22

Enefit Green sai Lääne-Nigula valla üle kohtus õiguse

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Aulepa tuulepark. Foto: Urmas Lauri
Aulepa tuulepark. Foto: Urmas Lauri

Tallinna halduskohus rahuldas reedel Enefit Greeni kaebuse Risti tuulepargi asjus ja tühistas Lääne-Nigula vallavolikogu otsuse, millega volinikud lõpetasid Risti tuulepargi eriplaneeringu.

„Kohus leidis, et isegi juhul, kui kohalik omavalitsus leidis, et selliste parameetritega tuuleparki, nagu Enefit Green rajada soovis, valla territooriumile rajada ei saa, ei oleks tohtinud eriplaneeringu menetlust lõpetada, vaid oleks pidanud kaaluma võimalust asukohavaliku lähtetingimusi muuta,” edastas Tallinna halduskohtu pressiesindaja Anneli Vilu Lääne Elule. „Tulnuks otsida võimalust kavandada tuulepark, mis on arendaja poolt maksimaalselt soovitust väiksem, ent siiski selline, mille rajamisest viimane huvitatud oleks ja mille rajamine samas kahjustaks muid huve vähem.” Kohus rõhutas, et planeeringu koostamisel on juhtiv roll kohalikul omavalitsusel, sõltumata sellest, et planeering algatati konkreetse ettevõtja taotlusel ning et see ettevõtja planeeringu koostamist ka rahastab.

Kohtu hinnangul ei võinud kohalik omavalitsus eriplaneeringu menetlust lõpetada pelgalt põhjusel, et Enefit Green ei näidanud üles valmidust oma soove vähendada ega avaldanud selgelt, milline on see minimaalne tulemus, millest ta veel huvitatud oleks.

Kohus märkis, et Enefit Greenil ei ole iseenesest õigust nõuda talle meelepärase planeeringulahenduse kehtestamist, küll aga saab ta nõuda, et tema huve mõistlikult kaalutaks, ning et juba algatatud menetlust ei lõpetataks meelevaldsetelt ega enneaegselt.

Kohtu hinnangul eriplaneeringu menetluse lõpetamine seekord aga just niiviisi toimus.

„Kohus nõustus meie hinnanguga, et omavalitsus on ennatlikult lõpetanud tuulepargi eriplaneeringu menetluse. Loodame, et saame peatselt jätkata koostööd Lääne-Nigula kogukonnaga ametlikus planeerimismenetluses,” ütles Enefit Greeni tuuleenergia valdkonnajuht Lauri Ulm Lääne Elule. „Enefit Greeni eesmärk on jätkata koostööd Lääne-Nigula kogukonnaga, et jõuda selgusele, milline võiks Risti tuulepark tulevikus olla.”

Ulm märkis, et Lääne-Nigula vallas Ristil on head liitumisvõimalused ja tuuleolud ning peaks jaguma ka ruumi tuulepargi jaoks. „Sobiva asukoha ja täpse tuulikute arvu ning asukohtade leidmine on lahendatav eriplaneeringu menetluse käigus,” märkis Ulm.

Lääne-Nigula volikogu algatas Risti tuulepargi eriplaneeringu 2019 oktoobris, tänavu jaanuaris otsustas volikogu eriplaneeringu lõpetada. Enefit Green kaebas otsuse kohtusse.

Kohtuotsus ei ole jõustunud, seda saab ringkonnakohtus vaidlustada 30 päeva jooksul.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Ain (osake rahvast)
Ain (osake rahvast)

Rahvas on rääkinud :
*Veskite ala ei tule
*rahvas valib presidendi
*rahvas valib ise, kas kanda maske ja lasta end
süstida
MOTT

uskmatu Toomas
uskmatu Toomas

Kõik ajalehed kirjutavad suurest võidust ! Kas ikkagi on suur võit või ühe etapikese ära nullimine,õige madin on alles ees !
Miks peab asustatud kohtadele hästi ligidale ehitama,kas eestis suht asustamatuid kohti siis pole ? Pealinnas ka kõrgeid mägesid küll st.igaühe otsa võiks ca 700-900 meetrise ehitada !

Enriko
Enriko
Esmapilgul tundub jah, et tuul on tasuta ning selle vaheltnapsamisest ökoloogilist kirsajälge maha ei jää. Aga kui üht tootmisharu üle võlli forseerida pole vahet, kas tegu on põlevkivi- või tuulekaevandustega. Apokalüptiliste 400 m kõrguste monstrumite ümber ei säili tavapärane elukeskond nii ehk nii. Tegu on suurushullustusega ja valitud meetod reformierakondlik (sarnaneb Posti t. ‘teeme ära’ga’). Täpsemalt hiigeltuulikute ehituskavadest siin: https://uueduudised.ee/arvamus/robert-kiviselg-rohepoorde-kaigus-saab-parnumaast-uus-ida-virumaa/ (600 neljasaja meetri kõrgust tuulikut Liivi lahte). Mis elektritootmisest Eestis üldse saab on oluline küsimus, kuid pole alanud arutelugi, kui palju ja milleks elektrit vajame, et rahuldada elementaarseid vajadusi. Ehk on ainuüksi massiivsetele el.jaamadele keskendumine tupiktee? Ehk peaksime päriselt oma… Loe rohkem »
Agu
Agu

