Arheoloogid tutvustavad laupäeval Kolu kivikalmel oma tegemisi ja põnevaid leide

Lääne Elu

info@le.ee

Tänavused ilusamad leiud Ahli kivikalmest. Foto: Heikki Pauts

Ahli (Kolu) kivikalme peidab endas lugusid ajast, mil eestlased olid tõeliselt vabad.  Mitme tuhande ruutmeetri suurusesse kivikalmesse sängitati esivanemate põlenud säilmeid 500 aasta jooksul, 7.-13. sajandil. Kalme on leiurikas. Põletusriitusega kaasnenud hauapanuste hulgas on nii vääris- kui ka tarbeesemeid. Tänavu alustati 1986. aasta avariikaevamistest alles jäänud pinnasehunnikute läbisõelumist ning täpsustati kalme piire.

Kogukonnapäev kõigile huvilistele toimub  laupäeval 29. juulil. Alates kella kümnest saab kohapeal näha ja proovida arheoloogide töövõtteid ja uudistada leide. Ajaloolise Läänemaa Arheoloogia Fondi liikmed pakuvad maitsvaid pirukaid ja arheoloogide suppi. Läänemaa arheoloogiat tutvustavad arheoloogid Heikki Pauts ja Mati Mandel.

Uurimistöid korraldavad SA Haapsalu ja Läänemaa muuseumid ning MTÜ Keskvere Kultuurikoda. Kaevamistel osalevad vabatahtlikena aastakümneid Läänemaa arheoloogilises ekspeditsioonis osalenud inimesed, tudengid ja kohalikud entusiastid. Et sedalaadi arheoloogilised uuringud saaksid toimuda ka järgnevatel aastatel vajame jätkuvalt kogukonna toetust, kelle jaoks on kodukandi kaugem minevik oluline ja tähtis. 

Leia tee kogukonnapäevale Kolu külas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Valdo
11 kuud tagasi

Lihtne küsimus. Kas eestlased nüüd ei ole vabarahvad?