Aivar Sõerd: IRL-i maksuskeem jätab palgad madalaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kui Reformierakonna maksuplaaniga võidavad lähiaastatel vähemalt 650-eurose brutopalga saajad, siis IRL-i astmelise tulumaksu eelnõu tähendab palgalõksu madalama palga saajatele, hindas riigikogu rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd (Reformierakond).

IRL andis täna riigikogu menetlusse eelnõu, mille kohaselt ei peaks kuni 500-eurose palga pealt tulumaksu maksma. Vähem tulumaksu maksaksid astmeliselt need, kelle palk on vahemikus 501-846 eurot.

Endine rahandusminister Aivar Sõerd tõi välja, et IRL-i astmelise tulumaksu plaan pakub rahalist võitu lühiajaliselt neile, kes lähiaastail teenivad alla 650 euro kuus.

Näiteks 700-eurose brutopalga puhul oleks IRL-i maksuplaani järgi tulumaksuvaba miinimum 300 eurot kuus, mis võrdub Reformierakonna välja pakutud maksuvaba miinimumiga. Reformierakonna maksuplaan pakub lisaks sotsiaalmaksu langetust kaks protsenti – 31 protsendini – ja töötuskindlustusmakse langetamist 1,95 protsendini.

„Kummaline, kuidas IRL lähtub eeldusest, et palgad Eestis ei kasva ning Eesti inimesed ei hakka tegema tööd, mille eest oleks võimalik teenida palka rohkem kui 500 eurot. Reformierakonna plaan seevastu soosib kõrgemate palkadega töökohtade teket,“ lausus Sõerd.

„Alates brutopalgast 650 eurot kuus võidab palgasaaja meie maksukavaga enim ja see võit on märkimisväärne. Näiteks perele, kus on kaks keskmist palka teenivat täiskasvanut, jääks Reformierakonna plaani järgi tööjõumaksude langetamisel tulevikus 1500 lisaeurot rohkem aastas kätte. Eeldusel, et tööandja võit kandub edasi töövõtjale, on 900-eurost palka teeniva õpetaja igakuine palgavõit netopalgana ligi 45 eurot suurem võrreldes IRL-i maksuplaaniga,“ märkis reformierakondlasest riigikogu liige.

Rahandusministeeriumi andmetel on viimasel neljal aastal inimeste palgatulu kasvutempo olnud kaheksa protsenti. Palgakasvu jätkumist prognoositakse ka järgmisteks aastateks.

Tänavu peaks keskmine palk kerkima 1050 euroni kuus. Majanduskasvu jätkudes on reaalne, et nelja-viie aastaga kasvab keskmine palk 1500 euroni kuus.

Sõltuvalt tööandjate ja töövõtjate kokkuleppest on võimalik, et aastaks 2019 on miinimumpalk juba 600 eurot kuus. Kui nelja aasta pärast on Eestis miinimumpalk suurem kui 650 eurot, et võida IRL-i maksuplaanist keegi.

„Reformierakond usub Eestisse, kus ettevõtluse arenedes on töötegijatel võimalik saada sama palka kui Soomes ja Rootsis, miks mitte isegi rohkem. Ja neid palku ei tohiks maksustada sama kõrgelt, sest kõrged maksud vähendavad motivatsiooni töötada,“ rõhutas Sõerd.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments