Matsalu turismitalud on landipüügi laiendamise vastu

Matsalu turismitalunikud pelgavad, et landipüüdjad peletavad linnud mitmesaja meetri kaugusele. Foto Kaire Reiljan

Matsalu rahvuspargis tegutsevad külaseltsid on vastu rahvuspargi uues kaitse-eeskirjas lubatud harrastuspüüdjate püügiala laiendamisele.

Külaseltside hinnangul rikuvad landimehed vaadet ja häirivad linde, kelle pärast loodusturistid välismaalt Matsallu tulevad. „Eestis on 3700 kilomeetrit rannikut, ruumi peaks olema,” ütles Haeska külaseltsi esindaja Ants Ale.

Ale selgitas, et kui rannakalur käib kord nädalas merelt kala võtmas ja püüniseid puhastamas, mis võtab aega kuni tund, siis landimees on enamasti kala püüdmas terve päeva. Kuigi harrastuskaluril on lubatud püüda kuni viis haugi, siis pärast viienda haugi püüdmist landimees üldjuhul kalapüüki ei lõpeta, vaid laseb järgmised püütud haugid lihtsalt vette tagasi.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Landi?
11 kuud tagasi

Pildil on ju igakevadised särje/nuru püüdjad. Malle-Liisa võiks endale ikka enne loo avaldamist selgeks teha, mis on landipüük. Piinlik lugeda.

mustronk
1 aasta tagasi

Matsalu laht tuleks täielikult lukku panna kala püügile

Vahi nalja
1 aasta tagasi

Kumb siis on olulisem, väljamaine loodusturist või Eesti oma inimene?

Rannakalandusele ei
1 aasta tagasi

Oleks sellest rannakalandusest, siis kasu ka midagi. Kõik müüakse kokkuost ja otse välimaale. Ei saa seda Matsalu kala ühestki poeketist osta. Matsalu tulebki avatuks teha, et igaüks saaks soovi korral kohalikku kala ise püüda ja süüa.

Läänekas
1 aasta tagasi

Tooge nimed ka välja siis, kes on vastu?
Tehke matsalu suue lahti, mitte ärge tegelege mingi kuradi jamaga.

need
1 aasta tagasi

nn. kohalikeks vürstikesteks pidavad tyrismitalud on matsalu piduriks, nagu takso maffia, meie lubame , meie keelame, landipüük on matsalu vana tava, noorena sai seda seal küllalt harrastada ja mingit probleemi polnud, nn.kohalikud aga tahavad kehtestada seal igale asjale monopoli, lootes keeldude pealt teenida. ei punakolhoosidele.

Ei...
1 aasta tagasi
Reply to  need

…tea kui palju seal kohalike ja dessantnike suhtarv üldse oleks.

Hiiumaa ja Saaremaa rannik lüüakse varsti mitmekümne meetriseid meretuulikuid täis, vaated kaovad igaveseks. Siin häirib mõndasid miski landimees, kes paar korda aastast käib vett piitsutamas.

Proportsioonid on paigast ära.