Aasta lind on endelinnuks peetud kägu

Lääne Elu

info@le.ee

Kägu. Foto: Eero Kiuru
Kägu. Foto: Eero Kiuru

Alanud aasta lind on rahvapärimuses erakordselt hästi tuntud, ent Eestis teaduslikult väga vähe uuritud kägu. Eesti Ornitoloogiaühing jagab aasta jooksul seniseid teadmisi käost ning kavatseb välja uurida, kuhu meie käod talveks lähevad.

Kägu (Cuculus canorus) on Eestis üldlevinud linnuliik ja kuigi ta on üks populaarsemaid linde meie folklooris, ei ole seda liiki Eestis kunagi spetsiaalselt uuritud ega ka liigi bioloogiat lähemalt tutvustatud. Käo valimine aasta linnuks aitab tõhusalt kaasa näiteks tema pesitsusbioloogia ja rände uurimisele.

„Paljud inimesed on kuulnud kägu kukkumas ning teavad, et ta muneb teiste lindude pesadesse, ent me ei tea midagi näiteks meie kägude rändeteedest ja talvitusaladest,“ tõi esile käo aasta eestvedaja Jaanus Aua. „Tänavu püüame selle välja selgitada ning paigaldame kägudele GPS-saatjad, et saada infot kägude tegevusest pesitsusajal ning liikumistest nii lokaalselt, rändeteedel kui ka talvitusaladel,“ lisas Aua.

Saatjatega varustatud kägude seiklustest saab lugeda alates maikuust aasta linnu blogist. Seni saab käo bioloogiast ja rahvasuus levinud uskumustest lugeda kodulehelt.

Käo aastal toimuvad veel loodus- ja kirjandusõhtud, veebiviktoriin ja õpitoad koolilastele. Kaasa saab lüüa nii kägude kui ka käokellade loendusel ja rahvapärimuse kogumises. Käo aasta lõpeb traditsiooniliselt suure linnuõhtuga.

Käo aasta uudiseid ja tegevusi saab jälgida lehel ja Eesti Ornitoloogiaühingu Facebooki lehel.

Aasta linnu projekti toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments