Ilmateenistus: Nädalalõpuks on taas sula ja tuuline

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

ilm  2015-01-05 10.33.00Kaart: Riigi Ilmateenistus

Tormise nädalavahetuse järel on uue nädala algus veidi rahulikum. Venemaale eemalduva tsükloni servas oli tuul eile rannikualadel veel puhanguline, kuid see vaibus õhtuks.

Täna on pilves selgimistega ilm. Sajab lund, pealelõunal sajuhood harvenevad. Kohati tuiskab. Puhub põhjatuul 5–12 m/s, puhanguti 14 m/s, õhtul tuul vaibub. Õhutemperatuur on –4…–9 kraadi, pärastlõunal võib termomeetri kohati langeda kuni –12 kraadini.

Teisipäeval (6. jaanuaril) tugevneb kõrgrõhuharja mõju. Ilm on olulise sajuta ja rahulik. Õhutemperatuur on öösel -6..-11, kohati -15, päeval -3..-9, saartel 0..-2°C.

Kolmapäeva (7. jaanuari) öösel eemaldub kõrgrõhuhari itta ja Skandinaaviast laieneb madalrõhkkonna serv üle Läänemere. Hommikul ja päeval sajab kerget lund. Tuul pöördub lõunasse ja kagusse ning tugevneb. Õhutemperatuur on öösel Lääne-Eestis -2..-7, Ida-Eestis -8..-12, öö hakul võib kohati -15°C-ni langeda, päeval tõuseb Lääne-Eestis -2..+2, Ida-Eestis -3..-8°C-ni.

Neljapäeva (8. jaanuari) öösel on saju võimalus väiksem ja tuul nõrgem. Päeval suureneb Norra merelt madalrõhkkonna surve. Lõuna- ja edelatuul tugevneb. Sajab kerget lund. Õhutemperatuur on öösel 0..-5, Ida-Eestis kuni -10, päeval tõuseb Lääne-Eestis -2..+2, ida pool -5°C-ni.

Reedel (9. jaanuaril) liigub madalrõhkkond üle Skandinaavia põhjatipu ja selle lõunaserva mööda kandub Eestisse soojemat õhku. Lääne-Eestis sajab lörtsi ja vihma, ida pool lund ja lörtsi. Puhub lõuna- ja edelatuul 5-12, rannikul puhanguti kuni 17 m/s. Õhutemperatuur on Lääne-Eestis -2..+3, päeval +1..+4, Ida-Eestis öösel -2..-7, päeva jooksul tõuseb 0°C ümbrusse.

Laupäeva (10. jaanuari) öösel madalrõhkkond eemaldub ja tõusva õhurõhu foonil on saju võimalus väike. Tuul nõrgeneb lühiajaliselt ja puhub läänekaarest. Õhutemperatuur on -1 kuni -6, meretuulega rannikul 0 kuni +2°C. Päeval läheneb uus madalrõhkkond ja selle sajupilved jõuavad üle Läänemere. Hakkab sadama lund ja lörtsi, saartel ka vihma, õhtul muutub sadu tihedaks. Tuul pöördub kagusse ja tugevneb, õhtul paisub saartel väga tugevaks. Õhutemperatuur -2 kuni +3°C.

Pühapäeval (11. jaanuaril) liigub väga aktiivne madalrõhkkond üle Läänemere ja tõstab tuule tormiks. Praegustel andmetel liigub tsüklon Soome lahe ümbrusse ning sel juhul on kõige tormisem Leedus ja Lätis, kus edelatuul võib tõusta 35 m/s. Eesti rannikuvetes tugevneb edelatuul puhanguti 25, pole välistatud 28 m/s. Lähematel päevadel tsükloni trajektoori muutumisel korrigeerib ilmateenistus ka tuuleprognoosi. Sadu tuleb lörtsi ja vihmana. Õhutemperatuur on ööpäevaringselt -1 kuni +3 kraadi.

Esmaspäeval (12. jaanuaril) madalrõhkkond eemaldub ja selle järel kandub loode poolt külmemat õhku. Sajab lund ja lörtsi. Tuul pöördub loodesse ja on öösel tugev eelkõige Lääne-Eesti saartel ja rannikul, päeval tasapisi nõrgeneb. Õhutemperatuur on ööpäevaringselt vahemikus -4 kuni +1 kraadini.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments