Vald alles hakkab Lihula viinaaita rentnikke otsima

Andra Kirna

andra@le.ee

Foto: Andra Kirna

Norra riigi toel avalikuks kasutuseks korda tehtud Lihula mõisa viinaait saab varsti valmis, kuid neid, kes majas tegutseks, hakkab Lääneranna vald alles enampakkumisega otsima.

Kolm aastat tagasi said Lihula muuseum ja Lääneranna vald nn Norra fondist 500 000 eurot toetust, et korda teha Lihula mõisa viinaait. Aida renoveerimine pidi maksma minema 635 000 eurot ja Lääneranna vald lisas toetusele omaosalusena 135 000 eurot.

Norra fondi toetus polnud mõeldud lihtsalt vanades linnasüdametes asuvate hoonete restaureerimiseks, vaid toetuse saajal pidi olema kindel plaan, kuidas hoonet edaspidi kasutama hakatakse.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
34 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mina.
18 tundi tagasi

Olen kuulnud, et sinna pidi tulema Massu mõisa filiaal.

No
21 tundi tagasi

Lugedes kommentaare, olen õnnelik, et lihulas ei ela. Võiks juba võrrelda lihula elanike veneajal anekdootides tšuksina. Aga kui reaalselt võrrelda, siis see enam vähem nii ongi.

Milline...
18 tundi tagasi
Reply to  No

…sorav mõttelõng.

Ajakirjanikule
23 tundi tagasi

Lp A. Kirna
paistab , et hapukurgi hooaeg on käes , kirjutate asju, millest otsite konflikte ning eesmärk negativismi levitada Lihula suunas. Saage hakkama oma maakonnaga. Teie ei ole päevagi ehitus järelvalve ametnik olnud. See , millal rentnikud allkirjastavad lepingud ei ole küll ühe ajakirjaniku asi, justnimelt selles võtmes.
Oleme õnnelikud , et Lihulas saab viinaait korda ja uus koolimaja saab ka ehitatud.

to Ajakirjanikule
21 tundi tagasi
Reply to  Ajakirjanikule

Aga huvitav, mida siis valesti kirjutatud on? Lihula elab vaid teiste arvelt. Millal hakkas Lihula nö õitse aeg. Ja uus koolimaja tulemas ka ju teiste arvelt.

Lp A. L. Ajakirjanikule
21 tundi tagasi
Reply to  Ajakirjanikule

Inimestest tühjenev Lihula ei ole Suur Pilt. Lihula jääb tagahooviks ja selles pole midagi halba ega häbiväärset. Lääneranna vallas (hajaasustusega piirkonnas) on tsentraliseeriv mõtteviis kolhoosnike loll pärand. Kus asetseb “Suures Pildis” Lihula kool, milline on sealne tase võrreldes teiste valla põhikoolidega??? Lihula laguneb, sest “keskusel” pole mingit mõtet, nii lihtne see ongi!

MTÜ Pom-Pom-Pompei
21 tundi tagasi

Ka Vesuuvi omaaegses purskes ei ole midagi häbiväärset, kuigi Lihulas levib väidetavalt arvamus, et Vesuuvil peaks piinlik olema.

Tölplane
19 tundi tagasi
Reply to  Ajakirjanikule

Hull lugu, kui A. Kirna positiivsed töötulemused põhjuseta negatiivseks lagundab, aga see-eest Pärnumaal on armulukk avatud, justnimelt selles võtmes – S. Matt, A. Karnau, A. Tohver, A. Leppik, A. Altosaar jne.

Lumumba Tölp
16 tundi tagasi
Reply to  Tölplane

Soovitan lugeda 2023. aasta 10. märtsil kell 12:02 Pärnu Postimehes ilmunud vabakutselise ajakirjaniku S.Paluoja kirjatükki “Vallo Kappak: Neid keerutajaid ja lömitajaid on kõik kohad täis. Sellega ei jõua me kuskile” – justnimelt selles võtmes peaks kajastama Lääneranna vallas toimuvat ajakirjanik, kes soovib vabaneda halvast harjumusest konflikte otsida ning negativismi levitada Lihula suunas.
Oleme rõõmsad, kui Lp A. Kirna saab korda ja Lääne Elu hakkab ka positivismi levitama Lihula suunas.

Mati Põdra
15 tundi tagasi
Reply to  Ajakirjanikule

Mitte keegi teine ei suuda Lihula suunas nii palju negativismi levitada kui Jaama uulitsa alalised ja ajutised asukad oma kuritegelikus koostöös ise. Ajakirjanik lihtsalt kirjutavad asjadest, nagu need on.

Muuseas kuluks teile edaspidi ära enne, kui järjekordse kommentaari kirjutate, konsulteerida mõne tubli algklassiõpetajaga teemal “Eesti keele ortograafia”. Mina isiklikult läksin üheksanda kirjavea juures lugemisega sassi.

Oh jah
13 tundi tagasi
Reply to  Mati Põdra

Loed ja imestad- siiani on matikene end näidanud rumalana juriidikas ja majanduses, nüüd siis ka pedagoogikas. No peaasi et pilli puhub ja loodame e4 seda valesti ei tee

Mati Põdra
1 tund tagasi
Reply to  Oh jah

Te ei saaks sellest isegi aru, kui mul mõni noot mööda läheb. Aga teie kommentaaridest kommentaaridesse korduvad õigekirjavead tunduvad olevat nii lootusetu nähtus, et siin ei aitaks isegi enam, kui paari Aasta Õpetaja kombel karjuda: te olete selle väljaande kõige rumalam kommenteerija.

