Lääneranna vald ähvardab Metsküla lapsed koolimajata jätta

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Foto: Malle-Liisa Raigla

Metsküla kooli lapsed. Foto: Malle-Liisa Raigla

Lääneranna vallavalitsus ähvardab lapsevanemaid, et kui nad kohtuasja ei lõpeta, ei saa nad koolimaja kasutada ka erakooli loomiseks, sest see pole avalikes huvides.

Täna õhtul ootavad Metsküla kooli 1. klassi õpilast Marleen Veskimäed kodus küpsised, sest laps sai oma elu esimese tunnistuse. Juba paar päeva tagasi uuris ta vennalt, mis see tunnistus on ja vend seletas: iga aine kohta on kirjas, kuidas esimene kolmandik kooliaastast on läinud. Tüdrukule meeldivad kõik tunnid, eriti äge oli kehaline kasvatus, kui sai end lume sisse kaevata ja kelgutada.

Kolm kuud pärast kooliaasta algust ähvardab Lääneranna vallavalitsus lapsed koolimajata jätta või selle kasutamise eest renti küsima hakata ning süüdistab Metsküla koolijuhti, aasta naise nominenti ja 2023. aasta saja mõjukama eestlase sekka valitud Pille Kaiselit usalduse kaotuses. Kui kool peakski avatama, ei oleks kohalik omavalitsus nõus taastama töösuhet Kaiseliga, sest teda ei saa usaldada.

„Asi on täiesti kreenis,“ ütles Metsküla lapsevanem Margus Suurväli. „Mingi kitsas, oma äri- või ma ei tea mis huvidega ringkond otsustab, kuidas meie peame elama, sõidab meist üle. Neil on täiesti ükskõik.“ Suurväli märkis, et on elanud ka nõukogude ajal. „Tolleaegne okupatsioonivõim kahvatub selle terrori kõrval, mida meie oma inimesed täna ühele kogukonnale teevad,“ ütles Suurväli. „Kui kool pannakse kinni, pean oma perele leidma uue elukoha. Kindlasti ei ole see Lääneranna vallas.“

Kaks kuud tagasi andis kohtunik Janek Laidvee Lääneranna vallavalitsusele aega lapsevanematega kokkuleppele jõuda, aga kompromissist ollakse kaugemal kui kunagi varem. Sel nädalal teatas Lääneranna vallavalitsust esindav advokaat Indrek Kukk, et valida pole enam midagi: lapsevanemad unustagu kohtutee ära, siis saavad nad koolimaja edasi kasutada. Kui Metsküla lapsevanemad sellega nõus ei ole, siis jääb jutt katki ja kompromissi ei tule. Vald pole nõus arutama ühtegi teist võimalust.

Lootus vallavalitsusega kokkuleppele jõuda kahaneb iga edasi-tagasi põrgatatud meiliga. „Tekkinud on ummikseis,“ ütles Metsküla kooli hoolekogu liige Püü Polma Lääne Elule. „Oleme meile edasi-tagasi põrgatanud, aga edasi ei ole jõudnud.“ Kohtuniku määratud viimane tähtaeg on 7. detsember.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
158 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Poluvernik
7 kuud tagasi

Eesti sugune riik on luksus. Jääb vaid oodata seda, millal reformarite märgunistus täitub; Liitutakse jälle ühtse Venemaa sõprusrahvaste perega. Olen jätkuvalt seda meelt, et see mida nn. vallarotid täide viivad on Reformarite hävituskava.

Küsimus
7 kuud tagasi

Kaugele siis selle erakooli loomisega jõutud on ka? Või pole sel suunal ikka lillegi liigutatud

Mati Põdra
7 kuud tagasi
Reply to  Küsimus

Kui see loodaks kasvõi homme, ei saaks õppetööga niikuinii alustada enne 1.septembrit 2024. Erakooliseaduse alusel tuleb nõutavad dokumendid esitada hiljemalt 1.aprilliks 2024.

Huvitav
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Seda seadust lugedes küll seda välja ei loe . Loeb aga välja seda et hea tahtmise juures oleks juba 1.sept23 kool avatud olla , aga seda pole ju tahetud ja vist ei taheta praegugi.

Aga praegu saab ju kooli mängida
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

ilma igasuguste dokumentideta?

mati.rannala@gmail.com,Mati Rannala
7 kuud tagasi

Me tahame ,et maal oleks elu ,samas paneme kinni raamatukogud,sidekontorid,külapoed,koolid-ähvardame ära võtta koolimaja,mida te mõtlete härrad vallaametnikud?!Tulge PALUN mõistusele PALUN-PALUN veel on aega-Jõulud tehke koolile kingitus…

Iks.
7 kuud tagasi

Tsiisus, tsiisus ära unista!

Mati Põdra
7 kuud tagasi

Härrad??? Minu arvates labased ajutegevuseta töllid.

Mul on juuksejuurteni häbi, et osalesin Lääneranna vallavanemale keskhariduse andmises. Õnneks oli minu roll piisavalt väike, üks kursus aastas. Aga kolleegidest on kahju.

Hahaha
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Nagu sealt midagi paremat oleks tulnud kunagi

IRW
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Huvitav et pedagoogilised inimesed nii madala haritusega hiilgavad . Võin anda järelaitamistundi- volikogu on seadusandlik võim , vallavalitsus on täitesaatev võim . Nii lihtne see ongi

Mati Põdra
7 kuud tagasi
Reply to  IRW

Ha. Ha. Ha.

Vähemalt Läänerannas on küll niimoodi, et vallamaja poliitturistidest asukad mõtlevad mingi sigaduse välja ja 13 mölakat tõstavad lambakarjana kätt.

IRW
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Ja vaid mõned kohalikud “prominendid” teavad mis on õige 🙌

Liina Tobja
7 kuud tagasi
Reply to  IRW

Jah, 13 tk. peab end jumalateks.

Õige
7 kuud tagasi

Pange see punker jõuludeks kinni

Huvitav teada
7 kuud tagasi
Reply to  Õige

Punker? Ja miks te seda niiväga tahate?

Live
7 kuud tagasi
Reply to  Huvitav teada

Koole on kuipalju ümberringi. Nagunii sõidate meeletuid km.maha ju poodi, raamatukokku……jne.
jõudmiseks. Ja lihulas ainult toidupood, muid riideid…..jne et saada peab nagunii pärnusse või Haaspsallu sõitma.

Seleta nagu ...
7 kuud tagasi
Reply to  Live

Riideid ja toitu ei pea ostma iga päev. Koolis käiakse iga päev.

Toots
7 kuud tagasi

Kas lapsi piinatakse ja sunnitakse neid laupäeval ja pühapäeval kooli minema?

Napak
7 kuud tagasi
Reply to  Õige

Ei saa päris kinni panna, vallaametnikke on siiski vaja aga välja tuleks neist pooled küll vahetada.

Vanaema
7 kuud tagasi

Kas ainult minule tundub kummaline hr Kuke mõtteviis? Kuidas peaks MTÜ Metsküla kultuuriühing, kes ei käi vallaga kohut, kuid soovib saada Metsküla koolimaja oma kasutusse, survestama neid liikmeid, kes on eraisikuna pöördunud kohtusse välja selgitamaks, kas kooli sulgemise protseduur oli ikka seaduspärane ja laste ning elanike huve arvestav, sellest loobuma. See on mtü, mitte maffialaadne ühendus, mis saaks oma liikmetele ette heita usalduse kaotamist kui need oma seadusjärgset õigust (nagu seda isegi hr Reinmaa on nimetanud) kasutavad.

Huvitav
7 kuud tagasi
Reply to  Vanaema

Keegi rääkis siin nõuka ajast- tuletaks meelde et siis pandi see koolike kinni ja ükski konn ei köhinud

Vanaema
7 kuud tagasi
Reply to  Huvitav

Ja nõuka ajal leiti juba 5 aasta pärast, et see oli viga ning tehti aastal 1989 lahti kui selle vea tunnistamise järgselt piisavalt lastega peresid oli sinna kolinud. Ja nüüd on kätte jõudnud aeg, kus olekski aina iga aasta edasi üha raskem kooli kinni panna kui tahta pidada põhjenduseks laste arvu vähenemist. Vald peab kõvasti pingutama, et Cumuluse uuringu laste vähenemise prognoos selles vallanurgas ikka paika peaks, muidu saab neid maksumaksjaid liiga palju, kes võivad aga igati tülikaks ja kulukaks osutuda kui suhtlust osatakse ainult läbi kohtulahendite korraldada.

Hmm
7 kuud tagasi
Reply to  Vanaema

Kool suleti 78 ja avati nostalgialainel 89 . Ka hiljem on teda sulgeda tahetud. Ja ei vasta see majalobudik enam ammugi tänapäeva nõuetele (seda auklikukslastud ahju ja lagunenud koolitreppi naeris kogu eesti) Ja kohalikke kes saaks väita koolilähedust on ju vaid neljandik

Looduslaps
7 kuud tagasi
Reply to  Hmm

Sa hmm võid edasi tänapäevse laminaadi peal liugu lasta, see on sinu valik. Sellel auklikul ahjul on väga suur emotsinaalne väärtus vilistlaste seas. See peabki just selline välja nägema. Tegele oma asjadega.

IRW
7 kuud tagasi
Reply to  Looduslaps

Muidugi – koolivormiks veel ka viisud ja vammus 🤣

Vanaema
7 kuud tagasi
Reply to  Hmm

Aga kas pole siis mõtlemapanev, et mis sinna aukliku ahju ja lagunenud trepiga majja ikka nii tõmbab? Lausa selle kooli pärast linnade moodsatest koolidest ja majadest kümnete kilomeetrite kaugust kooliteedki kartmata, vanadesse taludessegi elama kolitakse! Päris hirmutav tõmme või jõud? Sellist asja ei tohi küll lubada!!!

IRW
7 kuud tagasi
Reply to  Vanaema

Järjekordne tõestus et tegemist on friigikooliga . Ja erakoolina ei peaks see küll vastu , seetõttu see praegune sõda käibki

maaelanik
7 kuud tagasi
Reply to  Vanaema

Paradoks seisneb veel selles,et valla ja Cumulus vahelises hankelepingus punktis 2. poolte kohustused ,ning selle alapunktis 2.1.2. on nõue kus töövõtja peab võtma arvesse tellija ettepanekud,ning märkusi ja teostama töö vastavalt tellija soovile ja nõuetele.’
Ehk siis teisisõnu,vallal oli ise võimalus dikteerida ,,sõltumatut,, uuringut….

Vanaema
7 kuud tagasi
Reply to  maaelanik

Ja haridusest pole selles Cumuluse töös tegelikult sõnagi, ei koolide tugevusi- nõrkusi, ei elanike või laste rahulolu või ootusi ega muud sarnast sisulist, mis teiste KOV-ide hariduselu alusuuringutes leida. Cumulus tegi lihtsalt demograafilise prognoosi, mille Covid ja energiakriis ka juba pea peale pööras oma suurenenud kaugtöövõimaluste ning kõrgete üürihindadega.

väga õige
7 kuud tagasi
Reply to  Vanaema

ja õigustatud küsimus. Advokaadi jutt on demagoogia.

Imelik
7 kuud tagasi
Reply to  Vanaema

Siin tuleb vahet teha õigusel ja pragmatismil. Praktikas ei ole selle õigusega palju peale hakata. Keegi ei saa keelata iseendale kahju teha aga ka valla abivalmidus hoone näol, ei ole iseenesest eeldatav. Ühingutesse ühinetakse ühiste eesmärkide saavutamiseks- Teie väitel tundub, et need eesmärgid siiski ühised ei ole?

Jazov
7 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Imelik, ma ei saa teie jutust aru, aga igaksjuhuks panin miinuse.

Imelik
7 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Hoolimata sellest, et see ei puutu kuidagi antud teemasse, pean ütlema et ärge lugege palun sellist kõntsa. Partokraatia on just nimelt ühe partei ainuvõim. Millest tavaliselt sünnib siiski juhi isikukultus ja diktatuur. Meil on esindusdemokraatia, mille tunnuseks on esindajate perioodilised valimised ja vaba kandideerimine esinduskogudesse, ning erakondade erinevad vaated. Väiksemal tasandil, kui asi piirdub mõne kogukonna, küla või ühistuga, saab ja ka rakendatakse osalusdemokraatiat, kus otsuste tegemisel võetakse otseselt arvesse iga indiviidi seisukoht (esindusdemokraatia ja otsedemokraatia segu). Otsedemokraatia suurel tasandil ei toimi kunagi, sest kujuneb “lihtsalt laadaks” ja enamust saab mõjutada tänu ebakompetentsusele väärinfoga, mille tulemus on hoopis -ohlokraatia (põhimõtteliselt… Loe rohkem »

B.S.Essents
7 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Minu naisel on suured plussid ja MTÜ, mu sõbral on pisut ehitusprahti vaja matta, sellega seoses oleme otsustanud eramaal riigihanget teha, ja kõik. Ja sina, eramaaomanik, kui tahad edasi elada, lased meil oma suurte plussidega endast üle sõita. Rahulikult.

Iseenene
7 kuud tagasi
Reply to  B.S.Essents

Aga minust tuleb raha ; )

Tom
7 kuud tagasi
Reply to  B.S.Essents

Kui ma Aasta Aumehe tiitli saan, siis olen kõigega nõus, rahulikult.

Gea
7 kuud tagasi

Tööd vähe, sellepärast ongi mingi kooli kamm? Kui esmaspäevast pühapäevani on tööpäevad, siis pole aega küll mingi lapse kooli pärast maad jagada. Täiskasvanuna on kõik võrdsed, kes müüja, kes direktor, kes koristaja, kes õpetaja, kes autojuht……jne. Siis pole enam kellegile otsaette kirjutatud et Metsküla kooli lõpetanud.IRW.

....
7 kuud tagasi
Reply to  Gea

Teil küll puudub arusaam. Täitsa puudub ju! Mingi lapse pärast :))))

Alus
7 kuud tagasi
Reply to  ....

Just, mingi lapse pärast! See laps on ju kohe kohe oma ellu astumas ka üldse vahet pole, millises koolis käis 1-6 klassis!
Elus on veel, veel koole vaja lõpetada. Ka Metskülas neid koole ju enam nagunii pole!

....
7 kuud tagasi
Reply to  Alus

?

Täiskasvanuna...
7 kuud tagasi
Reply to  Gea

…kõik võrdsed?
Mis muinasjutus elad ka?

NiiOn
7 kuud tagasi

hallimassitüüp arvab nii, muud elu ei tea. Hommikul tööle, õhtul voodi ja rikkus jääb toomata majja. Kurb, aga reaalsus päris paljudel. Õnneks minul on väga hästi.

Heakene Küll
7 kuud tagasi
Reply to  NiiOn

Mingi kooli pärast on viimasel ajal üksjagu meediaruumi kulutatud, aga kuhu jäävad värsked ilu-uuriv-ajakirjanduslikud käsitlused Lihula mõisa anfilaadist? Pikisilmi oodatakse =:)

To Niion...
7 kuud tagasi
Reply to  NiiOn

…oot!
Mis rikkusest on jutt?

Kamm
7 kuud tagasi
Reply to  To Niion...

Kammirikkusest ehk?

NiiOn
7 kuud tagasi
Reply to  To Niion...

Rumal? Teadmatus? Hullus?Mitteeestlane? Kes te olete? (vara üles, hilja voodi, nii see rikkus majja toodi)

Kamm
7 kuud tagasi

Mina elan muinasjutus “Täiskasvanud Gea kamm” : )

Kamm
7 kuud tagasi
Reply to  Gea

Oih, maha kukkusin! Kas keegi oleks nii kena ja aitaks mu siit üles?

margus
7 kuud tagasi

Pigem on see jonn, kuna Lääeneranna vald ei taha tunnistada kaotust

Hmm
7 kuud tagasi
Reply to  margus

Milluse kaotuse? Siiani pole vald ühtegi koatust saanud ja seegi on selgel võidukursil

Eks need ..
7 kuud tagasi
Reply to  Hmm

…pyrrhose võidud ole.

väga õige
7 kuud tagasi
Reply to  Eks need ..

veel mõni selline “võit” ja kaotatakse kõik…

Liina Tobja
7 kuud tagasi
Reply to  margus

Eks meid koolis kiusati ja nüüd tahame kõike tagasi teha.

Trevor.
7 kuud tagasi

Metsküla ongi igavamast igavam paik. Ainult tühjad logudikud reas. Kõik ongi sealt juba 30 aastat tagasi ära kolinud ja rohkemgi veel. Noo sõida poodi ma ei tea kaugele…..tsiisus, milleks? Mõtetu bens ju maha kupatada. Tööd pole, ega ei tule. Pole ju ühtegi asutust kuhu tööle saadagi. Vot sellest mõtetust kodus istumisest kammidki täiesti sassi, nagu näha ongi juba need töötud kelle lapsed seal Metsküla koolis käivad täitsa jaburad juba.

Ehh sind
7 kuud tagasi
Reply to  Trevor.

Tegelikult ei ole ju nii. Te kirjeldate keskmist maakohat eestimaal, aga alati saab tubli ja ettevõtlik ning leidlik inimene hakkama väga hästi just täpselt seal, kus ta parasjagu elab. Lädipüksid niiöelda hädavaresed ja virisejad praagib elukorraldus alati välja. Pealinnas on alati “kergem” 😀

Minu...
7 kuud tagasi
Reply to  Trevor.

…arust on parim hästi pestud aju näide see, kui inimene väidab et hea elu on siis, kui on töö.

NiiOn
7 kuud tagasi
Reply to  Minu...

:))) Tabavalt kirjutatud!

Dan!
7 kuud tagasi
Reply to  Minu...

Töö on elu alus. Pole aega siis tegeleda igasuguste jaburdustega.

Neli
7 kuud tagasi
Reply to  Minu...

Loomulikult on töö maailma tähtsam. Siis saad osta lapsele ja endale riided selga näiteks ja bensu osta, et poodi sõita 40 km.edasi-tagasi.

Mati Põdra
7 kuud tagasi
Reply to  Trevor.

Hakkasin praegu mõtlema, millisel Metsküla lapsel on töötud vanemad. Ei mõelnudki välja.

Arste, filmitegijaid, erinevaid edukaid ettevõtjaid, vallaametnikke (muidugi mitte Lääneranna valla) – neid leidsin küll.

Nii et Trevor, minge ja arenege kuskil.

Jehhh
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

On, on lapsi, kellel töötud vanemad!

Mis nüüd saab?
7 kuud tagasi
Reply to  Jehhh

Mis teema, kus pole??

Maksame hädavareste arveid
7 kuud tagasi

vald kohe maha võtta ja inimesed asemele!
Kaua võib neid puuke ülal pidada!

Koolijuht
7 kuud tagasi

Huvitav, miks on vait kui sukk vallavalitsuse haridusjuht Jane Mets. Tema otsesed teenistusülesanded (kirjas valla kodulehel) on ju: 4.2. koordineerib munitsipaalharidusasutuste ja -kultuuriasutuste tööd ning osaleb nende tegevuste analüüsimisel ning planeerimisel; 4.3. teostab järelevalvet haridusasutuste tegevuse üle; 4.4. juhib hariduspoliitika väljatöötamise protsessi; 4.5. koordineerib ja kontrollib valla arengukava ning haridus-, huviharidus-, kultuuri-, sotsiaal- ja noorsootöövaldkonna õigusaktide koostamist ning annab valla arengukava, eelarvestrateegia ja eelarve eelnõusse nende valdkondade sisendi; 4.9. nõustab munitsipaalharidusasutusi arengukavade koostamisel ning jälgib nende seotust sisehindamise tulemustega; 4.12. teeb ettepanekuid hallatavate asutuste juhtide töötasustamise või distsiplinaarkaristuse määramise kohta; 4.18. koordineerib valla eelarvest toetuste eraldamist mittetulundusühingutele; Ja mis kõige… Loe rohkem »

maaelanik
7 kuud tagasi
Reply to  Koolijuht

Eelnõu tuli küll haridusosakoonast,kuid siiski volikogu ettekirjutusel ja survel.Olgem täpsed.Vallaametnikud alluvad täielikult volikogule,otseselt ja kaudselt,eriti Läänerannas.

En.
7 kuud tagasi
Reply to  maaelanik

To maaelanik:
Ajad ehk midagi segamini? Eestis on kombeks, et riiki/valdu juhivad mitte esinduskogud (volikogud) vaid täitevvõim riigi- või vallavalitsuse näol. Esinduskogu, täpsemalt koalitsioon, üksnes legaliseerib valitsuse tagatoas otsustatu.

Iseasi, et kõnevõimetu haridusjuhi (kes on argumenteerimisvõimetu, isikliku seisukohata või pimesi alluv) asemele võiks vald palgata hoopis valge hobuse. Tuleb rahva rahakotile soodsam! :/

IRW
7 kuud tagasi
Reply to  En.

Mõni end täitsa segi kamminud . Loe PS läbi enne kui jama tuled ajama

Ehh sind
7 kuud tagasi
Reply to  IRW

Kuul irw, kas on veel näiteid kus seda ps´i täpselt järgitakse? Rumalavõitu vehkida sellega minumeelest või on mälu lühike?

Heakene Küll
7 kuud tagasi
Reply to  En.

Kas ratsa- või raskeveohobune, selles on küsimus.

maaelanik
7 kuud tagasi
Reply to  En.

To En:
Eestis võib kombeks ju olla, aga Läänerannas valitseb ainult käputäis vallavolinike.
Vallavalitsusel ja selle ametnikel on ainult kuuletumis funktsioon…

IRW
7 kuud tagasi
Reply to  maaelanik

Aga siis on ju kõik korras . Nagu seadused ette näevad 👍

Maali
7 kuud tagasi
Reply to  Koolijuht

Tundub. et Lääneranna niinimetatud haridusjuht istub vallas töötuna. Kuis siis muidu see hariduselu on võimalik vallaisade poolt lõplikult kihva keerata. Nemad tunnevad end täiesti süüdimatutena

Lääne Elu
7 kuud tagasi

Ise paraku needsamad inimesed kes nüüd seal kohut käivad valisid need inimesed sinna volikokku. Enda ämber juskui või mis.

Läänerandlane
7 kuud tagasi
Reply to  Lääne Elu

Valimuste ajal polnud mingit juttu koolide kinnipanekust.

Heakene Küll
7 kuud tagasi

Aga küla peal ihunuhtlust jagamas käidi juba enne valimisigi. Küsige Kaja Lotmanilt, miks ta sellise grupeeringu liikmeks hakkas.

Napak
7 kuud tagasi
Reply to  Lääne Elu

Sa oma valimisjutuga oled naiivne lihtsameelne.

Mati Põdra
7 kuud tagasi
Reply to  Lääne Elu

Mitte keegi poleks neid mölakaid valinud, kui nad oleksid rääkinud sellest, mida nad tegelikult kavatsevad. Ega siis asi pole ainult koolide kinnipanekus – raamatukogud, kultuurimajad, noorsootöö, muuseumid… nimekiri saab jätkuma.

IRW
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Oleks tädil rattad all oleks ta omnibuss

Heakene Küll
7 kuud tagasi
Reply to  IRW

Ja kui tädil rattaid all pole, juhib kultuurimaja?

Liina Tobja
7 kuud tagasi
Reply to  Heakene Küll

Kusagil peab ju pugejas olema.

Sau
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Raamatukogu, rahvamaja, kauplus, postkontor juba ongi kõik kinni pandud Metskülas ikka juba 20 aastat.

sama
7 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Sama lugu on meie riigi valitsusega. Kätte on jõudnud despootide valisemisaeg, kus enam isegi ei pea suusoojaks näitlema inimeste heolu eest seismist.

Valija.
7 kuud tagasi
Reply to  Lääne Elu

Lugege Lääne Elust artikleid Valimised Lääneranna vallas.

Imelik
7 kuud tagasi

Ähvardab? Halduskohus andis võimaluse esitada osapooltel konkreetsed ettepanekud kompromissläbirääkimiseks. Kui kokkuleppele ei jõuta, jätkatakse kaebuse läbivaatamist. Seaduse järgi ei ole kaebajatel mingit võimalust vallavalitsuse otsust enda kasuks tagasi keerata. Ammugi ei ole neil mingit koolimaja. Kogu see tegevus seal on läbinisti ebaseaduslik. Seega- mis või kes seal keda ähvardab?

teada
7 kuud tagasi
Reply to  Imelik

on et vallavalitsus peab teenima vallarahvast, aga mitte vastupidi, nõukogude võimu ei tohiks vallas enam olla, või kestab see edasi seal

Imelik
7 kuud tagasi
Reply to  teada

(1) Valla- või linnavalitsus: 1) valmistab ette volikogus arutamisele tulevaid küsimusi, lähtudes valitsuse seisukohtadest või volikogu otsustest; 2) lahendab ja korraldab kohaliku elu küsimusi, mis volikogu määruste või otsustega või valla või linna põhimäärusega on pandud täitmiseks valitsusele; 3) lahendab ja korraldab kohaliku elu küsimusi, mis ei kuulu volikogu pädevusse; ….. VALLA- VÕI LINNAELANIKE OSALEMINE KOHALIKU OMAVALITSUSE TEOSTAMISES § 32. Õigusaktide algatamise õigus (1) Vähemalt ühel protsendil hääleõiguslikel valla- või linnaelanikel, kuid mitte vähem kui viiel hääleõiguslikul valla- või linnaelanikul on õigus teha kohaliku elu küsimustes valla- või linnavolikogu või -valitsuse õigusaktide vastuvõtmiseks, muutmiseks või kehtetuks tunnistamiseks algatusi, mis võetakse… Loe rohkem »

Jazov
7 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Kas pole mitte võimalik seadusi järgides kuritegusid sooritada?

Imelik
7 kuud tagasi
Reply to  Jazov

Ei, kuritegu on juriidiliselt süütegu, mis on just seaduse järgi karistatav. Isiku tasandil võib muidugi anda hinnangu, et kui mitte isiku huvides, siis halb ja kuri aga nii ühiskond paraku toimida ei saa.

Endel Lepp
7 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Imelik, ehk oskate öelda, kui mu mees mind mitu korda päevas armastusega üle külvab, kuigi ma palun, et ärgu seda nii tihti tehku, kas siis on kuritegu? Ma saan ju aru, et ega ta paha pärast, aga…

Jazov
7 kuud tagasi
Reply to  Imelik

??? Minu ajal oli koolis ühiskonna õpetus, poole aasta pealt muutus kodaniku õpetuseks. Ühiskonnas olid muutused. Imelik, teie jutt on hülgemöla, sest selles on alandlikkus ehk moonaka mõtlemine. Inimesed on ühiskonna liikmed, inimesed hoiavad kultuuri ja austavad kirjutamata reegleid, teie elate petuühiskonnas: Konspekt “Elanikust kodanikuks” Petuühiskonna tunnuseid: Salatsemine – räägitakse üht, mõeldakse teist ja tehakse kolmandat. Otsuste vastuvõtmine – mujal varem otsustatu vormistamine. Põhjendamatu autoriteedistruktuur – kompetentsuse asemel arvestatakse lojaalsust. Eesmärgiks nimetatakse tegevust, mitte tulemust, sh nimetatakse: – hariduseks seda, mida tehakse ja antakse õppeasutustes, – kultuuriks seda, mida tehakse ja antakse kultuuriministeeriumi haldusalas olevates asutustes, – teaduseks seda, mida… Loe rohkem »

maaelanik
7 kuud tagasi
Reply to  Jazov

Jazov respect

Imelik
7 kuud tagasi
Reply to  maaelanik

Lihtsalt huvi pärast- austus copy /paste eest Ülo Vooglaiu “üllitisest” ?
… mis juhuslikult sobib “külafilosoofi” “teooriaga” )))

Jazov
7 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Nagu teate, ei ole ma üllitisest ja autorist(varem) saladust teinud.
… sellest teisest poolest ma ei saa aru.

Imelik
7 kuud tagasi
Reply to  Jazov

Kogu austuse juures tsiteeritu autorisse (kui sotsiaalteadlane ja vanem inimene), arvan ma, et teatud vanuses peaks siiski aktiivse ühiskondliku tegevuse lõpetama. Juba raamatu lähtekohas on nii vastuoluline loogikaviga, et ma ei hakka selle peale rohkem energiat kulutama. Mitte et ma eitaks või ei saaks aru seal käsitletud probleemi/-de -st. Antud teemas tuleb endale lihtsalt aru anda, et ühiskondlikud vahendid on piiratud ja indiviidi “hea elu” ei ole sama mis ühiskonna kokkulepped ja ootused nendele vahenditele.

Jazov
7 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Imelik, siin annate hea võimaluse enda “”ühiskondlikfilosoofilise “teooria”” jaburusele. Siiski, mind huvitab teie poolt mainitud loogikaviga. Teie arusaam, et üllitise väärtus ja ühiskondlik tegevus on teatud vanusega seotud… on lihtsalt hämmastav. Nüüd vaadake otsa probleemile – miks ühiskondlikud vahendid on piiratud. Külafilosoofina nimetan probleemi põhjuseks ÜHEPÄEVIKULISUST, puudub laiem maailmapilt. Te võite siinjuures väita midagi reaalsusest, aga jällegi teete ühepäevikulise vea. Ülo Vooglaid juhib tähelepanu, miks ühiskondlikud vahendid on piiratud, kui te sellest mõttest aru saaksite, siis te ei lõpetaks oma tekstilõiku nõnda, nagu tegite. Kasvatusteaduse alused (autoriteet, türannia jne.) ei muutu päevapoliitika alusel, samuti keemilised reaktsioonid ei muutu kümnendite vahetudes.… Loe rohkem »

