Juhtkiri: suur saladus

Lääne Elu

info@le.ee

Punamonumentide ja nõukogude sümboolika eemaldamine avalikust ruumist on kujunenud nagu justiitsminister Lea Danilson-Järgi kinnisideeks. Just justiits-, mitte kultuuri-, kaitse- ega riigihalduse minister on see, kes punasümboolika eemaldamise teemal sõna võtab. Jääb mulje, nagu oleks punamonumendid Eesti riigi kõige põletavam justiitsprobleem. Teisalt – pole oluline, mis värvi on kass, peaasi, et hiiri püüab.

Kummalisem on aga, kuidas kõike punamonumentidega seonduvat üritatakse saladuslooriga ümbritseda. Suvel moodustati riigikantselei juurde monumendikomisjon, mille ülesanne oli korraldada avalikus ruumis asuvate okupatsioonivõimu sümbolitega hauatähiste ja mälestusmärkide eemaldamine või asendamine neutraalse tähisega. Selle komisjoni koosseis on salajane. Nüüd on see salajane töörühm koostanud salajase nimekirja 322 okupatsioonivõimu mälestusmärgist ja hauatähisest ning andnud neile oma hinnangu ja soovitused, mida maha võtta ja mida alles jätta. Tõsi, on lubatud, et salastatud koosseisuga monumendikomisjon avaldab oma salajase töö tulemused 30. novembril.

Nüüd on moodustatud juba järgmine komisjon, mille koosseis on samuti salajane. Ühe info järgi hakkab uus salajane komisjon tegelema hoonetega ja nendel leiduvate okupatsioonisümbolitega, samas ütles justiitsminister „Aktuaalsele kaamerale” antud intervjuus, et uus komisjon luuakse pigem vaidluste jaoks, mis võivad monumentidega seoses tekkida. Komisjoni koosseisu salastamist põhjendas Danilson-Järg aga vajadusega kaitsta komisjoni liikmeid Putini kättemaksu eest.

Jääb vaid nõustuda kultuuritegelase Mart Juure postitusega Facebookis. Juur kirjutab, et juhul, kui me juba venelasi kartma hakkame, peaks ka valitsuse koosseis salajane olema. Ja kaitsevägi. Ja politseinikud ja kõik teised riigiametnikud peaksid olema salajased. Ja ajakirjanikud ja kirjanikud ja nii edasi. Ja üldse kõik eestlased tuleks sel juhul salastada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
käbi
1 aasta tagasi

Varsti on saladus ka see, kes meil parlamendis ja valitsuses on?
Või tegelikult on parlament ju nagunii juba suht teovõimatuks ja mõttetuks tehtud. Ruulib siis saladuslik valitsus, kellele seadused ei kehti.
🙁

Rahvas valis ekre
1 aasta tagasi

Punamonumendid ja punaoravad tuleb maha võtta!
Eestit peavad valitsema päris inimesed!!

Hellat
1 aasta tagasi

Jõudu tööle siis!

röövorav
1 aasta tagasi

Oravate salastamise kirg tuleb otse nende Kremlimeelsusest, nt VEB Fond, 10 miljonit jpm. See väike komisjonikene on kõige muu kõrval tühiasi.

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Need monumendid tuleks just säilitada,et hoida silme ees mälestust möödanikust ja hoiatada inimesi tuleviku eest !

AVS
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Veidi masohhistlik vaatenurk, oma piinaja sümboleid ja aumärke kogu aeg enda läheduses hoida? Selle marutõbise naabri igapäevane tegevus on niigi elav hoiatus.

selleks
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

on need väikesed lenini kujukesed, mida sa oma öökapil hoida võid

lääne ibas
1 aasta tagasi

ongi kõik salajane , nii juhtkirja tsurad kui ka ka enamus artikkleid

just
1 aasta tagasi

ongi seltsimehed kommunistid ja teie ususümbolid tuleb eestist lõplikult kõrvaldada ja mida rutem , seda parem, kui on suur soov nende kummardamiseks käige sm lenini muumiat kummardamas oma kodumaal