Juhtkiri: Slava Ukraini!

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

24. veebruari päikesetõusul, kui eestlased vabariigi aastapäeva tähistamiseks sinimustvalged lipud heiskasid, oli Venemaa juba Ukrainale kallale tunginud. Teist korda viimase kaheksa aasta jooksul. Praegust sõda eelmisega võrrelda ei saa, sest sellist veretööd pole Euroopas 80 aastat näinud.

Kui pärast Krimmi okupeerimist nõudsid Balti riigid Venemaale sanktsioonide kehtestamist ning hoiatasid Euroopat ohu eest, mis meid ida poolt ähvardab, lahterdati Eesti, Läti ja Leedu väikesteks vastikuteks natsiriikideks. Midagi, mis praeguse õuduse oleks välistanud, ette ei võetud.

Natsismis süüdistas Venemaa ka Ukrainat ning hakkas omadele appi tõttamise sildi all märatsema. Tapatalgud käivad siinsamas lähedal – Haapsalust 1300 kilomeetri kaugusel asuv Kiiev on rusudes, paarsada kilomeetrit lähemal asuv Kiievi-Venemaa vanim linn Tšernihiv on maatasa pommitatud, surma on Ukrainas saanud tuhanded tsiviilelanikud.

Kui Venemaa propagandateenistus väidab, et 85 protsenti Venemaa elanikest toetab verist sõda alustanud Putinit, siis on nood ka ise selles inimsusevastases kuriteos kaasvastutajad. „Kuri mees ei teki iseenesest. Ta tekib rahva nõudmisel või vaikival nõusolekul. Rahvas, kes usub oma kurja meest, muutub kurjuse kaasosaliseks ja täideviijaks,” kirjutas kirjanik Viivi Luik Postimehes. Kõhklusteks aega pole. „Igaühel tuleb teha see valik, kumba poolt ta toetab, kummas asjas ta on kaasosaline. See sõda, mis käib, ongi sõda hea ja kurja, mineviku ja tuleviku vahel,” ütleb Luik.

Deutsche Welle teatas üleeile, et Ukrainast on sõja jalust põgenenud 2,8 miljonit inimest, kuid ajast, mil Venemaa 24. veebruaril Ukrainat ründas, on enam kui 180 000 inimest naasnud Ukrainasse, et anda oma panus sõjategevusse – kas liitudes sõjaväega või aidates lahingutest mõjutatud inimesi.

Me peame arvestama sellega, et Ukraina kaitseb Euroopat. Meil kõigil on kohustus Ukrainat abistada. Slava Ukraini! Au Ukrainale!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Erukindral
2 aastat tagasi

Kuni lääs kardab totaalset vene boikotti, ei taltu ka metsaline. Vaja on kiiret otsustavat sekkumist erivägede poolt, et kaotada kreml ja selle käsilased!!

En.
2 aastat tagasi

Filosoofiline küsimus: oletame, et 60%-l Putini toetajaist Venemaal pole võimalustki tutvuda tõeste faktidega (Ukrainas toimuva kohta), kas nemad on ka süüdi ehk Putini kaasosalised? Kuidas üldse kujundada adekvaatset üldpilti? Näeme uudistest 5 minutit x-kaadreid ja ongi kõik selge? Kui juba Läänes osatakse vaatajatega manipuleerida (ei pea hetkel silmas Ukraina sõda), mis siis veel Venemaast rääkida? Õppetund meile on selles, et õppigem ka ise tõde propagandast eristama. Reformierakonna reiting tõuseb mühinal, ent tausta jälgides peaks haarama kahe käega peast. Punkt-punktilt täituvad ju hoopis EKRE ennustused-hoiatused, mida Brüsseli-meelsed parteid järjekindlalt aastaid eirasid, süüdistades Helmeid räuskamises. Kas Putin räuskab? Pigem ei. Järelikult hea… Loe rohkem »

meil toimub
2 aastat tagasi
Reply to  En.

nagu mingi naiste seksi saade, analoogne , millest vanemad pole meile rääkinud, nad ei tea isegi milleks vanasti keldreid ja sahvrid ehitati

Vladimir Mutin
2 aastat tagasi

Ukrainas on hea venelane surnud venelane😁💀💀💀

Tsensor
2 aastat tagasi

Ootan Haapsallu 5000 põgenikku!

Vladimir Mutin
2 aastat tagasi

Surm vene okupantidele,
Surm putinoididele

faktikontroll
2 aastat tagasi

keegi kunagi linnagaleriis ütles et valib kunstiteoseid galeriisse näitusele oma maitse järgi….
….näib et ka lääneelu kajastab maailmaasju oma maitse järgi…
…aga noh lääneelu haapsalu keda huvitab