Riik langetab vanemahüvitise ülempiiri ja kehtestab haigusrahale lae

BNS

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Riik langetab 2026. aastaks vanemahüvitise ülempiiri praeguselt kolmekordselt keskmiselt palgalt kahekordse keskmise palgani, kehtestab samast aastast ülempiiri ajutise töövõimetuse hüvitisele ja lõpetab üksi elava pensionäri toetuse maksmise hooldekodus elavatele pensionäridele.

Vanemahüvitise ülempiiri langetamise kompensatsiooniks jääb vanemahüvitis samaks, isegi kui vanem samal ajal töötab ja palka teenib.

Vanemahüvitise ülempiiri langetamine võimaldab riigieelarves hoida kokku 2026. aastal 13 miljonit, mis kasvab 2027. aastaks kuni 27 miljoni euroni aastas. Mullu oli vanemahüvitise kulu riigieelarvest 349 miljonit eurot. Ülempiiri langetamine puudutab umbes 3500 inimest aastas ehk hinnanguliselt 12 protsenti vanemahüvitise saajatest.

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo sõnul on palgad kiiresti kasvanud ja kasvavad ka edaspidi, Eesti keskmine palk ületab näiteks juba praegu 2000 euro piiri ja selleks, et tagada sotsiaaltoetuste ja hüvitiste jätkusuutlikkus, soovitakse vanemahüvitise lagi tuua kahe keskmise palga tasemele.

„On oluline, et suudaksime enamikele lapsevanematele pakkuda nende varasema palgaga samaväärset hüvitist, kuid samal ajal peame toimetama meie tänaste võimaluste piires,“ ütles Riisalo. „Küll aga ei vähendata edaspidi vanemahüvitist samaaegse töise tulu teenimise korral. Näeme, et aktiivsena püsimise soov lapsevanemate seas on ka vanemapuhkusel olles kõrge.“

2026. aastast kehtestatakse ülempiir ajutise töövõimetuse hüvitisele, mis hakkab samuti olema seotud üle-eelmise kalendriaasta Eesti keskmise palgaga. Tööandja makstava haigushüvitise osale ülempiir ei kohaldu. Puudujäägiga maadleva ravikindlustuse eelarvesse toob muudatus aastas 4–4,4 miljonit eurot kokkuhoidu. Haigus- ja hooldushüvitiste kulud on praegu ligi 150 miljonit eurot, kusjuures kulud on viimase kümne aastaga suurenenud 92 miljoni võrra.

Terviseminister Riina Sikkuti sõnul on erinevate riiklike hüvitiste ühtlustamine mõistlik samm, mis aitab hüvesid ühiskonnas õiglasemalt jaotada. „ Soovime riiklike toetuste ja hüvitistega liikuda üha enam vajaduspõhisuse suunas, et abi ja tugi jõuaks nendeni, kes seda päriselt vajavad. Hüvitiste ülempiiride seadmine kahekordsele keskmisele kuutasule on selles suunas õiglane muudatus,“ ütles Sikkut.

Lisaks lõpetab riik üksi elava pensionäri toetuse maksmise hooldekodus elavatele pensionäridele, sest hooldereformi tulemusena katab riik juba suure osa hooldekodu kuludest ja täiendav 200-eurone toetus ei ole enam asjakohane.

Muudatus puudutab 2025. aastal umbes 6700 inimest, kes moodustavad umbes 10 protsenti kõigist üksi elava pensionäri toetuse saajatest.

Prognooside kohaselt hoiab see riigieelarve kulusid tuleval aastal kokku ligi 1,34–1,54 miljonit eurot aastas. Võrdluseks, tänavune kogueelarve üksi elava pensionäri toetuse saajatele on 17,9 miljonit.

2026. aastast lõpeb riigi poolt sotsiaalmaksu maksmine lastega koduse ülalpeetava abikaasa või registreeritud elukaaslase eest

Muudatuse eesmärk on suunata mõlemaid vanemaid tööturule, mis tagab vanematele lisaks ravikindlustusele ka pensioni- ja töötuskindlustuse. Muudatus ei puuduta alla 3-aastast last kasvatavaid ning kolme ja enama lapsega vanemaid, kelle eest riik jätkab sotsiaalmaksu maksmist.

Tervisekassa andmetel maksab riik sotsiaalmaksu ravikindlustuse osa praegu 1051 ülalpeetava abikaasa või registreeritud elukaaslase eest. Nendel inimestel on edaspidi võimalik pöörduda töötukassasse, asuda tööle või sõlmida vabatahtlik kindlustusleping.

Hinnanguliselt toob muudatus riigieelarvesse tulu 1,4–3,3 miljonit eurot aastas, kuid terviklik mõju sõltub inimeste valikutest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvan, et
1 päev tagasi

Riigikogus ja valitsuses peaks ka kärpima või vähemalt tasu lae kehtestama! Istuvad teised seal ja muudkui mõtisklevad, et tuleks nii või naa teha, et oma rahakott neil vähemalt ei kahaneks ja paigale ka võimalikult kauaks saaks jääda! Siis pensioniks raha koos ja neilt, kes tööga raha peavad teenima ja ka maksudena nende pensionipõlve kindlustavad, annab vanust tõsta ja kärpida küll. Endil vanaduseks ju mammona hunnik koos, mida töölisel oma maksudest järgi jäävast osast säästa pole võimalik!

arvan
2 päeva tagasi

Miks alles 2026.aastast,seda tuleks rakendada juba järgmisel aastal ja isegi kahekordne tasu kodus olemise eest on liiga palju, ega sündivust suure raha saamine ei tõsta,see on ammu teada.

Jura
2 päeva tagasi

Ammu on aeg ülalpeetavate nuumamine lõpetada. Kes raha tahab, tehku tööd.

Päris inimene
2 päeva tagasi
Reply to  Jura

Tahan, vasja, et sa minu eest tööd teeksid!
Oleme teiesuguseid ülal pidanud 80 aastat!!

jah
2 päeva tagasi
Reply to  Jura

murru karjäärid ja tootmine tuleb uuesti avada, kodumaa nõuab tööd ja toorainet, et saame sõita otse berliini

sikkut
3 päeva tagasi

on sots, kõigi maade vaesed ja lillad rõõmustage

Ei taha libereid
1 päev tagasi
Reply to  sikkut

meie sotsid võiks kuhugi lillade maale kolida! Las keeravad seal riigi P..see 🤣