Mis muud, kui rahvas tänavatele. Loodan, et keegi organiseerib rahumeelse meeleavalduse, siis oleks nagu avalik huvi suurem ja kohus ehk näeb ka seda. Jääb vaid loota, et jälle erikomandosid verekoertega kallale ei saadeta.

Agule
Agule

Eesti rahvas ei tule tänavale….kui mõni tulebki, siis teised kaasmaalased hakkavad kohe hukka mõistma streikijaid. Seda on näidanud ka tööpõhised streigid kollektiivides, kus kümme streigib ja kakskümmend mõistavad hukka. Eestlastel puudub kahjuks ühtsuse tunne.

Agu
Agu

Teil on vägagi õigus, kuid ega s seepärast ei või loobuda. Lootust on, et ehk hakkavad need hukkamõistjad ka lõpuks nägema, et inimese arvamus siiski loeb, saavad sellest nõuka ajast õle võibolla. Tahaks usukuda. Praeg on jah umbes selline suhtumine, et äkki jään lolliks ja ei tea mida teised arvavad ja ah mis mina jne jne. Kurb muidugi, aga lootma peab ja tegutsema!

Agu
Agu

Pealegi Tartumaa inimesed on hea näide üksmeelest, kui suudeti vägagi reostav projekt kuu peale saata pikemaks ajaks ja seal polnud vähem ega rohkem raha mängus, kui miljard eurot, aga rahvas siiski suutis. Kas Läänemaa inimesed on viletsamad või? Ei tahaks uskuda!

Anonüümne
Anonüümne

Kohtuotsus pole jõustunud,30 päeva edasikaebamiseks,nii need asjad käivad tuuleveskitega.

Tõde ja Õigus
Tõde ja Õigus

Rahu, ainult rahu, küll tuleb ka armastus.

Arvos
Arvos

On juba kaalutud ning selgitatud, et ei olda huvitatud. Mida veel?

Mõnel...
Mõnel...

…võtab taipamine natuke kauem aega. Kannatlikult peab selgitama, kuni ka kõige taibutumale selgus koidab.

Nali
Nali

Tulge ütlema, et kohtunikud ei ole äraostetud prostituudid. Rahvas on oma arvamuse avaldanud ja seda otsust ei saa üle sõita ei mingi suvaline kothunik kohe kindlasti.

nad
nad

ju kõik riigi teenistuses ja riigi rahade peal

Just
Just

Ja kuskohast riigile raha tiksub? Kohalike inimeste sissetulekute maksustamise kaudu, nende vastu võeti otsus vastu. Samas võib ju väita, et ka ettevõtted maksavad makse oma tulu pealt, aga kes ettevõtetes töötavad? Kohalikud vabariiki elanikud, kelle vastu otsus tehti. Mõtlemapanev onju!?

Maakas
Maakas

Minu arvates ei saadud muud kui vaid eriplaneeringu lõpetamise kehtetuks tunnistamine. Mitte mingit ehitusõigust see otsus ei anna. Vallal tuleb nüüd vaid pisut korrektsem lõpetamine paberil kokku panna. Ilmselt on vaja ka mõned uuringud, nt mõju rändlindudele, inimese tervisele jm. Uuringud peab tellima küll ehitada soovija.

Fakt
Fakt

Asi ei ole isegi selles, seda naljanumbrit kavatsetakse jätkata kuni rahvas jõuab “õige” arvamuseni.

Justnimelt
Justnimelt

Jah neid tuleks suruda niikaua kuni saab. Tellida nende arvele uuring, siis ei sobi see uuring, kuna ei olnud erapooletud eksperdid jne jne. Kahju, et ise seal pundis ei ole, ideid oleks küll. Venitamistaktika mõjuks väga efektiivselt praegusel hetkel.

40-dal
40-dal

ka likvideeriti terved külad, et võim saak oma objekte rajada, piirsalulased peaksid veel mäletama kuidas neid kodudest välja aeti

võim
võim

on rahameeste mitte rahva käes, tumeriik valitseb meie üle

Agu
Agu

noh see oleks juba liiga viisakas, kommenteerija siiski tahtis arvatavasti kahjurõõmsalt “ära panna” mingisuguse ägeda sõnade kombinatsiooniga, aga välja kukkus nagu alati….hale mula

Viisakam oleks...
Viisakam oleks...

…öelda “saite teada”.

Eduard
Eduard

Saite põske maakad…

wpDiscuz