Matsalu filmifestival loobus koolisulgejate toetusrahast

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Matsalu loodusfilmide festivali korraldaja Silvia Lotman. Arhiiv

Matsalu loodusfilmide festivali korraldajad jätavad sõlmimata lepingu, millega Lääneranna vallavalitsus oleks festivali toetanud 7000 euroga.

Matsalu loodusfilmide festivali juhatuse liige, looduskaitsja ja Metsküla kooli lapsevanem Silvia Lotman teatas avalikus kirjas Lääneranna vallavalitsusele, et ei ole valmis valla keerukas rahalises ja sotsiaalses olukorras sõlmima 2023. aasta tegevustoetuse lepingut. „Matsalu loodusfilmifestival on loodud võimestama Matsalu rahvuspargi eripära ja kultuuripärandit. Meie ühing töötab suuresti tänu kohalikule ja üle-eestilisele vabatahtlikult tehtud tööle ning meie jaoks on oluline, et inimeste panus kohalikul tasandil oleks väärtustatud,“ kirjutas Lotman vallavalitsusele.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
41 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
aksel
1 aasta tagasi

Järelikult polnud neile seda toetust ka varem vaja ,kui nüüd loobuti. Vald peaks varasemad nt. kolme aasta rahad tagasi nõudma.

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  aksel

Teate väga hästi, et tegevustoestuste tagasinõudmiseks puudub igasugune juriidiline alus, kui toetuse kasutamise eesmärki on korrektselt täidetud.

Tige kala
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Auditi võiks ikka teha . Näeks kuidas raha tuleks hilisemalt jagada

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Tige kala

Tõsise auditi võiks teha Lääneranna vallale ja selle allasutustele. Näeks palju huvitavaid asju.

aksel
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Lääneranna vallas on tehtud jah üht-teist valesti ,kuid laias laastus liigub asi õiges suunas. Mingid koolid oleks tulnud juba ammu kinni panna jne.

NAFF
11 kuud tagasi
Reply to  aksel

20 aasta rahad😋

Naudin, naudin, naudin
1 aasta tagasi

Muidu kõnemehena vähe arenenud Ingvar Saare on koju jõudnud… (tsitaadid). Meil Kihnus öeldi, “Hülge möla.” Eriti nauditavaks teeb Saare jutu see, et ta ise on pärit kogukondliku elu keskelt. Kadunud poeg. Leht tuules.

Kes teab,
1 aasta tagasi

…mis neiusid ärevile ajada võib? „Kummaline teade. Jätab nõutuks,“ ütles Saare. „Kui toetust ei ole vaja, miks siis üldse seda küsida.“

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi

Miks inimesed küll nii kurjad on? Loodusfilmide festival on üks väga ilus ettevõtmine erinevalt õudusfilmide festivalist. Õudust on meil niigi küllalt!
Jõud ja jaksu Matsalu loodusfilmide festivali tegijatele!

Ahsoo
1 aasta tagasi

Miks sa oled siis nii kuri ja teed õudusfilmide festivali maha? See ka looming siiski. Maitseasi, kuid siiski kultuuri osa. Väga kuri inimene olete ja oma silmas palki ei näe!

Liie
1 aasta tagasi
Reply to  Ahsoo

Tehke jah igasugu õudusfilme ja festivale, pärast lapsed koolis kokutavad ja on veel igasuguste probleemidega. Õpetaja küsib, et mis viga, õpilane vastab, et näen õudusunenägusi. Pikema vestlemise käigus selgub, et õpilane vaatab vabal ajal väga kahtlast sisu. Pealekauba on meil demokraatlik ateistlik riik ja mis hookuspookus janti meil toodetakse ja näidatakse?

Napak
1 aasta tagasi
Reply to  Liie

Liie, ükskõik mille saab alati ükskõik mille kaela ajada, onju.

Oioi
1 aasta tagasi
Reply to  Liie

Liie, teie olete vist noor ema ja kahe noore lapsega, üks 7 ja teine tütreke alles kahene? Või umbes nii? Elu õpetab teid kunagi, et oluline ja süüdlane ei ole mingi õudusfilmide või mis üldse õudus on tootaj ega jagaja. Pidage seda meeles! See pole inimkonna arengus mitte mingi näitaja. Olete valel teel. Ei taha targutada, sellepärast ütlengi, küll elama teid õpetab ja kõik kenasti selgeks teeb. Olge lihtsalt oma lastele olemas ja kõik saab okei olema!

Iop
1 aasta tagasi

Tubli . Rahvas peaka toompeal olema üldse ! Edu keskile ka ! Valu valevalitsusele ! Rahvale sellisest valitsusest on kahju !

