Tõnis Lukas: õpetajate palk peab tõusma

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haridusminister Tõnis Lukas. Foto Andres Hion

Haridusminister Tõnis Lukas lubab tuleva aasta riigieelarvest küsida raha nii õpetajate ja õppejõudude palgatõusuks kui ka koolilõuna jaoks. Foto Andres Hion

Õpetajaamet tuleb taas populaarseks teha, ütles pühapäeval Lihula mõisas oma isa mälestusteraamatut esitlenud haridusminister Tõnis Lukas (Isamaa).

Praegune valitsus on sihiks võtnud, et 2030. aastaks peaks kogu koolisüsteem olema eestikeelne. Kui reaalne see on?

See on väga reaalne. Kui vaatame ühiskonnas toimuvaid muutusi, siis suuremale osale Eesti elanikest ja minu hinnangul ka suuremale osale vene kodukeelega Eesti elanikest on selge, et Eestis peab olema eestikeelne haridussüsteem. Ja kui see suurem osa nii arvab, siis tõenäoliselt neid muudatusi ka toetatakse. Pingutame selle nimel, et ka riigi poolt neid protsesse piisavalt rahastada ja leida õpetajad.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
irw
1 aasta tagasi

Pärast neid palgatõuse tahaks näha õpetajat kes julgeb õpilasele veel 2 panna . õpetajad mängivad end praegu täiega nurka , varsti hakatakse hindama mitte vaid õpetaja seeliku pikkust vaid ka silmavaadet – maksa peab ikka kalli asja eest ka kallist teenust saama ( megairw)

Nojah, aga...
1 aasta tagasi
Reply to  irw

miks ei peaks julgema? Milles loogika seisab?

Pauk
1 aasta tagasi

Vaatasin viimast kuuuurijat ja minu arvamus on kindel, et eesti politsei pole isegi praegust palka väärt rääkimata mingist palgatõusuist. Sisuliselt tegi Lust ise ära politsei töö tuua kohtu poolt 1a tagasi vangi mõistetud mõrtsukas vanglasse karistust kandma.

Nojah, aga...
1 aasta tagasi
Reply to  Pauk

Päti otsimine ja kinnimajas pidamine viib riigikassast raha välja, numbritule eest trahv väänata, toob aga hoopiski raha sisse. Lihtne matemaatika teie imestamisele vastuseks.

Oeh
1 aasta tagasi

Läbi aegade selles uues vabariigis on olnud keerutamine nelja grupi ümber, enne valimisi eriti ja vahepeal ka valimiste vahelisel ajal, kui keegi midagi strigisarnast lubab teha, aga pidevalt teema üleval, need on pensionärid, päästjad, noored pered ja õpetajad. Krt võtaks, kas ei saa siis ükskord lihtsalt süsteemi paika, et progresseeruvalt pidevalt näiteks igaaastane rahaline 5% kasv, mis kataks inflatsiooni ja tekitaks väikest kasvu. Asi paigas ja poleks rohkem keerutamist ega nurisemist. Aga muidugi saan ka sellest aru, et see on poliitikute mäng enne valimisi, et ise endale hea muretu elustiil tekitada. Kes paremini lubab, see kindlamalt endale mugavama tuleviku kindlustab.… Loe rohkem »

En.
1 aasta tagasi

Keerukam kui palka tõsta on õpetaja töökoormuse ja ülesannete õiglane piiritlemine. Õpetaja töö on õpetada, mitte tegeleda kohustuslikus korras saja erineva ja teineteisele risti vastukäiva asjaga. Ta ei saa õpetada samaaegselt umbkeelset ja eestikeelset, tundi segavat ja viisakat, ühtlasi järgides bürokraatiat nagu arst (viimane näeb patsienti vastu võttes rohkem arvutiekraani kui haiget ennast). Lihtsustatult öeldes: andke õpetajale tagasi õigus üleannetut tutistada ja makske kinni ta reaalne tööaeg nagu makstakse (tunni)tasu kõigile palgatöötajatele. Või kehtestage piir, pärast mitmendat p-sse saatmist kutsub õpetaja lapsele politsei, kes saadab tunnisegaja eriõppeasutusse. Vabastage õpetaja mõttetutest formularidest, kohustuslikest vidinatest, täiendkoolitustest jmt., mille detaile ma hetkel ei… Loe rohkem »

muidugi
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Keerukam, kui palka tõsta või töökoormust reguleerida, on leida kõrge palga väärilisi õpetajaid. Pooled võiks silmapilk minema lüüa, kui õpetajatest puudus ei oleks. Jubedalt käib seejuures närvidel, et raha leitakse enne koolide remondiks, kui õpetajate palgaks- esiteks on see odavam ja teiseks paistab igale möödakäijale silma. Valimistel hea reklaam. Kõrge palgaga, motiveeritud ja hea õpetaja, on selgelt investeering tulevikku- parem haridus, parem majandus, targemad valitsejad, järjest rohkem raha haridusse. Ja parema palga ja parema haridusega kooliõpetajad ja koolijuhid suudavad lõpuks ka iseseisvamalt oma õpikeskkonda parandada. Tulemused ei tule ühe aastaga, aga üsna kiiresti, pakuks, et umbes kümne aastaga hakkab pilt… Loe rohkem »

....
1 aasta tagasi
Reply to  muidugi

Ja teiemeelest vajavad riigivalitsejad tarku inimesi? Nalja teete, otse vastupidi. Mida rumalamad , seda kergem on lollitada ja igast udu ajada. Vaadake kasvõi kuipalju on reformierakonna valijaid! Mõni protsent ainult teab ehk, et miks ta sellise otsuse valimisepäeval tegi, ülejäänud enamus on lihtsalt valijad, sest tema valis ka selle jne. jaburad põhjendused.

En.
1 aasta tagasi
Reply to  muidugi

To muidugi: Olen täiesti nõus Teie esimese lausega. Aga jään selle juurde, et tõmbamaks kooli uusi õpetajaid, tuleb eelkõige muuta töötingimusi ja töökoormust. Kõigi Eesti õpetajakohtade täitmiseks tipppedagooge niikuinii ei jätku. Eesti rahva seas pole tõenäoliselt nii palju geeniusigi (isegi ülikoolides napib häid õppejõude!). Seetõttu kuuluvad õpetajate valimisse paratamatult ‘tavainimesed’. Tavainimene ei tööta fanatismist ega hiigelpalgasoovist vaid kohusetundest. Nõukaaegne koolis leidus taolisi õpetajaid piisavalt ning ausalt öeldes see mind (õpilast) ei häirinud. Korrastatum koolikeskkond tuli kasuks ka tipppedagoogidele. NB! Tavainimesest õpetaja ei tähendanud, et ta olnuks rumal või ‘kuivik’. Pigem vastupidi. Ent talt ei oodatud ka pedagoogikakunsti kõrgpilotaaži. Ja palk… Loe rohkem »

orav
1 aasta tagasi

Mees, kes pole kunagi midagi ära teinud. Aga soe koht on talle alati garanteeritud.

Kaja
1 aasta tagasi

Parim palk on saamata palk!

uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Raha kokkuhoiu mõttes koli ministeerium Tallinna tagasi !

Arusaad
1 aasta tagasi

Meie armas peaminister ütles vist umbes sedamoodi, et rohkem raha teeb inimesed vaeseks. Saa siis aru, kas on palka juurde vaja või mitte.

mis siin aru saada
1 aasta tagasi
Reply to  Arusaad

riigikogulastele on vaja kindlasti palka tõsta, teistele pole oluline. Asi selge juba aastaid ju !

Genaadi
1 aasta tagasi

Lukas, vähem möla ja pikem samm!