Juhtkiri: Haapsalu parkimisanarhia

Lääne Elu

info@le.ee

Seni on Haapsalus parkimisanarhia kestnud vaid suviste suurürituste ajal, kui kitsad vanalinna tänavad pargitakse nii umbselt täis, et isegi sõiduautoga on seal vahel võimatu liigelda. Nüüd algas Haapsalus ka talvine parkimisanarhia – autojuhid on sujuvalt võtnud suvel ehitatud rattatee kasutusele parklana. Seda hoolimata tõigast, et Taksi pubi esisega lõppeva parkimisala lõpus on märk, mis keelab autodel peatumise. Posti tänaval pargitakse peatumist keelava märgi alla otse rattateele.

Pärast esimese lume maha sadamist teehooldajate tähelepanu suvel rajatud rattateele enam ei jagunud. Linnavalitsuse esimene põhjendus oli, et rattatee puhastamine polegi prioriteet, vaid seda kasutatakse sõiduteelt lükatud lume ladustamiseks – kitsal tänaval pole võimalik lumekuhja tänava serva lükata. Ometi on vähemalt praegu sõiduteeäärselt rattateelt lund lükatud, sest lumehange autod vaevalt et oleks parkima hakanud. Kuigi rattatee peaks olema aasta ringi hooldatud, pole linnavalitsuse esmane plaan õigusvastane, sest rattateele ei viita ükski posti otsas asuv liiklusmärk. Seda märgistab ainult asfaldile joonistatud ratta kujutis, mis aga lume alt kuigivõrd välja ei paista. Nii kehtibki Posti tänaval taas reegel: pole märki, pole probleemi.

Jääb mulje, et linnavalitsuse meelest kaovad ratturid lume saabudes tänavatelt. Kuigi suurem osa rattureid on tõesti oma sõiduvahendi talvekorterisse tõstnud, on küllalt palju neidki, kes jäävad rattale truuks ka kõrgete lumevallidega. Ka neil on õigus ohutult liigelda, mitte manööverdada kõnniteel kõndivate inimeste vahel. Just ratturitele ohutu liiklemise võimaldamiseks ehitatigi Posti tänavale remondi käigus eraldi rattarada. Nüüd aga tundub, et ratturid on taas muutunud teisejärguliseks. Kui praegu rattatee nii lihtsalt autodele loovutada, siis pole välistatud, et harjumusest jätkavad autojuhid rattateel parkimist ka suvel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
enn
1 aasta tagasi

nüüd siin ratturid on vastandatud autojuhtidele nagu ikka – jaga ja valitse! probleem on aga selles, et miljonid pandi magama, kuid autodele mingisunegi senine parkimisvõimalus kaotati täielikult. ratturid on jah või sees, kuid kui tuled maalt ja kaugelt, et mõnest poest läbi käia? istun peetrikesele? või võtab linnapea mu kotid ja kodinad kaenla alla ning veab linna äärde pargitud autosse? või mis???

En.
1 aasta tagasi
Reply to  enn

Nõukaajal oli lastele telelavastus Kardemoni linna röövlitest. Laval sõitis üks tramm mööda linna edasi-tagasi. Kui Haapsalu peatänaval sõidaks kasvõi hobutramm, oleks üle Baltikumi menu garanteeritud. Isegi graniitsillutis võiks alles jääda (eeldusel, et tramm saab ikka rööpad). PS. Jalgratturid ei ole ju hetkel ‘või sees’ vaid lumevalli sees. St. ei saa üldse Posti tänavalt läbi. Enne kapremonti mahtusid nad laiale kõnniteele vabalt ja otseselt keelatud see polnud. Nüüd on nagu rattarada aga pole ka.

En.
1 aasta tagasi

20-aastase rattasõidukogemuse põhjal väidan, et ka rattaga saab sõita aastaringselt, kui olud vähegi võimaldavad. Takistavad vaid hanged, kleepuv paks lumi ja kiilasjää. 300 tööpäeva jooksul aastas lükkasin ratast käekõrval vaid paar hommikut, mil sahk polnud kõrvaltänavale jõudnud. Kuna Posti tänav lammutati ja ehitati üles just rattaliikluse loosungi lehvides, eeldaks ‘next levelit’ ka sõidetavuses. Sirget, ühel tasandil rattateed on ju lihtne hooldada, eks?

Auto
1 aasta tagasi
Reply to  En.

/Takistavad vaid hanged, kleepuv paks lumi ja kiilasjää/… tunnen kaasa!

Irwer
1 aasta tagasi

Kes oli see i…. kes parkimiskohtade peale ei mõelnud . Terve see tee on üks suur õnnetus kuubis

Lumelabidas
1 aasta tagasi

Ratturitest püütakse teha mingi uus priviligeeritud seltskond nagu LQBT tegelased. Normaalne inimene peaks aru saama, et talv erineb suvest oluliselt ja lumega tekib palju tööd juurde. Kas LE toimetus ei tahaks minna välja ja aidata tänavatelt lund ära rookida?

Huvitav naljatilk
1 aasta tagasi
Reply to  Lumelabidas

Rattureid võrdlete ei tea millega!!!? Üks on tervislik ja loodustsäästev eluviis, teine grupp aga nagu Kataris öeldakse psüühikahäirega tegelased. Mida te võrdlete, ise ka aru saate?

purakas
1 aasta tagasi

Pidasid silmas Katarsist, mitte Katari? Kui jah, siis vänta edasi.

Reinupoeg
1 aasta tagasi
Reply to  Lumelabidas

Seni on autosõitjad eelistatud seltskond. Autoteede lahti hoidmine on kordades kulukam. Jalgratastele saab panna talverehvid. Rattasõit talvel on normaalne, tervislik ja raha säästev.

Anna abi
1 aasta tagasi
Reply to  Reinupoeg

Kas kaupa hakkate ka jalgrattaga poodidesse vedama ja konteinereid tühjendama ja kiirabi teenust osutama ja haige lapsega arstile minema…?

Jüri
1 aasta tagasi
Reply to  Anna abi

Mitu kiirabi, päästeautot või leivaautot te seal parkimas nägite? Vabandan, kui te olete pime!

Noh
1 aasta tagasi
Reply to  Jüri

Vabandust väga, aga KUI on vaja kiiresti päästel tulla, siis ei loe, kes end pimedaks luges. Siis on kiire ja jalgratta tee keset linna lumevallide keskel päästeautodele, nu jah..???

Hea mõte
1 aasta tagasi
Reply to  Reinupoeg

Jätame autoteed lahti ajamata ja hoiame jalgrattateed lumest puhtad, geniaalne!

Abcmas
1 aasta tagasi

Kas ka politsei ei peaks jalad tagumiku alt välja sirutama!?

AVS
1 aasta tagasi
Reply to  Abcmas

Siis see paar patrulli maakonna peale ei saagi muud teha, parkimiskorraldus on ikka KOV asi, Kui muud moodi ei saa, siis mujal töötab trahvikviitungite ja vajadusel teisaldamiste kombinatsioon, miks peaks Haapsalus asi teisiti olema.

loomulikult
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

auto konfiskeerida ja mees 25+5, küll siis meelde jääb

Kodanik Julge
1 aasta tagasi
Reply to  Abcmas

Oled sa kunagi näinud, et politseinik julgeb tülitada murule või kolmele parkimiskohale maandunud dziibijuhti!
Pigem püüab maski unustanud mammisid 🙁