Läänemets: Lihula monumendi koopialt natsisümboleid ei leitud

BNS

Lihulasse paigaldatud sammas 2044. aastal. Foto: arhiiv
Lihula ausammas aastal 2004. Arvo Tarmula

Siseminister Lauri Läänemets tunnistas esmaspäeval riigikogu liikmete küsimustele vastates, et politsei poolt hoiule võetud Lihula monumendi koopialt natsisümboleid ei tuvastatud

“Semiootiline ekspertiis ei ole tuvastanud keelatud sümboolikat ja kui keegi tunnistab kivi enda omaks ja pöördub politei poole, siis politsei vastavalt seadusele ka käitub,” ütles Läänemets, täpsustades, et politsei annab kivi selle omanikule tagasi.

Läänemets pidi vastama ka saadikute küsimustele, kuidas ta suhtub punasümboolika kasutamisse Tallinna kaitseväe kalmistul oleval pronkssõduril. Minister jäi üldsõnaliseks, märkides, et seda sammast keegi sinna ei kavatse paigaldada, vaid see juba on seal ja on kaitseväe kontrolli all. Ühtlasi kinnitas Läänemets, et punasümboolikasse ta hästi ei suhtu ja on olnud näiteks ka Narva punatanki eemaldamise otsustamise juures.

1. septembril pidi Lihulasse eramaale paigaldatama mälestusmärk Nõukogude okupatsiooni vastu ja Eesti iseseisvuse taastamise nimel võidelnud ja langenud Eesti sõduritele. Nii kavatseti tähistada Eesti kaitselahingute 80. aastapäeva ning avaldada austust meestele, kelle suhtes on Eesti Vabariik jätnud kohase lugupidamise väljendamata.

Mälestusmärgi näol oli tegemist 2004. aastal Lihula kalmistult eemaldatud monumendi koopiaga, mille originaal asub praegu Lagedi muuseumis. Pärast 2004. aastal monumendi Lihulast eemaldamist tellis politsei ekspertiisi Tartu Ülikooli semiootikaprofessorilt Peeter Toropilt. Ekspertiis ei tuvastanud mälestusmärgil ühtki natsliku sümboolika tunnust:

“Kõikvõimalik SS-sümboolika on summutatud. Bareljeefil on küll rinnas rist, aga haakristi pole. Peas on mehel universaalne Saksa armee kiiver, mille kuju pole aga kaugeltki põhjus seda kohe natslikuks tunnistada. Peaks ütlema, et monumendil on hoopis välja toodud tugev Eesti aspekt. Näiteks käisel on trikoloori kujutis ja Vabadussõja risti südamiku kujutisega kraeembleem,” kirjutas toona Peeter Torop.

31. augustil konfiskeeris aga PPA mälestusmärgi koopia ajal, mil seda transporditi Lihulasse – Peterburi maantee 12. kilomeetril peatati mälestusmärki transportinud kaubik ning päästeameti kraana abil mälestusmärk konfiskeeriti. Seda tehes tugineti põhjendusele, et „monumendil on karistusseadustiku paragrahv 151`1 tunnused ja on alust arvata, et monumenti võidakse püstitada avaliku eksponeerimise eesmärgil.”

Karistuseadustiku paragrahvis 151`1 lõikes 1 sätestatakse, et keelatud ja karistatav on “agressiooniakti, genotsiidi, inimsusevastase kuriteo või sõjakuriteo toimepanemisega seotud sümboli avaliku eksponeerimise eest neid tegusid toetaval või õigustaval viisil”.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pss
2 päeva tagasi

Kui see pole tsirkus, siis milline tsirkus veel on!? Keegi ei vastuta ka vist. Röövin ilma seadusliku aluseta kellegi vara, aga pärast ei midagi, võta tagasi oma kivi kui tahad. Täitsa kummaline ju.

Sonderkomando SS leutenant Hasser
3 päeva tagasi

Mul on tekkimas suur mure Eesti Vabariigi tuleviku pärast. .
Üha enam tundub et kordub 1939_1940 jne. .

Sonderkomando SS leutenant Hasser
3 päeva tagasi

Nägime ju kuidas Paul Maitla tütar talutati mendi/just mendi ..mitte POLITSEI/bussi juurde vene kodukeele ja meelega PPA ametnike poolt…
Kas on veel küsimusi eestlastel ja Eesti Wabariigi patriootidel et kelle käes on võim Eestimaal on tegelikult…?
Näitasin seda saatelõiku ukrainlastele….nad olid pehmelt öeldes väga vihased..ja lubasid kõik venelased viimseni maha tappa…kusjuures väga hea mõte…ja praktiline ning igati otstarbekohane igati
Elagu Eesti Wabariik
Slava Ukraini
5.kolonnile saksa tääk kõrri

Kohtunik
3 päeva tagasi

Nüüd läheb läänekas vangi 🤣
Süüdi!

AVS
3 päeva tagasi

Milleks sellisele marginaalsele natsikambale üldse tähelepanu pöörata? Läänemets oleks pidanud laskma need töllid platele panna ja politseil kumminuiasid kasutada.

Sonderkomando SS leutenant Hasser
3 päeva tagasi
Reply to  AVS

Saame kokku..ma mõõdan Sulle ise platsi välja kuskil rabas kus Su karjumist ei kuule keegi kuradi sibul…mootorsaega teen metsaloomadele parajad palad…

Enne...
3 päeva tagasi

…oleks venelane kui sinusugusega rindel.
Haigel inimesel pole rahvust!

AVS
3 päeva tagasi
Reply to  AVS

Kaks oinast siin kokku sattunud, AVS ja Hasser, minge ja kakelge omavahel tõepoolest :)) Eramaale püstitagu selliseid sambaid palju tahavad – kui teostus ongi käkk, siis see pole veel alus kellegi peksmiseks. Ja lihtsalt tähenärimise korras – politseil ei ole kumminuiasid enam ammu.

Ehh misasja
2 päeva tagasi
Reply to  AVS

Millisele natsikambale? Lugesite ka või? Suured eksperdid kinnitavad, et puudub keelatud sümboolika. Ole teadlik!!!

Huviline
3 päeva tagasi

Kui konfiskeeriti siis koostati ka akt kus kirjas kellelt- miks nüüd
mingi segane häma et kui leitakse omanik siis me ka selle tagastame.

En.
3 päeva tagasi
Reply to  Huviline

Kummaline jah! Kuju vedanud auto juht on politseile ju täpselt teada. Konkreetselt juhilt kuju rööviti ning talle ka tagastatagu. Küll mees ise teab, kuhu ja kellele see üle anda. Sest kui sümbolitega oli kõik korras, ei puutu algne omanik politseisse ega vastupidi. Nt. kui pakk oleks konfiskeeritud Omnivalt (mis veab samuti igasugust nodi), olnuks lihtsaim tagastusviis see Omnivale tagasi anda.

Küsimus
3 päeva tagasi

Kas nüüd võetakse politseis keegi vastutusele riigi omavoli eest? Läänemets peaks tagasi astuma, ullike ei tohiks minister olla, aga eks ta võiks oma erialale tööle minna, äkki veab oma ebapädevusega välja:)

tegemist
3 päeva tagasi
Reply to  Küsimus

oli ilmselt ebaseadusliku jälitamise, kõnede pealtkuulamise ja muul viisil inimeste isikuandmete salajase töötlemise ja kuju konfiskeerimise ja selle konfiskeerimise organiseerimise grupiviisilise tegevusega, kes oli see kohtunik , kes andis selliseks tegevuseks loa ja mis alustel ja korraldusel

AVS
3 päeva tagasi
Reply to  tegemist

Oh, ära nüüd üle ka pinguta. Keegi ei hakka sul tänapäeval mingi marginaalse kamba pärast taolist ressurssi raiskama ning tõepoolest, ükski kohus ei annaks sellise tegevuse jaoks luba, mingit ohtu nad endast ju ei kujuta.
Pigem on asi selles, et ka politseinikud loevad sotsiaalmeediat või käis mõni persoon sealtsamas seltskonnast politseis lobisemas. Elu on tavaliselt palju lihtsam kui igasugused keerulised vandenõuteooriad.

tellida
3 päeva tagasi
Reply to  AVS

kraana, see ei ole tasuta, politsei kaasata, samuti mitte niisama, keegi organiseeris ikka

uskmatu.
3 päeva tagasi

Muidugi ei leitud sest ega saksa munder ja kone pole mingi sümbol.

juhan
3 päeva tagasi

loomulikult ei vastuta viletsus tehtud PROPA eest

siis
3 päeva tagasi

oleks aeg tagasi astuda ja rahva ees vabandada ning oma ministrid valitsusest tagasi kutsuda