ABC
1 aasta tagasi

Ühe inimese soolo.

Pensionär
1 aasta tagasi

Järelikult on eelmistel kordadel makstud toetus liigne. Saab teha ka ilma selle rahata, nagu välja tuleb. Asi kisub liiga Lotmani keskseks, mina teen, tahan ja otsustan.

IRWER
1 aasta tagasi
Reply to  Pensionär

Ammune saladus – sellised “üritused” ongi vaid mingi seltskonna äraelamise “kunst” . Kui see kajakana lapiks kogu eelarve laiali , pilluks sealt välja selle “sousti” , siis jääks raha veel ülegi ja maksude tõstmise asemel võiks midagi targemat teha

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  IRWER

Nimetada sellist ettevõtmist jutumärkides on madal pasaga loopimine. Häbi!

Njah
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Ongi selline häbitundmatu ja kuskil omaette õelalt irvitav tegelane, kui vaadata siin kommenteaare ennegi. Noh mis teha, igaüks omamoodi. Teiegi olete paras st pritsija, kui teema puudutab midagi, mis teie maailmavaatega ei sobi. Noh mi s seals ikka. Saunaspäev ja ärge olge vihkamist täis inimesed!

Miks...
1 aasta tagasi
Reply to  Pensionär

… Lotmani keskne? Metsküla koolis käivad ja on käinud ka teiste korraldajate ja asjaga seotud inimeste lapsed. Seda üritust on intellektuaalidest dessantnikud on kogu aeg vedanud.

Põhimõttelised inimesed ei sõltu rahast ja teevad asjad ilma või leiavad teised kohast toetajad.

Kui kohalik võim ei saa aru sõnadest, tuleb tegutseda või tegemata jätta.

IRWER
1 aasta tagasi
Reply to  Miks...

Sellised..ff id on juba ammu nii alla käinud et ei huvita enam eriti kedagi , vaid ideede puudusest lastakse sellist jama edasi . Ja publikuks tassitakse siis juba vaid õpilasi et oleks massi näidata

...
1 aasta tagasi
Reply to  IRWER

…ei saa öelda, et ei huvita kedagi kui publikut on.
FF’idele andis korraliku löögi Covid.

Alati on asjakohane vana idee maha tegemisel mainida uusi, säravaid ideid, mis vanad varju jätavad.

Ühesõnaga IRWER, räägi meile oma olemasolevatest kuid veel realiseerimata ideedest, mis kohe on purki saamas.

Iga aastane festivali külastaja Lihulast
1 aasta tagasi

Paneb imestama artiklist välja lastus spinn, et ,,praeguse poliitilise juhtkonnaga ei taha me kuidagi seotud olla” ütles Lotman Lääne Elule . Siis peab antud isik loobuma oma tegevusest. Leitakse uus tegija. Selline lause oleks pidanud esmalt vallavalitsusele edastatama , mitte ajakirjandusse. Loodan väga , et antud festival , mis juba 2003 aastast, saab jätkuda ilma poliitikasse sisenemata. Jõudu uue tegija otsingutele. Päikest!

Mati Põdra
1 aasta tagasi

See ei ole valla festival. Eraõigusliku tegija otsustada, millal kus mida teeb.

Juhan
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Hea Mati, selle festivali algatas Tiit Madisson koos Lihula Vallavalitsusega nagu Sa ilmselt isegi väga hästi tead. Silvia Lotmani poolt on see äärmiselt häbiväärne käitumine, et ta oma solvumist niimoodi välja elab. Parem oleks vaadata uus kõneisik sellele festivalile.

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Juhan

Kordan veelkord enda küsimust. Kes on n MAFF korraldaja?

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Juhan

Kunagi võis tõesti nii olla (maandusin Eestisse tagasi 2011), aga see ei tähenda sellepärast, et mingid asjad peaksid olema kivisse raiutud. Kui olete ehk tähele pannud, siis praegu on juba ammu neli korda suurem vald. Ainult et muud ei kuule kogu aeg kui Lihula, Lihula, Lihula …ja siis mingid nõmedad maakad, kellele pole vaja ei kodulähedast kooli ega raamatukogusid. Küll need valla kaugemate piirkondade kultuurimajad varsti samamoodi kinni lükatakse. Võin mürki võtta selle peale.

