Galerii: lindid meenutavad raudteejaamas küüditatuid

Foto: Malle-Liisa Raigla
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 27

 

Neljapäeva õhtul sidusid naiskodukaitsjad koos kaitseliidu Lääne maleva pealiku Kristjan Mulla ja Haapsalu püha Johannese koguduse õpetaja Mart Salumäega Haapsalu raudteejaama mustad ja valged lindid, et meenutada juuniküüditatuid.

Naiskodukaitsjad seovad juuniküüditamise mälestuseks linte üle Eesti raudteejaamadesse üle Eesti. Ettevõtmisega „Ma ei unusta sind!” mälestatakse neid enam kui 10 000 inimest, kelle Nõukogude okupatsioonivõimud 83 aastat tagasi küüditasid.

Reedel on juuniküüditatute mälestuseks mälestushetk Haapsalu Toomkirikus kell 11 ja Ristil kell 19.30.

14. juunil 1941 küüditasid Nõukogude Liidu okupatsioonivõimud enam kui 10 000 eestimaalast, kellest 7000 olid naised-lapsed-vanurid. Küüditamise eesmärk oli likvideerida moraalne, füüsiline ja õiguslik vastupanu okupantide režiimile. Vaenlaseks tembeldati kogu vastupanu osutav elanikkond. Paljud aktiivsed ja isamaalised inimesed, kes olid eelneva 20 aasta jooksul andnud oma panuse parema Eesti loomisele ja Eesti iseseisvuse hoidmisse, hukati 1942. aastal jõustunud surmanuhtluse otsuse alusel kaugel Siberis.

Nõukogude režiim küüditas aastatel 1941–1951 Eestist enam kui 30 000 inimest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kurkull
18 päeva tagasi

Vanasti teati rääkida,et Nõukogude Liidu okupantide ninameestest küüditajad rääkisid puhast eesti keelt ja osa nende abistajatest rääkisid ukraina keelt. Ajalugu kordub,esimest korda marsina ja teist korda farsina. Palju õnne meile.

Nimi (kohustuslik)
18 päeva tagasi
Reply to  kurkull

Ajalugu ei kordu, rumal inimene!

Hgg
18 päeva tagasi
Reply to  kurkull

Eks seda narratiivi vanasti surutigi peale et eestlased ise üüditasid. Sedasama korrutavasd praerg ka need vne päritolu trollid ja muud veneidikad. See on venelastele alati olnud omane kõik süü mujale veeretada. Nemad polnud ju üldse süüdi, staalin tegi kõike. Selline on tüüpilise venelase vastus kui jutt repressioonidele viia. Tegelikkuses eks kindlasti mõningaid ajupestuid eestlasigi leidus kes vantidega koostööd tegid, valdav mass küüditajaid olid ikkagi need vene holopid üle nõukaliidu, ka ukrainast pärit vene värdisid oli nende hulgas. Ja sina kurkull ära parem meieta, vene inimene ei ole eestis meie vaid võõras.