Vabadus uputab: põlvkonnavahetus pole nõukanostalgia

Pensionil pedagoog Hillar Padu

ontent/uploads/2022/05/Hillar-Padu.jpg"> Pensionil pedagoog Hillar Padu. Foto: erakogu[/caption]

Kui kõigil on vabadus kiruda ja kuulutada oma „tõtt“ – vabadus kõigeks – siis miks mitte ka vabadus lausollusteks. Teaduste Akadeemia, nagu väidab selle president Tarmo Soomere, ongi lauslolluste vältimiseks. Mihkel Kärmas oma Pealtnägijas paljastab „kasulikke idioote“, kes Eesti riiki muukeelses meedias lauslollustega halvustavad. Sõnavara, milles lauslollilt kirutakse, on üllatavalt sarnane: kõik on „kommud ja puha kommuna värk“, otsekui nõukanostalgia?

Eesti pole muinasmaa: „Eesti suurim probleem on see, et eestlus on kadumas. Ajame karjääri taga, tikume kõik välismaale,“ kurdab Ameerikast naasnud Kristjan Järvi. Kas kolmkümmend aastat iseseisvust on vabaduse esialgsed ahvatlused läbi põletanud? Kas tõesti napib eestluse jaoks rõõme: … ahh, kõik kommuna värk.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nii ongi
20 päeva tagasi

Väga suure osa eestlaste jaoks- tõepoolest, ei olegi mingeid rõõme või on siis neid väga vähe. Kui end vikerkaare lippu lehvitades ja ”euroopalikke väärtusi” karjudes toiduahelasse ei pressi, siis ime näppu ja loe sente kuni järgmine palga- või pinsi-päevani. Lohutuseks saab kuulata ülistus-oode K.Kallase tohutust kuulsusest välismaal ja temale antud rikkalikest autasudest, ning tema sõnavõtte teemal a’la ”parem pole elu kunagi varem olnud”.

ütle sa nüüd
21 päeva tagasi

vabadus peab olema mustvalgel kirjas. Kui hakatakse pooli valima, siis läheb kismaks. Üks jalgpallur ka tahtis vabadust ja nüüd on kuri karjas-kui mõtled, ära ütle. kui ütled, ära kirjuta ja kui oled alla kirjutanud, siis ära imesta. Aga näe, seal Prantsusmaal on asjalikud inimesed. Prantsusmaa parlament võttis vastu seaduse, mille järgi ei ole maainimestel võimalust enam kaevata loomade öiste häälitsuste peale.Kindel värk-kui seadus on, siis pole vaja mõelda. seadus on seadus ja ei mingeid segadusi ega sigadusi.