Juhtkiri: milleks raha raisata?

Lääne Elu

info@le.ee

Posti tänav on olnud kui üks kannatuste rada, millega kaasnevad mured ei taha ega taha lõppeda. Juba enne ehituse algust ei andnud tänavale maasikuarhitektuurilise lahenduse loonud Lootusprojekt teele rohelist tuld, sest projekt oli pelgalt tee-ehituse keskne, mitte ei lahendanud terviklikult peatänavat ega haljastust.

See aga tekitab küsimuse, miks Posti tänaval üldse maastikuarhitektuurilist lahendust vaja oli? Teistele teeremontidele pole Haapsalu linnavalitsus seda tellinud, vaid vahetanud asfaldi ja kõik. Praegu kukkus nii välja, et Haapsalu linnavalitsus maksis 9000 eurot pelgalt selle eest, et teada saada, millised pingid ja lambid Posti tänaval olla võiksid.

Tundub, et Posti tänavale lasi linnavalitsus eskiisi koostada vaid selleks, et arhitektide liidu ees linnuke kirja saada. Enne remondi algust, kaks aastat tagasi sügisel käisid liidu juhid linnavalitsusega vestlemas, sest kartsid, et kiirustades ja väikese eelarvega keerab linnavalitsus peatänava untsu. Nad manitsesid, et linnaruum on väärt enamat kui vaid sile asfalt ja parkimiskohad.

Eskiisi seletuskirjas lahendas arhitekt ka praegu üles kerkinud punamonumentidega oleva probleemi. Miks mitte võinuks tee-ehitusega samal ajal monumendid juba kalmistule viia, kus on nende koht. Sel viisil teisaldati ka Taebla kooli juures olnud haud kalmistule. Aasta eest olid küll olud teised, kuid positiivse kuvandiga ei olnud monumendid ka siis.

Ometi kukkus välja nii nagu ikka. Arhitekt tegi töö ära, projekteerija alustas oma nägemuse järgi ja ehitaja jätkas kõike veel omasoodu – vähemalt selline mulje on erinevate osapoolte juttudest jäänud. Ja tulemuseks on küll heledam, kuid konarlikum tee kui varem, mis ühest küljest vajab veel sisse elamist, kuid millega käivad probleemid jätkuvalt kaasas, sest Posti tänav ei ole veel valmis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
1 aasta tagasi

Olen sama meelt LE- ga. Eskiisprojekt oli parem praegusest tulemist.

täpselt
1 aasta tagasi

milleks raha raisata?

sellepärast jäigi raudtee rahast ilma

võib olla kunagi tuleb raudtee, aga seda ei hakka rajama saamatu linn

nimi
1 aasta tagasi
Reply to  täpselt

Sellele raudteele raha raisata on mottetu,ei ole ei kaubavoogusid ega reisijaid.

nimi
1 aasta tagasi

Tee on uudne ja ilus.Natukese aja pärast on kivid korrslikult ära vajunud,koik on OK.

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Kõige suurem häbi on siis kui nüüd ülepeakaela hakatakse valminud tänavat lõhkuma,ümberehitama jne.
Pole sellel tänaval häda midagi !
“Las olla nii kuis on”!

Tige kala
1 aasta tagasi

Haapsalu linna häbiplekk

K.s
1 aasta tagasi
Reply to  Tige kala

Milleks nii, milles Haapsalu linn süüdi on? 750 aastane Linn ja selle praegused käpardlikud valitsejad on ikka erinevad asjad…Ennast täis si.tus ikka linnavaltisus ju…