suurendada volikogu alatisi komisjone ja nende liikmete arvu ning korrigeerida komisjoni töövaldkonda.

Eelöeldu võib näida tühipaljas targutamine, kui see ei osutaks lihtsale ja toimivale võimalusele haarata volikogu töösse laiem avalikkus. Linnavolikogu ei tohiks olla suletud asutus. On ju linna põhimääruse alusel volikogu komisjonide esmaülesanne välja selgitada lahendamist vajavad linnaelu probleemid ja teha ettepanekuid nende lahendamiseks.

Kui komisjonidesse kuuluks volikogu liikmete kõrval ka teisi väärikaid linnakodanikke ja spetsialiste, oleks ju rohkem inimesi, kelle kaudu saaks volikogu linna valuküsimuste kohta pidevat teavet. Ka lahenduste pakkujaid oleks rohkem. Haapsalu valitsemine muutuks avatumaks, rohkem sarnaseks „omavalitsemisega”. Inimestele tuleks ehk jälle meelde, et valimiste ajal ei valita mitte ainuvalitsejat linnapead ega mitte ainuvalitsejat volikogu esimeest, vaid volikogu liikmeid.

Maie Kram,
Sotsiaaldemokraatliku erakonna kandidaat Haapsalu volikokku

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
34 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
000
10 aastat tagasi

Tegelt IRL vahva, ka Ingrid Danilov juhtis linna hästi lihtsalt-vaikselt-tulemuslikult, rääkigu Sukles mida tahes. Seevastu praegu paneb IRL arvatavalt puusse, esinimeks pandud karjääribeib, kel varasem koolitus Leningradi poliitkoolis, töökogemus ajuvabas numbrites tuhnimises ja praegu uhke kalkunina ringikõndimises. Tõesti vali vöi Sukles…

loll
10 aastat tagasi

Ei, Wiedemann ise käis Cheri/Kuuse tänaval.

Silver Suvisild
10 aastat tagasi

Juhin tähelepanu asjaolule, et peale kartellipartei REFKESKSOTSIRL on ka veel teisi, keda valida.

loll
10 aastat tagasi

Wiedemanni gümna sai nime tänava järgi. Palun lugupeetud teadlast mitte asjasse segada. ;p

tark
10 aastat tagasi
Reply to  loll

aga vana ise sai nime ikka kooli järgi, onju

kodanik
10 aastat tagasi

Miks sa arvad, et valimised võidavad kesk ja reform. Ma küll väga loodan, et ei võida.

kodanikule
10 aastat tagasi
Reply to  kodanik

On sul kedagi paremat välja pakkuda või? Kas peaksime valima IRLi, kuna oskavad teisi hästi sopaga üle valada?

kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  kodanikule

keda nimelt sa sopaga üleloopimises süüdistad?

kodanikule
10 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Aga kuidas sa IRLi sõnavõtte nimetad? Huvitav,et hüppavad need,kes ise juhtivkohtadel ei ole midagi saavutanud. Jah,mina olen valija,aga selline teiste erakondade materdamine mulle küll muljet ei avalda ja eriti torkab mulle see just IRLi puhul silma.Aga mida see erakond ise elanike heaks teinud on-nii Haapsalu linna kui riigi tasandil? IRL andis mustas augus linna üle ja nüüd tänitab otsa,et ei olegi suutnud seda suppi ära lürpida. Tekib selline tunne,nagu arvataks,et Haapsalu elanik enam üldse ei oska oma peaga mõelda,midagi ei mäleta ega saagi sellest aru,kuidas tegelikult asjad käivad,kus töökohad tulevad,kust raha tuleb ,palk jne. Päris huviga tahaks kohe teada,kas Mäesalul… Loe rohkem »

must auk
10 aastat tagasi
Reply to  kodanik

mis mustast august sa sonid. IRL’l võttis valitsemise üle seisus, kus linn oli end sisuliselt lõhki laenanud. Teatavasti linn = Sukles. Mingil moel suudeti valitseda ja isegi üht-teist juurde tekitada.

hea
10 aastat tagasi

Toimub «vabadus ilma vastutuseta»-kontseptsiooni levik – sa võid teise kohta öelda mida iganes, kui kohtusse lähed, ütled, et see on nali.

Nõus
10 aastat tagasi

Vähemasti volikogusse Krami Maie kindlasti. Nimekirjades on ikka nii palju selliseid kes linna elu juhtimisega küll toime ei tule. Kahjuks puudub inimestel endil kriitikameel.

Maie Kram
10 aastat tagasi

sobiks volikogu esimehe kohale. Tark ja tasakaalukas, mitte Karilaidi taoline
eneseimetlejast kergats.

Õigus
10 aastat tagasi

Vikman ju Karilaiu meeskonnast, peabki kiitma . Tegelikult pole see Vikman küll niisugust kiidulaulu ära teeninud . Inimene teeb oma tööd ja enamus koalitsioonileppe lubadustest täitmata.Ja linnapeaks ei sobi ammugi kui ikka kõnelda ei oska,

ensv
10 aastat tagasi
Reply to  Õigus

see nimi on tõesti kõige tähtsam, ka lmas tuleb ümber nimetada teeninduskombinaadiks, aga õigusele, miks sa ei räägi kohalikest probleemidest, vaid ainult karilaiust, küsi, kes tõstis elektri hinna taevasse?küsi miks jätkub tõusev hinnaralli kõikjal, küsi, miks tõõinimesele elamisväärilist palka ei maksta, küsi, miks me pole omal maal enam peremehed?

Tore
10 aastat tagasi
Reply to  ensv

Mis elektri hind siia puutub?

hmm
10 aastat tagasi
Reply to  Õigus

Tegelikult võiks selle koalitsioonileppe päriselt lahti võtta ja lugeda mis seal siis tegemata on. Et ikka mina, kui mitte asjatundja, ka teaks mis need täitmata lubadused on. Või siis, et kas tegelikult ikka on midagi tehtud ära ka. Aga eks kommentaare ongi hea anonüümselt ja umbmääraselt kirjutada. Siis ei pea ise midagi asjalikku ette võtma ja saab ikka targutada. Üldse mitte ainult sinu “Õigus” vastuseks vaid üleüldiselt… eks gümnaasiumi järjepidevus ja nimi on meile kõigile emotsionaalne teema aga teeks ettepaneku et keegi ajakirjanik näiteks võtab lahti ja arvustab läbi selle eelmise koalitsioonileppe. Et on küll ühest küljest nagu valimisreklaam aga… Loe rohkem »

Taara
10 aastat tagasi

Lugedes nüüd valimiseelseid arvamusavaldusi ja lisaks veel seniste valitsejate kiidulaule oma tegemistele (Tehtud! – kesikud), siis on tunne nagu oleks linnavalitsuse eelarve põhjatu, küll lubatakse tasuta transporti, kodukulusid alla ja mida kõike veel, et valijate hääli püüda või eesti keeles valijaid lollitada. Samas on linnavalitsus kärpinud avalike ühenduste spordiklubide, sotsiaal- ja kultuuri valdkonna ühenduste ning linna õpilaste tasuta koolisõidu toetamise. Kuidas nüüd just enne valimisi linna eelarves vahendeid jätkub ja kui muul ajal aina kärbime, sest eelarves pole piisavalt vahendeid?

Õigus
10 aastat tagasi
Reply to  Taara

Jääb mulje, et valitsejad neli aastat maganud ja nüüd enne valimisi üles ärganud. Kogu aeg käis üks ägamine, et raha ei ole ja ei saa ühte-teist korraldada või teha. Ja nüüd Karilaid leidnud suure rahaaugu. Tõeline rahva lollitamine. Võtsin ette KE Ja Ref-i koalitsioonilepingu. Vaadake kui palju on täitmata lubadusi. Isegi nii lihtne asi – loome volikogus sotsiaalküsimustega tegeleva komisjoni ja sellegagi ei saanud hakkama. Rääkimata lubadusest kõnniteede taastamisest. Terve suve on turistidele õuduste tänav Väike Mere tänav Rüütli tänavast Promenaadini ja ei saa väikeste vahenditega korda. Suurim nali aga oli veel see – Lossiplatsil St. Peterburgi ees oli osa… Loe rohkem »

uhke
10 aastat tagasi
Reply to  Taara

on tunne nagu oleks ja jääb mulje et kas tõesti ei saa ühte-teist hoopis muutkui koguaeg, kaua võib

pane tähele!
10 aastat tagasi
Reply to  Taara

kodukulude vähenemist ei ole Haapsalus keskerakond lubanud vaid ikka ainult suurenemist ja kasvamist, sealhulgas ka linnamajanduse as teenustasude piiramatut kasvu, küsige järele esinumbritelt PV ja JK kui ei usu

Õigus
10 aastat tagasi
Reply to  pane tähele!

