Juhtkiri: allutamise tähe all

Lääne Elu

info@le.ee

Tänavune õppeaasta Läänemaal algab koolide tsentraliseerimise ehk keskvõimule allutamise tähe all. Raamatukogude ja lasteaedade ühendamise järel on aeg jõudnud koolide kätte. Lääne-Nigulas alustab Martna-Palivere ühendkool, Läänerannas kohaliku omavalitsuse nimeline gümnaasium, mis ühendab viis koolivõrgu reformist räsitud õppeasutust: Koonga, Lihula, Kõmsi, Virtsu ja Varbla koolid.

Igasugune tsentraliseerimine viib juhtimise ja otsustamise, aga ka vastutuse kohapealt minema ning tekitab võõrandumist. Ühendkoolide juhid võivad jõuda iga kooli 1. septembri aktusele, kui aegu sättida, aga sellest on vähe. Sõnad ühtsest ja hoolivast kogukonnakoolist ning loodavast sünergiast kõlavad õõnsalt. Viie üksteisest kuni 40 kilomeetri kaugusel asuva väikekooli ühendamisest ei teki iial sünergiat, mis tsentraliseerimist õigustaks. Viie kooli lapsed ei hakka end eales tundma ühe, Lääneranna gümnaasiumina, kuigi see võib olla kirjas nende õpilaspileti, vihikute ja tunnistuse peal.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments