Enefit Green sai Lääne-Nigula valla üle kohtus õiguse

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Aulepa tuulepark. Foto: Urmas Lauri
Aulepa tuulepark. Foto: Urmas Lauri

Tallinna halduskohus rahuldas reedel Enefit Greeni kaebuse Risti tuulepargi asjus ja tühistas Lääne-Nigula vallavolikogu otsuse, millega volinikud lõpetasid Risti tuulepargi eriplaneeringu.

„Kohus leidis, et isegi juhul, kui kohalik omavalitsus leidis, et selliste parameetritega tuuleparki, nagu Enefit Green rajada soovis, valla territooriumile rajada ei saa, ei oleks tohtinud eriplaneeringu menetlust lõpetada, vaid oleks pidanud kaaluma võimalust asukohavaliku lähtetingimusi muuta,” edastas Tallinna halduskohtu pressiesindaja Anneli Vilu Lääne Elule. „Tulnuks otsida võimalust kavandada tuulepark, mis on arendaja poolt maksimaalselt soovitust väiksem, ent siiski selline, mille rajamisest viimane huvitatud oleks ja mille rajamine samas kahjustaks muid huve vähem.” Kohus rõhutas, et planeeringu koostamisel on juhtiv roll kohalikul omavalitsusel, sõltumata sellest, et planeering algatati konkreetse ettevõtja taotlusel ning et see ettevõtja planeeringu koostamist ka rahastab.

Kohtu hinnangul ei võinud kohalik omavalitsus eriplaneeringu menetlust lõpetada pelgalt põhjusel, et Enefit Green ei näidanud üles valmidust oma soove vähendada ega avaldanud selgelt, milline on see minimaalne tulemus, millest ta veel huvitatud oleks.

Kohus märkis, et Enefit Greenil ei ole iseenesest õigust nõuda talle meelepärase planeeringulahenduse kehtestamist, küll aga saab ta nõuda, et tema huve mõistlikult kaalutaks, ning et juba algatatud menetlust ei lõpetataks meelevaldsetelt ega enneaegselt.

Kohtu hinnangul eriplaneeringu menetluse lõpetamine seekord aga just niiviisi toimus.

„Kohus nõustus meie hinnanguga, et omavalitsus on ennatlikult lõpetanud tuulepargi eriplaneeringu menetluse. Loodame, et saame peatselt jätkata koostööd Lääne-Nigula kogukonnaga ametlikus planeerimismenetluses,” ütles Enefit Greeni tuuleenergia valdkonnajuht Lauri Ulm Lääne Elule. „Enefit Greeni eesmärk on jätkata koostööd Lääne-Nigula kogukonnaga, et jõuda selgusele, milline võiks Risti tuulepark tulevikus olla.”

Ulm märkis, et Lääne-Nigula vallas Ristil on head liitumisvõimalused ja tuuleolud ning peaks jaguma ka ruumi tuulepargi jaoks. „Sobiva asukoha ja täpse tuulikute arvu ning asukohtade leidmine on lahendatav eriplaneeringu menetluse käigus,” märkis Ulm.

Lääne-Nigula volikogu algatas Risti tuulepargi eriplaneeringu 2019 oktoobris, tänavu jaanuaris otsustas volikogu eriplaneeringu lõpetada. Enefit Green kaebas otsuse kohtusse.

Kohtuotsus ei ole jõustunud, seda saab ringkonnakohtus vaidlustada 30 päeva jooksul.

21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ain (osake rahvast)
9 kuud tagasi

Rahvas on rääkinud :
*Veskite ala ei tule
*rahvas valib presidendi
*rahvas valib ise, kas kanda maske ja lasta end
süstida
MOTT

uskmatu Toomas
9 kuud tagasi

Kõik ajalehed kirjutavad suurest võidust ! Kas ikkagi on suur võit või ühe etapikese ära nullimine,õige madin on alles ees !
Miks peab asustatud kohtadele hästi ligidale ehitama,kas eestis suht asustamatuid kohti siis pole ? Pealinnas ka kõrgeid mägesid küll st.igaühe otsa võiks ca 700-900 meetrise ehitada !

Agu
9 kuud tagasi

Mis muud, kui rahvas tänavatele. Loodan, et keegi organiseerib rahumeelse meeleavalduse, siis oleks nagu avalik huvi suurem ja kohus ehk näeb ka seda. Jääb vaid loota, et jälle erikomandosid verekoertega kallale ei saadeta.

Agule
9 kuud tagasi
Reply to  Agu

Eesti rahvas ei tule tänavale….kui mõni tulebki, siis teised kaasmaalased hakkavad kohe hukka mõistma streikijaid. Seda on näidanud ka tööpõhised streigid kollektiivides, kus kümme streigib ja kakskümmend mõistavad hukka. Eestlastel puudub kahjuks ühtsuse tunne.

Agu
9 kuud tagasi
Reply to  Agule

Teil on vägagi õigus, kuid ega s seepärast ei või loobuda. Lootust on, et ehk hakkavad need hukkamõistjad ka lõpuks nägema, et inimese arvamus siiski loeb, saavad sellest nõuka ajast õle võibolla. Tahaks usukuda. Praeg on jah umbes selline suhtumine, et äkki jään lolliks ja ei tea mida teised arvavad ja ah mis mina jne jne. Kurb muidugi, aga lootma peab ja tegutsema!

Agu
9 kuud tagasi
Reply to  Agu

Pealegi Tartumaa inimesed on hea näide üksmeelest, kui suudeti vägagi reostav projekt kuu peale saata pikemaks ajaks ja seal polnud vähem ega rohkem raha mängus, kui miljard eurot, aga rahvas siiski suutis. Kas Läänemaa inimesed on viletsamad või? Ei tahaks uskuda!

Anonüümne
9 kuud tagasi

Kohtuotsus pole jõustunud,30 päeva edasikaebamiseks,nii need asjad käivad tuuleveskitega.

Tõde ja Õigus
9 kuud tagasi
Reply to  Anonüümne

Rahu, ainult rahu, küll tuleb ka armastus.

Arvos
9 kuud tagasi

On juba kaalutud ning selgitatud, et ei olda huvitatud. Mida veel?

Mõnel...
9 kuud tagasi
Reply to  Arvos

…võtab taipamine natuke kauem aega. Kannatlikult peab selgitama, kuni ka kõige taibutumale selgus koidab.

Nali
9 kuud tagasi

Tulge ütlema, et kohtunikud ei ole äraostetud prostituudid. Rahvas on oma arvamuse avaldanud ja seda otsust ei saa üle sõita ei mingi suvaline kothunik kohe kindlasti.

nad
9 kuud tagasi
Reply to  Nali

ju kõik riigi teenistuses ja riigi rahade peal

Just
9 kuud tagasi
Reply to  nad

Ja kuskohast riigile raha tiksub? Kohalike inimeste sissetulekute maksustamise kaudu, nende vastu võeti otsus vastu. Samas võib ju väita, et ka ettevõtted maksavad makse oma tulu pealt, aga kes ettevõtetes töötavad? Kohalikud vabariiki elanikud, kelle vastu otsus tehti. Mõtlemapanev onju!?

Maakas
9 kuud tagasi

Minu arvates ei saadud muud kui vaid eriplaneeringu lõpetamise kehtetuks tunnistamine. Mitte mingit ehitusõigust see otsus ei anna. Vallal tuleb nüüd vaid pisut korrektsem lõpetamine paberil kokku panna. Ilmselt on vaja ka mõned uuringud, nt mõju rändlindudele, inimese tervisele jm. Uuringud peab tellima küll ehitada soovija.

Justnimelt
9 kuud tagasi
Reply to  Maakas

Jah neid tuleks suruda niikaua kuni saab. Tellida nende arvele uuring, siis ei sobi see uuring, kuna ei olnud erapooletud eksperdid jne jne. Kahju, et ise seal pundis ei ole, ideid oleks küll. Venitamistaktika mõjuks väga efektiivselt praegusel hetkel.

Fakt
9 kuud tagasi
Reply to  Maakas

Asi ei ole isegi selles, seda naljanumbrit kavatsetakse jätkata kuni rahvas jõuab “õige” arvamuseni.

40-dal
9 kuud tagasi

ka likvideeriti terved külad, et võim saak oma objekte rajada, piirsalulased peaksid veel mäletama kuidas neid kodudest välja aeti

võim
9 kuud tagasi

on rahameeste mitte rahva käes, tumeriik valitseb meie üle