Arvan, et kõik linnakodanikud said täna s.o. 13. ja reedel oma postkastidesse 9. septembri Tallinna linnalehe Pealinn. Lehes jällegi J. Karilaiu kiidulaul, kui hea tema juhtimisel KE Haapsalus on ja kui halvad teised. Ma ei saa aru, kuidas temasugusele suurde poliitikasse pürgivale inimesele pähe ei lähe, et teiste sopaga loopimine ei jäta see tema käsi puhtaks.Eelkõneleja tõstatas linnamajanduse as-i kõrgete teenustasude küsimuse üles, aga selgitavat vastust ei Karilaiult, ei Vikmanilt, mõlemal suu vett täis. Ei saa aru, miks nad ei räägi kohalikest probleemidest. Muudkui otsivad vastast Toompea künkalt. Karilaid, milline oli sinu KE osa selles, et Haapsalu ja vabariigi kaardilt… Loe rohkem »

ootan selgitust
10 aastat tagasi
Reply to  Õigus

Õigus, miks Sa arvad,et ajaloolises gümnaasiumimajas tegutsev kool peaks kandma nõukaaegse haridusreformi tulemusel sündinud Haapsalu 8kl kooli nõrgukeste õpitulemustega järglase – Wiedemanni gümnaasiumi nime? Haapsalu gümnaasiumile pandi alus 1918. a, loodan, et Läänemaa Ühisgümnaasium jätkab seda A. Üksti loodud kooli ja temast välja kasvanud Haapsalu Kekskkooli-Haapsalu I Keskkooli-Haapsalu Gümnaasiumi traditsioone. Uus volikogu võiks oma eesmärgiks võtta mitte ajaloolise koolinime solkimise, vaid hoopiski akadeemik Wiedemanni monumendi valmisehitamise.

HIK
10 aastat tagasi
Reply to  Õigus

Hoopis suurem hulk Läänemaa Ühisgümnaasiumi-Haapsalu I Keskkooli vilistlasi ootab, et jätkataks selle kooli järjepidavust (lendude numeratsioon, kooli märk ja lipp jms)

En.
10 aastat tagasi
Reply to  Õigus

Juhin samuti Õiguse tähelepanu sellele, et Eesti-aegse Ühisgümnaasiumi vaim tõsteti küll 1960-tel välja algsest füüsilisest kehandist Wiedemanni tänavalt, kuid jätkas tegutsemist Kuuse (olgu, Cheri) tänaval Haapsalu I Keskkoolis. 9-klassilise põhikooli baasil loodud Wiedemanni gümnaasium on mitmeid kordi noorem. Saan aru, et Üksti loodud gümnaasiumi järjepidevusest loobuti just Wiedemanni-kooli (õpetajate?) meeleheaks? Sest kuigi tänane Ühisgümnaasium on Haapsalus omandivormilt uudne (kuulub riigile, mitte linnale), jäi mulle mulje, et lendude järjepidevuse arvestamist poleks riik vägisi nullist nõudnud. Kusjuures Haapsalu kui linna seisukohalt oleks (peagi) 100-aastase eestikeelse gümnaasiumihariduse järjepidevus olnud väärtus omaette – nagu kvaliteedimärk. Kogu segasevõitu mängu juures on siiski midagi head –… Loe rohkem »

taevas halasta!
10 aastat tagasi
Reply to  Taara

No kuidas ma ei salli intrigante ja eriti veel selliseid, kes asjadest ise mitte midagi ei jaga! Äkki vastad siis paarile küsimusele: 1. kui palju kärpis valitsus omavalitsuste eelarvet kui algas majanduskriis 2. milliseid kohustusi samal ajal omavalitsustele lisati 3. kui palju sa ise maksudena ja tänu väikesele palgale omavalitsuse kassat täidad …
Ma võin ise sinu eest vastata! Vastus 1 ei tea, vastus 2 ei tea, vastus 3 mitte muhvigi…
Sa lollitad siin ainult ise ennast!

teadlik kodanik
10 aastat tagasi

konkreetne jutt!