Imelik
7 kuud tagasi
Reply to  Jazov

Tema kirjeldus on sisuliselt kommunism, mis teatavasti on utoopia- igale ühele vastavalt vajadustele (hea eluga ühiskond), igalt ühelt vastavalt võimetele, konkurentsi eitamine.

Jazov
7 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Siin tõestate oma ebakompetentsust. Järelikult te pole üllitisega tutvunud. Aitan teid natuke: konkurents teie mõistes on siis kaklus, võimule trügimine, rumaluse varjamine jmt? Vooglaid peab konkurentsi just arengu aluseks, mis on risti vastupidi teie väitele. Ühiskond areneb ja toodab väärtusi tänu konkurentsile – kompetentsi hinnatakse, luuakse ja arendatakse teadmisi.

Mul on teist natuke kahju.

Imelik
7 kuud tagasi
Reply to  Jazov

“Raamatu lähtekohaks on inimene, elu ja elukeskkond. Ühiskonnas on hea ja turvaline elada, kui inimene ning inimväärne elu on peamine eesmärk. Kõik muu, näiteks riigieelarve ja võim peavad olema vahendid selle saavutamiseks.”
“Põhjendatud on, miks saab koostööd kõige olulisemaks seisundiks ühiskonnas pidada, konkurentsi aga kõige destruktiivsemaks.”
Tahad veel rääkida kompetentsist? Lisaks ei puutu see üllitis üldse teemasse.

Jazov
7 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Te ei saa sellest raamatust aru sel lihtsal põhjusel, et ei mõista konkurentsi ja koostöö seost ja põhjus-tagajärg seost. Mingi osa sellest raamatust on teil lugemata, või te ei saa loetust aru. “Koostöö tähendab vastastikku üksteisele edu saavutamiseks eelduste loomist.” Miks te ei mõista selle lause mõtet, jääb arusaamatuks. Edu ja konkurents tähendavad praktiliselt sama asja, eriti selles kontekstis. Vooglaid on küll konkurentsi osas kriitiline, aga ta ei välista seda, teil tuleks sellest aru saada. Riigieelarve ei tule iseenesest – Vooglaid teab seda väga hästi (erinevalt teist, sest te ei mõista põhjus-tagajärg seost) ja juhib tähelepanu või õpetab, et edukuse… Loe rohkem »

Iseenene
7 kuud tagasi
Reply to  Jazov

Minust tuleb raha ainult valla eelarvesse, riigieelarve ei puutu üldse teemasse.

Pärdikukõrvadega Mees
7 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Ma üldse ei saa aru, millest ja milleks jutt käib siin. Peaasi on teada, kas kodutütrel kamm on või pole, ja esimesena lüüa. Ja hästi kõvasti lüüa. Lihtne.

B.S.Essents
7 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Jäägem lootma, et suurte plussidega indiviididele jätkub ühiskondlikke vahendeid kauemaks kui pisiplussilistele.

Imelikule
7 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Elad rehepapi elu ja k u r d a d vahendite puuduse üle. Mida ühiskonna kokkuleppe all küll silmas pead? Kas vassimist, varastamist, või mida?

Iseenene
7 kuud tagasi
Reply to  Imelikule

Arvata võib, et silmas on peetud tõsiasja, et kes raha on saanud, sellel on suured plussid, nagu on väitnud Nele Sõber, ning et raha, nagu Vallo Kappak 2021. a. valimiste eel teada andis, tuleb iseenesest.

Heakene Küll
7 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Olnud kord üks endine kolhoosiesimees, kelle vennapoeg vallavanemaks saanud. Käinud too mehike vargil ja raha välja pressimas, ähvardamas ja ähvardusi teokski tegemas… Ja kui ta veel surnud pole, ähvardab segamatult edasi.

Imelikule
7 kuud tagasi
Reply to  Imelik

Vastus küsimusele: Suur Pluss ähvardab Väikese Kanaarilinnu avasüli vastu võtta ja armastusega üle külvata.