IRWER
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

No tule anzip appi ! Raamatukogu kui selline on tõesti jäänud 20 sajandisse , käes juba ammu 21 sajand . Veel võiks ka viisud kohustuslikuks muuta . Need nn kultuurimajad samuti – tänapäeval pole ju mingi probleem kusagile mujale teatrisse sõita ja õhtuks tagasi olla . Või võtame kõike jälle hobusejõudluse pikkuses

...
1 aasta tagasi
Reply to  IRWER

…tänapäeval ei ole mingi probleem ka lennukiga Austraaliasse sõita ja sinna ka jääda. Küsimus on see, kuidas säilitada elukvaliteet Eesti maapiirkondades nendele, kes seda vajavad. Huvitav, kuidas sa sõidad ühistranspordiga “ükskõik kusagile teatrisse” ja sealt ükskõik mis kell tagasi saad? P.S. Kunagi võib kätte jõuda aeg, kus sulle vajalikku, näiteks meditsiinilist teenust pakutakse ainult Brasiilias, Kuubal või USA’s ja sul ei ole raha selleks. Hoolimata sellest, kui tänapäevane see tänapäev ka ei oleks, siis sul pole ressursse, et seda tänapäeva endale soetada. Ehk, mis su tänapäeva plõkismise mõte on? Oled uhke, et sul on isiklik auto ja aruvti kasutamise oled… Loe rohkem »

IRWER
1 aasta tagasi
Reply to  ...

AAA…elukvaliteet muutub siis tohutult kui hoiame ränga raha eest elus neid kultuurimajasid kuhu 3x aastas tuleb mingi ühemeheshow ja mingi süldipänd käib korra aastas kontserdi andmas . Olen nagu lugenud et isegi kõrvalsaarel pannakse tihti punt kokku , tellitakse buss ja käiakse teatris ( need ei tuleks ealeski sellistesse kultuurivaremetesse )
Kui keegi ühistranspordiga tahab teatris käia , tuleb ikka tallinna või tartusse kolida – isegi maal ei õnnestuks ühistrandpordiga seal kohalikus kultuurimajas kuidagi käia

...
1 aasta tagasi
Reply to  IRWER

…sul IRWER on ilmselt rängast rahast oma kummalised arusaamad. Peamiselt on siiski teemaks hetkel olnud raamatukogud ja koolid, kus siiski on “külastajaid”. Samuti on teemaks Lihula kultuurimaja, mis võõrustab filmifestivali ja ka muusikapäevi. Sinu selles artikli all olevaid mõtteavaldusi kokku võttes tuleb tõdeda alljärgnevat: 1) “Üritused” on nende korraldajate äraelamise kunst. 2) Festivalid on oma aja ära elanud. 3) Raamatukogud on eelmine sajand. 4) Süldibänd on paha 5) Ühemeheshow on paha Kõik on paha, mul on oma sulus hea pühendada ja nutiseadmest kanal kahte vaadata. Kogu vigina peale ei ole ühtegi ideed, mida teha võiks vaid terve tiraad sellest, kuidas… Loe rohkem »

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  IRWER

Unustasite oma postituse lõpetamata: “Aga Lihulast ei tohi muidugi mitte midagi kärpida!”

Ma...
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

…arvan et ka Lihulas ei ole olukord selline et palju kärpida oleks. Probleem on ehitatav ja planeeritav mammutinvesteering uude koolimajja mille arvelt kõike kärbitakse.

Maamees
11 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Lihula on linn

tsiviilokupant
1 aasta tagasi

Respekt! Vot see on juba tegu, mitte mingi kell 23.55 mitme auto täis tankimine

Pss
1 aasta tagasi
Reply to  tsiviilokupant

Mis tegu see ka on. Jättis ennast ja üritust lisarahast lihtsalt ilma. Vabatahtlikult. Arukas tegevus teiemeelest?

IRW
1 aasta tagasi
Reply to  Pss

No pigem tõestab see fakti et sellised üritused on julmalt ülerahastatud

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  IRW

Loomulikult. Maksumaksja raha eest peab toetama ainult jalaga persse teatrietendusi.

IRWER
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Ei pea toetama ei ühtesid ega teisi – riigi-(loe:maksumaksja) raha laristamine on mõistuse piirid juba ammu ületanud – igasugu purkis… ja muud soojaõhupuhujad on leidnud selles endile hea äraolemise .+ nõutakse endile ka veel eriõigusi

Piinarikas surm
1 aasta tagasi
Reply to  IRWER

Riigiasutused on täis (tänapäeva) BA ja MA-si, kus “hariduse” omandamine ongi elutöö – edaspidi saad olnud õppimisaastate eest palka (kompetents ei oma tähtsust): Keskkonnaamet, Keskonnaagentuur, Statistikaamet, igasugu ülikoolide allasutused jne ongi sotsiaalne projekt sarnaselt kodanikupalga eksperimendile paaris euroopa riigis. Niisiis, IRWER, sitt lugu läbi ja lõhki.

Mari
11 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Ja #hambutud#vanamehed#šõud🙏