Juhtkiri: absurdne olukord

Lääne Elu

info@le.ee

Eile seisid Haapsalu raamatukogudes leti peal puna-valged sildid, toetamaks Tartu kultuuritöötajate hoiatusstreiki. Tartus sulgesid linnaraamatukogu ja -muuseumi töötajad tunniks ajaks uksed, et minna Raekoja platsile meelt avaldama kultuuritöötajate, sh raamatukogutöötajate palgalõhe vastu.

Eestimaal pole inimest, kes poleks kuulnud õpetajate palgast. Me kuuleme aasta-aastalt ja päev-päevalt, et meie koolid on katastroofi äärel, sest palk on madal, noored sinna tööle ei lähe ning viimane missioonitundest töötav põlvkond jääb kümne-viieteistkümne aasta pärast pensionile. Siis on kõik. Keegi meist pole aga kuulnud raamatukoguhoidjate palgast. Või palgalõhest. Kuni eilseni.

Kultuuritöötajatele (raamatukoguhoidjatele nende seas) ja kooliõpetajatele on riik kehtestanud miinimummäära, millest vähem maksta ei tohi. Mõlema miinimummäär on 1400 eurot kuus, kultuuritöötajatel tulevast aastast isegi 1600 eurot kuus. Selle järgi peaksid täiskohaga kooliõpetajad ja kultuuritöötajad saama ühesugust palka, aga nad ei saa. Haapsalu raamatukoguhoidja palk on 900 eurot. Bruto. Lääneranna vallas jääb raamatukoguhoidja palk alla 800 euro, olles madalam kui Ida-Virumaa raamatukoguhoidjatel.

Miks ei saa siis raamatukoguhoidjad 1400 eurot palka? Aga sellepärast, et kultuuritöötajate miinimum erinevalt kooliõpetajate omast kehtib vaid neis kultuuriasutustes, mida peab riik, mitte neis, mida peab linn või vald. Raamatukogud aga kuuluvadki kohalikele omavalitsustele, mitte riigile, seega sõltub kõrgharitud raamatukogutöötaja palk sellest, kui palju vald või linn täib maksta.

Huvitav, kui madalad oleksid õpetajate palgad, kui need kohaliku omavalitsuse otsustada oleks? Selline olukord on absurdne, see tuleb lõpetada ja maksta mõlemale korralikku palka, sest koolid ja raamatukogud on elutähtsad paigad. Kui meil pole koole ja raamatukogusid, mis meil siis üldse on?

12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
raamatukogu
1 kuu tagasi

käisin lapsena väga tihti raamatukogus. Kodus eriti raamatuid ei olnud, samas lugemine oli mu lemmiktegevus. Eks ma sain sealt palju tarkust ja häid emotsioone mida kahjuks kodust piisavalt ei saanud….Nii et raamatukogu on ikka palju enamat, kui lihtsalt koht, kust raamat laenata…..

Tige kala
1 kuu tagasi

Ah et sooja istuva ameti eest peab rabav maksumaksja maksma daamedele üle keskmise palga . Üldse see riigisektor (väidetavalt “kõrgharitud”) on liiga ahneks läinud -norm riigis on riigisektor ikka 80% keskmisest , mitte 120 %

Rahvas valis ekre
1 kuu tagasi

Meie linnas kahjuks riigi seadused ei kehti 🙁
Tehakse kõike ülekäe ja vaid oma sooja kohta silmas pidades.
Streigime lolli valitsuse vastu, tahame inimesi!

Irw
1 kuu tagasi

No pole neid z i m a r j e v e i d eriti keegi valinud -17% pole kogu rahvas

Nimi (kohustuslik)
1 kuu tagasi

Teil on vist suurushullustus!

Irw
1 kuu tagasi

Igal käkerdisel on suurushullustus , tulem kesine aga :
Presidendivalim-16 häält vaid
Riigikogu-reiting 25, tulem 17
Kov-reiting 22, tulem 11

siim ja kaja
1 kuu tagasi

Kui meil pole koole ja raamatukogusid, mis meil siis üldse on? / – aga siis pole meil ka enam eestlasi ja viimasena jääb veel Reformierakond, kuni Puutin ka selle Edinaja Rossijaga ühendab…..

Tige kala
1 kuu tagasi
Reply to  siim ja kaja

Räägime innovatsioonist -sel puhul peaks olema raamatujagamise automaadid , mitte et maksame istuvatele tädikestele megapalkasid (see palk peaks olema neil 20%väiksem kaupluse müüja palgast )

Turvas
1 kuu tagasi

Vaatad kuidas see nn riik lähab aasta aastalt vaenulikumaks ja ebaõiglasemaks tavakodaniku suhtes ning aasta aastalt mõnusaks pesaks tippametnikele ja suurkorporatsioonidele.

raamatukogud
1 kuu tagasi

tuleb digitaliseerida, st. võimalus kõigile seal olevaid raamatuid elektrooniliselt lugeda, suudetakse seda teha ju arhiividega , näiteks programm Saaga jne., mõelda välja igasugu vigureid (ööraamatukogu jne.), et keegi kuidagi ikka raamatukogu külastaks, kas on vajadust, õppematerjalid ammu digis, samuti õppimine.

Elektrimolekulile
1 kuu tagasi
Reply to  raamatukogud

Ja kust sa selleks kõigeks elektrit võtad? Tahad, et ka viimased inimesed peast lolliks lähevad seal sinises ekraanis?

jebalektrit
1 kuu tagasi

saab päikesest ja tuulest , õlut linnastest ja viina meskist, haridust koolist ja lollusi õpib tänavalt