Linn teeb haugidele tee lahti

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Esmaspäeval niitis ujuvtraktor Jaama ojas roogu. Eduard Lauri foto

Haapsalu linn vahetab 100 000 euro eest välja haugide rändeteele jääva liiga kitsa truubi ja puhastab Jaama oja suudme mudast ning pilliroost.

„Puhastame. Süvendame,” ütles Haapsalu ehitusnõunik Aivar Sein Lääne Elule. „Töö on alanud.”

Küllap on Haapsalu raudteetammil jalutajale sel nädalal silma jäänud sinna üle öö kerkinud hiiglaslikud pilliroovallid ja seal paar päeva mütanud imeriist – traktor, mis sõidab maa peal ja ujub vees, niidab roogu ja pumpab ojaveest välja muda. Pilliroovallid annavad märku, et töö on alanud – 100 000 euro eest naudivad linlased laiemat oja ja kaunimat vaadet, aga mis veel tähtsam – sajad Haapsalu lahe haugid saavad priipääsu kudemisalale. Jaama oja uurinud mereinstituudi teadlased leidsid, et haugid ei pääse õieti truupidest läbi ja vähemalt üks truup tuleks laiema vastu vahetada.

„Seda me teeme,” ütles Sein. „Vahetame truubi laiema vastu.”

„Meie soovitus on see juba aastaid,” ütles Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi direktor Markus Vetemaa Lääne Elule. Mida rohkem jääb rändeteele takistusi, seda vähem hauge jõuab kudemispaika ja nende arvukus vähe

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Ettenägelikkusega on asjad meil korras sest mõni hea aasta tagasi,kui torud paigaldati ei teadnud keegi,et haug läbi toru ei uju?
Ei mäleta enam täpsel millisel partrei pleenumil Breznev ütles välja tõetera “Meil on asjad nii seatud,et tööpuudust ei tule kunagi”.
Sama siin !

Urmet
1 aasta tagasi

Rongi mula ei usu hullu Anne kaa enam
Nüüd vaja koelmutel lahti teha😜

Urmet
1 aasta tagasi

Kas Haapsalu Linn mul ka tuleb ja lahti teeb? 🥰
Elan Lihulas

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Urmet

Arvata oli, et mütsi varas!

Kummaline maailm
1 aasta tagasi

Meil ikka on pirakad haugid, ei mahu truubist läbi.

Naine
1 aasta tagasi

Mõni mees pole nii pirakat haugi unes ka näinud.

selline
1 aasta tagasi

jutt põhjenduseks hea küll, vene aeg lubati, kui ennastsalgavalt tööd teeme jõuame kommunismi, sama siin haugikoelmuga

linlane
1 aasta tagasi

Jällegi, miks tehakse mõni aeg tagasi tehtu nüüd ümber? Miks ei saanud juba siis enne teadlastega konsulteerida, kui paigaldati sedavõrd kitsas truup. Kas tõesti toimuvad kõik linnavalitsuse poolt tellitud tööd katse meetodil?

...
1 aasta tagasi
Reply to  linlane

miks ja miks. Ei tea jah miks sellised targad inimesed ise linna ei juhi?

linlane
1 aasta tagasi
Reply to  ...

Neid küsimusi tekib enamasti ikka siis, kui tahetakse midagi teha, aga ei mõelda. Jääb mõistusest puudu? Arvan, et kui lahutada linna juhtimisest poliitika ( a`la suured sõnameistrid) ja majandusliku mõtlemise, oleks tulemus oluliselt parem.

Nimi
1 aasta tagasi

See mis tagalahes toimub on päris kurb. Pikki aastaid uuritud ja raha raisatud, aga kasu mitte midagi. Promenaad kui turistide magnet ei ole varsti enam mingi Haapsalu vaatamisväärsus. Kurb.

mõmm
1 aasta tagasi
Reply to  Nimi

Viimane aeg Haapsalu Tagalahest kanal Hara lahte kaevata, saab vee liikuma ja ehk hakkavad loodud kanalit ka turistid oma veesõidukitega läbima.

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Nimi

Asfalt peale, saab korraliku parkla!

En.
1 aasta tagasi
Reply to  Nimi

Tagalahes on nii meeletu kogus haljasmassi, et kes seda kasutada oskaks saab püstirikkaks. Läbi ajaloo on oluliste leiutiste lähtepunktiks olnud mõni esmapilgul jabur idee (eriti olukorras, kus terve mõistus otsa saamas). Pakun algatuseks, et vetikarisu võib kasutada kütteks. Kui Lihulas köetakse linna pillirooga, siis vetikad on piltlikult öeldes kaltsläbimärg pilliroog. Kuivatav tuul on tasuta. Jääb küsimus, kuidas vetikaid kätte saada ja kuivatada? Ehk miski 15m kõrge 30m lai heeder tagalahte veerema ja vetikaid kitkuma panna? Veevarustuse parandamiseks tuleks tuvastada hoovused ja kaevata kanalid. Kalleid süvendamislaevu pole vaja, kui kasutada sama nippi nagu Väikse viigi rekonstrueerimisel – kopad ehitavad tammid/kanalid pinnasematerjalist… Loe rohkem »

tsinkplekpang
1 aasta tagasi
Reply to  En.

tagalahele tekkivad varsti riisiväljad ja vaikülad

vikat
1 aasta tagasi

Hea asi, mille eest võib KOV-d kiita.

pilliroog
1 aasta tagasi

olen lõpmatu tulu allikas, väikses viigis olete üritanud minust mitu korda lahti saada, aga edutult, see on hea äri, kui minu peale panustada ja raha lahkelt leidub