Anvar Samost: Venemaa, mida tundsime, on igaveseks kadunud

Anvar Samost. Foto: erakogu

Anvar Samost. Foto: erakogu

Kaks nädalat pärast Venemaa poolt Ukraina vastu sõja alustamist ei ole teada, millise tulemusega see lõpeb, eelkõige Ukraina jaoks.

Venemaa kohta saab aga kindlalt öelda, et riiki, mida viimased 20 aastat tundsime, pole enam, see on igaveseks ja pöördumatult kadunud.

Putini võimuletulekust alates pisut enam kui kahe aastakümne jooksul tegi Venemaa läbi olulisi muutusi, kuid põhijoon oli selge: riik, kus tavaline inimene võis ennast vabalt tunda seni, kuni ta püsis eemal võimust ja poliitikast. Vaba ruum ühiskonnas küll järjest vähenes ning kord ja õigusriik olid puudulikud, kuid ülalt antud kokkulepe lubas selle eest tarbida samu kaupu ja teenuseid mis läänemaailmas; ka elustandard paranes, kuigi tagasilöökidega.

Kahe nädalaga alates 24. veebruarist on kõik muutunud.

Reisida saab Venemaalt välja vaid suurte raskustega, kõva valuuta on muutunud raskesti kättesaadavaks, paljud tarbekaubad on üleöö defitsiitsed ja tohutu rida vabas maailmas tuntud kaubamärkidest alates VISAst ja lõpetades Coca-Colaga on juba raudse eesriide taga või kohe sinna liikumas. Väärib meenutamist, et isegi Nõukogude Liidus võis hea õnne korral Coca-Colat osta ning otselennuga Moskvast New Yorki, Pariisi või Londonisse lennata.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Pole see venemaa kadunud veel kuhugi kuigi seda on ennustatud juba ca 1000 aastat jutti !

Nimi (vabatahtlik)
2 aastat tagasi

Kurjuse impeerium – headuse impeerium, kuidagi ühekülgseks muutub see maailmapilt. Must-valge lähenemine pole kunagi päris tõene ja lahendustest viib see pigem kaugemale. Ehk peitub terake tõde kasvõi loetelus millest Vene inimesed peale sõja alustamist ilma on jäänud – esimestena saavad mainitud šhoppingu ja konveierturismi võimaluste kadumine. Kerglane tundub see läänemaailm. Selle vili on maha magatud ajaaken maailm parema ja väärikama paigana üles ehitada. Nüüd tuleb mäe (karu)seest lahti saanud kurjusega võideldes oma kergemeelsust kahetseda. Keegi ei tea kas, ja kui, siis millal avaneb uus võimalus inimliigil olla väärikas peremees sellele imelisele planeedile Maa.

filosoof
2 aastat tagasi

kremli maffiat ootab Haagi kohus!

Aga
2 aastat tagasi

Vanasti oli ütlus -venelane ka elab aga mis selle mõte on ?

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Aga

Eks neile ole sünnist saati pähe tambitud, et elu mõte on velikaja rossija, isiklik heaolu pole tähtis.

Euro süldi halin
2 aastat tagasi

Riiki, mida mina olen tundnud NSV-Liidu ja Venemaana, on alati olnud üks ja seesama Kurjuse Impeerium. – – – – ei tea, mis planeedil see Samost elanud on?