Puises kogunevad tuhanded sookured

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Sookured. Foto: Tarvo Valker
Sookured. Foto: Tarvo Valker

Nädalavahetusel üle-eestilisel rändevaatlusel loendasid linnuhuvilised Põõsaspea neemel kahe päevaga tuhandeid arktilisi veelinde – ligi 4000 sukelpartide hulka kuuluvat tõmmuvaerast ja üle tuhande kauri.

Puises nähti kõige rohkem kaelustuvisid – ligi 8000. „Teine arvukas liik oli metsvint, üle 5000,” ütles ornitoloog Tarvo Valker. Ka sookurgede ränne on täies hoos – Puises nähti neid tuhandete kaupa.

Valkeri sõnul on Läänemaal arktiliste veelindude rände tippaeg. Putuktoiduliste suleliste ränne on läbi ja vintide kulminatsioon möödas. Maismaalindudest on veel oodata rästaid ja siidisabasid, kelle rände tippaeg jääb oktoobri keskpaika.

Üle terve Eesti loendasid linnuvaatlejad nädalavahetusel üle 270 000 sulelise 156 liigist. Viimati nähti üle 200 000 linnu viis aastat tagasi. Enim oli liikvel metsvinte ja kaelustuvisid.

3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maakas
1 aasta tagasi

Kõik vähegi haritud inimesed peaksid teadma, et rändlindude lennukoridor läheb üle Läänemaa, sh ka Risti. Lõpetage hullumeelne plaan rajada Ristile hiigelkõrged tuulikud! Inimesel ei ole õigust raha nimel tappa linde ja loomi, aga just seda enefit green teha soovib. Mõrtsukad!

Triibik
1 aasta tagasi

Kurb,aga tõsi- kui see enevit Risti rahvast üle sõidab ja sinna kümnete kaupa rahaveskeid teeb, pole varsti varese häält ka kuulda. Sest vaesed linnud lendavad vastu tuulegeneraatorite labasid end surnuks,nagu uuringud näitavad…

arutusele
1 aasta tagasi

tuleb neil elu enefiti aegses risti tuulepargi eluohtlikes tingimustes