Tuleva aasta lind on kägu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kägu. Foto: Eero Kiuru
Kägu. Foto: Eero Kiuru

Eesti ornitoloogiaühing valis 2024. aasta linnuks käo (Cuculus canorus), kes on rohkem tuntud rahvapärimuses, kuid kelle bioloogiast ja rollist ökosüsteemis teatakse vähe.

Kägu on huvitav lind, sest tegu on pesaparasiidiga. „Ta on meil ainus lind, kes endale pesa ei tee ja oma poegade eest ei hoolitse. Selle poolest on ta ainulaadne,” ütles ornitoloog Tarvo Valker. Munad poetatakse värvuliste pesadesse, kuniks kasuvanemad toiduotsingutel viibivad. „Sookiur, tiigi-roolind, ka linavästrikel lasevad käod oma pojad üles kasvatada.”

Kukub vaid isaslind. „Rahva seas on kägu saanud negatiivse tähelepanu, sest usutakse, et kui ta väga lähedale kukkuma tuleb, siis võis keegi ära surra,” lausus Valker.

Kuna kägu on pigem kuulda kui näha, on temast häid pilte vähe. Sestap alustabki ornitoloogiaühing käofotode kogumist, et oleks piisavalt ülesvõtteid aasta linnu kodulehe ja muude materjalide illustreerimiseks.

Eesti ornitoloogiaühing valib aasta lindu 1995. aastast, mil aasta linnuks valiti rukkirääk. Tänavune aasta lind on aul, tuleva aasta lind kägu on järjekorras 30. aasta lind.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
K.s
4 kuud tagasi

Olgu või Kägu, peaasi, et mitte Kaja…

meie
4 kuud tagasi

valitsus laseb samuti käo moodi meie rahva pesadesse võõrastel kägudel muneda, sündivus meie rahval alaneb hullu kiirusega, põhiline on gruz 200 seltsimehe tsihkadi tsahkadi plaan võõraste kägudedega meie rahvaarv 2 miljonini tõsta, siis saaks poltidelt ja mutritelt makse sisse nõuda, kreeklased mõtlevad ja muretsevad aga oma rahva püsima jäämise pärast, –
Kreeka peaminister kuulutas sündimuse vähenemise rahvuslikuks ohuks.

meil
4 kuud tagasi

on käovalitsus

En.
4 kuud tagasi

Hiljuti lugesin ühe PM või ÕL artikli alt arutlust, kas kurjus (oli see nüüd perevägivalla või kommunistlike vaadetega seoses?) on geneetiliselt päritav? Üks kommentaator väitis raudpolt-kindlalt, et käitumisproleemid tulenevad kodusest kasvatusest elik kasvukeskkonnast, mitte geenidest. Aga võtame nüüd käo. Kodune kasvatus? – ülihoolitsevad armastavad (kasu)vanemad. Teisi vanemaid, oma lihast väljamunejat, käopoeg näinud polegi. Kuid milline on heas sotsiaalses keskkonnas kasvanud käo käitumismuster? Nagu röövlil – ronib täiskasvanuks saades, ilma et ta vanemad seda õpetatud oleks, samuti võõrasse pessa munele. Äsjakoorunud pisi-kägu tapab vilunult kasuvanemate lihased pojad jne., jne.. Masendav… Teoreetiliselt võib seda ehk põhjendada kiirelt kasvava käopoja süütute baasvajadustega (pesa… Loe rohkem »

kommunist
4 kuud tagasi
Reply to  En.

teiste arvel elaja, parasiteerija, omastaja, anastaja, massimõrvar.