Erkki Bahovski: ikka need punamonumendid

Erkki Bahovski.

Erkki Bahovski.

Ukraina sõda on käivitanud uue hooga debati punamonumentide üle. Mida siis nendega teha? Kas viia muuseumisse või mõtestada ümber? Buldooseriga laiali lükata? Suhtuda sellesse kui kunsti?

Küsimusi juba jätkub ja minulgi pole ühest vastust. Pigem kaldun ma punamonumentide teisaldamise suunas, aga ka sel teel leidub karisid ja mõttekohti.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Kokkuvõtvalt – Lollust ei künta ega külvata sest see sigineb ise !
Ainuke küsimus on,kuidas suht kõrgelt haritud rahva hulgas võidutsevad niisugused ideed-lõhume ära,peksame puruks jne. ?
Minu isa võitles Sinimägedes nn.”õigete” poolel aga mina ei näe nendes monumentides mitte midagi vaenulikku vaid lihtsalt ajalugu !
Me ei saa oma minevikku maha salata st.jaanalinnu moodi pead liiva alla peita !

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

Mida sa sogad? Mis minevik, mis ajalugu, mis jaanalind,- täiesti segi oled või? Su isa andis sulle vähe kere peale, et aju pole paigas ja punavõimu ülistusi ajalooks pead? Mis sa arvad, et need kes sinna lilli viivad on kõvad ajaloohuvilised? Ei ole, Narva okupeerimist tähistavad ja etnilist “puhastust” sealkandis,

Tuudur
1 aasta tagasi

Mis võitlus ? See on erioperatsioon depunamonumentidefitseerimine !!!

En.
1 aasta tagasi

Võitlus punamonumentidega nõuab sama kainet mõistust nagu päris lahing. Ei saa nii, et pärast 30 aastat magamist tormatakse Matrossovina džotile. Meie teame punavõimu kuritegelikkust aga venelased peavad end jätkuvalt kangelasteks. Vaadake, kui ilusti dr. Jüri Ennet oma patsientidega räägib! Milline on RE, KE ja sotside samaväärne ‘ettevalmistav suurtükituli’? Sihiks tuleb seada, et venkud ISE avaldaks soovi: võtke see tank maha. Ma pole naiivne, kuid öeldakse: palju tahad, vähe saad, vähe tahad, üldse ei saa. Prints Harry saadeti stiilipeol Saksa mundri kandmise eest Buchenwaldi või Oswiezimi (vahet pole) ekskursioonile. Kas Narva liidrid Butšas või ‘erioperatsiooni eesliinil’ on käinud? Kärsand Z-tanke või… Loe rohkem »

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Keegi kirjutab “…sest üks riik on otsustanud hulluks minna.”
Heidutasime ja heidutasime,lepinguid ÜRO tasandil ei täitnud ja saimegi sellise tulemuse.
Soovitan rohkem lugeda lääne mõtlejate ja ekspertide arvamusi mitte seda mida meie ERR koos meediamagnaatidega avaldavad !

tõesti
1 aasta tagasi

nagu inimeste suurim mure oleks praegu punamonumendid…..

just
1 aasta tagasi
Reply to  tõesti

ongi, eesti rahvast alandavad puuslikud peavad vabariigist kaduma

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  just

Mind pani imestama sealt tsitaat…”Sinna saadetakse jälle eesti poisid, nagu 2007. aasta aprillis, ja neid, aga mitte teid hakatakse loopima kividega, solvama ja ähvardama võõrkeeles, lubades leida üles nende pered.”
Võimalik, aga meil on märulipolitsei ja erivahendid, ning neil, kes elavad võõral maal -mitte austades meie riiki ja seadusi- saab ju elamisloa tühistada. See õhk peab saama puhtamaks ja arusaam, – et
mingisugune nõukogude võimu ülistamine ei tule kõne allagi ning võim ise on de jure ja de facto lõppenud alatiseks- peab jõudma igaüheni selles riigis.

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Üle öö tekkinud võitlus “punamonumentide” vastu on jälle üks tegevus millega püütakse inimeste tähelepanu juhtida kõrvale elukalliduse tõusult.
Nagu meil täna poleks tõsiseimaid probleeme kui see aastakümneid seisnud Narva tank.
Milline aine on põhjustanud üleeuroopaliku hulluse sh.ka eestis,ameeriklastest rääkimata ?

vot see aine
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

…sest üks riik on otsustanud hulluks minna.

aga
1 aasta tagasi
Reply to  vot see aine

oleme aastakümneid olnud iseseisev riik, eesmärgiks viie rikkama hulka..Ja jälle on süüdi naaber venemaa, et meil nii kehvasti läheb. Kas äkki vaataks kordki peeeglisse ehk oleme ka meie ise teinud riigi juhtimisel midagi valesti…..

aga ja aga
1 aasta tagasi
Reply to  aga

Kui teemas püsida, siis naaber pani need kobakad meie maale. Mis naaber süüdi? Sõjamonumentidest on jutt ja alustatud sõda tingib tänasel päeval nende kõrvaldamist.

ja kindlasti
1 aasta tagasi
Reply to  aga ja aga

kui need kivikamakad(ilmselt majanduse põhipidurid) kokku korjata, siis lööb majandus õitsele.

asi pole õitsengus
1 aasta tagasi
Reply to  ja kindlasti

Oled esimene ja ainuke, kes seda väitnud on. Ju ise usud siis.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  aga

See umbes sama jutt, et – naine on ise süüdi kui peksa saab, lääs on süüdi et Venemaa ründab Ukrainat ja agressiivse ning šovinistliku poliitika kritiseerijad on tegelikult russofoobid…. Need puuslikud siin on kõige selle sümbolid ja need ei käi kokku meie riigi ja rahva üldise mõtteviisi ega kultuuriga ning ka mina isiklikult ei kavatse enam selles mööndusi teha. Mis on sellel pistmist riiklike juhtimisvigade või majandusliku käekäiguga? Täpselt sama hale “põhjendus” kui postituse alguses viidatud analoogsetel juhtudel. Läheb kehvasti? Alati on võimalik (lausa diktaatori isiklikul kutsel) proovida elutingimusi ja edukust selle propaganda “kodumaal”. Eesti on vaba riik ja iga… Loe rohkem »