Juhtkiri: Kaval nõks

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kui süüvida õpetajate palgatõusu täpsemalt, on selge vaid see, et midagi ei ole selge. Õpetaja palk on nagu elektri hind: vaata, kust kandist tahad, ei ole sel õiget aru ega otsa, ja kui on, siis on vale ots. Kas see on meelega?

Ühes koolis kasvas eelarve nii palju, aga palgaraha ikka ei ole, teises kahanes naa palju, aga kõik näikse klappivat. Eelarveid ei ole sel moel võimalik võrrelda, sest palga arvutamise võrrandis on nii palju muutujaid, et võrdlus ei anna midagi. Iga arvutatud protsent oleks vale.

Kuigi Läänemaa õpetajad ei ole lubatud palgatõusu veel kätte saanud, tundub kindel olevat vaid üks: ministri lubatud üle 800 euro suu- rust (või oli see üle 900 euro?!) keskmist palka nad saama ei hakka, ja kolmepäevase streigiga nõutud 20 protsendist võib vaid und näha.

Seaduse järgi tuleb õpetajale maksta koormusest olenevalt 715 eurot bruto ja see ka Läänemaal makstakse. Lisaraha, mille eest palka tõsta, meie direktoritel ei ole ega tule, sest rahastamismudel soosib suuri koole ja (optimaalse suurusega) klasse, mida meil ka ei ole.

Nii jõuabki igasugune õpetajate kõrgema palga jutt lõpuks välja koolivõrgu hoopis radikaalsema reformini, kui seni on olnud juttu. Ja üldse: miks peaks noor õpetaja tahtma töötada madala palga eest maakoolis, kui ta võib töötada kõrge palga eest Tallinna või Tartu koolis? See kõik paneb kahtlema, kas koolide isemajandamine oli ikka hea mõte või tõmmati õpetajal nahk lihtsalt kavala nõksuga üle kõrvade.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
puupeade vennaskond
11 aastat tagasi

Ei saa halast aru, riik paneb õpetajate palkadesse 11 miljonit eurot juurde, ja elu läheb aina kehvemaks? Minister on ammu teinud ettepaneku, et tuleks ära muuta see rahastamise kord, et selliseid olukordi ei tekiks. Aga miks valla ja linnajuhid siis sellele vastu seisavad? Seda tahaks küsida!

sest
11 aastat tagasi

õpetaja palgaga saab vallavanem õpetajatega manipuleerida

Kivipallurite ühiskond
11 aastat tagasi

Ega midagi ennem ei muutu kui valitsus kaigastega minema aetakse. Ja tegelikult on eestis vaja vaid 10 – 15 õpetajat kes loegsid enda tunnid videoloenguna sisse ja rahvas aetakse suurtesse koolidesse kokku neid kinufilmine vaatama. – KAS SEE ON MEIE AMETLIK HARIDUS POLIITIKA ? Varsti jõuame nii kaugele et läänemaal on üks koolimaja ainult ja maru efektiivne saab riigil olema, sest võsukeste kooli toimetamise kulud on ju lapsevanema kanda. Nii et riik loob süsteemi kus koolid praegustes oludes isemajandavad ei oleks ja õpetaja on veel süüdi ka ja lapsed et koolid isemajandavad ei oleks. Sellise demagoogiani ei küündinud isegi KRETSKINA… Loe rohkem »