Aadu ise on siin
1 päev tagasi

Ikka viinaga ikka viinaga tahan mina oma asjad ajada

Kohalik
1 päev tagasi

Naljanumber,kas kooliga sama,vaatame kus järelmaksu saame ehitajatele.Sõge vald koos juhtidega.

Noo
1 päev tagasi
Reply to  Kohalik

….riikki annab 1,1 miljonit

Mati Põdra
1 päev tagasi
Reply to  Noo

Kõlas nagu: näete, siin on nööp, kas saaksite paari pükse külge õmmelda?

Ups
18 tundi tagasi
Reply to  Mati Põdra

Ah et matikesel ravitakse hambaid tagumiku kaudu….

Aadu ise on siin
1 päev tagasi

Lihula ju tuntud viinaninade pealinn juba vene ajast saadik
Kui ait viinavaate täis silmini küll ka rentnikud leitakse…

Aadu ise on siin
1 päev tagasi

Võu on vaatides viina asemel vesi?
Et viin on linnarahva poolt ära tarvitatud?

Kuulsuste Allee
1 päev tagasi

Varsti pole vaja Tallinnasse või Tartusse sõita, et kaevust leitud esemele lõpphooldust teha. Tore kui üks hoone korda saab! Lihula lagunemine on peatatud!

Hea Avalik Ruum
1 päev tagasi

Hurraa!

Mati Põdra
1 päev tagasi

Ja kui neid rentnikke ei leita, kas siis tuleb see norrakate toetus tagasi maksta?

2 miljonit möödujat
1 päev tagasi
Reply to  Mati Põdra

Rentnikud leitakse kindlasti, aga mis tähtsust sel on… Pommiauk jääb.

Hääl pommiaugu põhjast
1 päev tagasi

Philippo, tule ruttu appi! Ma leidsin siit midagi, aga see on nii suur ja must, et kardan, et mu pruuni vesti taskusse see ei mahu. Ja ma ei taha vesti ära määrida – jube piinlik oleks määrdunud vestiga inimeste silma alla sattuda. Pärast ei öelda ehk teregi enam Lihula peal.

Radikatoru
1 päev tagasi
Reply to  Mati Põdra

Ei tea, kas just tagasi tuleb maksta, aga arvestades maja sihtotstarbelist projekti: “Viinaaita on plaanis rajada restaureerimise nõustamiskeskus koos keraamika-, puutöö- ja sepikojaga” tundub ülimalt ebareaalne ootus, et seda renditakse. Näib, nagu Piiri tänava ettevõtluspiirkonna projekt. Kommunikatsioonid on olemas, teed on olemas, aga ettevõtjaid pole. Sellega läks kehvasti, no proovime uuesti. Kenasti kulutatud raha. Kui teha analüüs, siis ilmselt Lihula vald (nüüdseks Lääneranna) võidaks võistluse kui taasiseseisvumise järgse aja kõige lollimaid otsuseid teinud vald. Asukoht on soodne, aga tulemus on nagu vald asuks kuskil Võrumaa idapiiril. Kindlasti on siia nüüd vaja 12 -miljonilist kooli. Puutöölased, sepikotid ja kammkeralased tulevad rentima… Loe rohkem »

Ärni
1 päev tagasi
Reply to  Radikatoru

Ei tea kelle terrass see korvpalli väljak nüüd on?

Sepikott ja Kammkeralane
1 päev tagasi
Reply to  Radikatoru

Sihuke plaan meil oli küll – minna Lihulasse rentima ja tahta kooli minna. Õpingute kõrvalt loodame viinaaidas avada piilutoa põlistele kohalikele päkapikkudele ja varjupaiga sisserännanud kodututele potsatajatele.

MTÜ Pom-Pom-Pompei
1 päev tagasi

Meie kavatseme rentida Massu mõisahärralt ponid ning teha Penijõe teele ponikaarikute-matkaraja. Matkajaid hakatakse teenindama G-, puhke- ja virgestuspunktides, kus muule heale-paremale (hinnad taskukohased!) lisaks jagatakase (tasuta!) Mätiku meiereis toodetud keelekastet ja suupisteid (nii kõrge laktoosisisaldusega kui laktoosivabasid!), Low’ Peksutoa kinkekaarte ning Matsalu tuntud ja tunnustatud maailmanimedega looduskaitsetegelaste peades küpsenud (parimat!) elukeskkonnanõu kõigile. Unustamatu kvaliteetkultuurielamus garanteeritud. Hinnad sõbralikud. Kohtumiseni Lihulas.

Naine, 68
1 päev tagasi

Halloo, millised(kus) on Lihula aleviku tõmbekohad? Tulevased töökohad? Uut, peale netist tellitud outlet rõivaste? Huvitav…

Meesajakirjanik
1 päev tagasi
Reply to  Naine, 68

Halloo-halloo, Naine, 68, väga hea tõmbekoht on Lihula mõisa anfilaadis. Soovitan soojalt ; )

Kihnu Irwe
1 päev tagasi

Ja naine nutma jäi
sel ööl kui seaduslik abikaasa
Lihula mõisa anfilaadis käis…

asjalik
2 päeva tagasi

Ootame ja vaatame. Naerupahvak ilmselt tuleb.

Naerupahvak
1 päev tagasi
Reply to  asjalik

Juba tulin, mitu korda järjest. Lihula on parim ; )