Henrik Hololei: Eesti ei suudaks väljaspool Euroopa Liitu säilitada sõltumatust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalut väisanud Henrik Hololei(vasakul) usub, et Euroopa Liidul on tulevikku ning et Brexitiga liidust lahkunud Suurbritannia või osa sellest naaseb kunagi. Foto: Urmas Lauri

Haapsalut väisanud Henrik Hololei(vasakul) usub, et Euroopa Liidul on tulevikku ning et Brexitiga liidust lahkunud Suurbritannia või osa sellest naaseb kunagi. Foto: Urmas Lauri

Henrik Hololei on Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi peadirektorina üks mõjukamaid eestlasi Brüsselis.

Mis oleks juhtunud, kui Eesti riigi areng oleks olnud teistsugune, kui me poleks saanud NATO liikmeks ja kui meid poleks Euroopa Liitu võetud?

Alati on huvitav teha mõttemängu, et mis oleks, kui… On väga raske ennustada, mis oleks võinud juhtuda. Aga vaadates kõike seda, mis meie ümber praegu toimub, mis on toimunud mõningate riikide ja nende territooriumidega – siis selles osas, et Eesti oleks reaalselt sõltumatu ja iseseisev riik, oleks minul väga suured kahtlused. Ja isegi kui Eesti oleks nominaalselt iseseisev riik, siis oleks see pigem midagi sellist, nagu näeme näiteks Armeenia puhul, kelle julgeolek ja ka heaolu sõltub väga otseselt Venemaast ja kus on püsivalt kohal Vene armee. Ja loomulikult nende puhul on valikud väga palju rohkem piiratud.

Näeksin pigem midagi sellist: kui vaatame, milliseks on Venemaa kujunenud viimase aastakümnega ja samuti tema tegevus Ukrainas, Moldovas, siis pole mingit kahtlust, et Eesti ja teised Balti riigid poleks kuidagi sellest pääsenud. Venemaal on strateegiline huvi selle geograafilise territooriumi suhtes, impeeriumimeelsus on viimase aastakümnega oluliselt tugevnenud. Poleks mingit kahtlust, et oleks soov väga selgelt seda, mida nad oma endise impeeriumi all silmas peavad, ühel või teisel moel uuesti luua. Eestil oleks olnud väga vähe võimalusi seda vältida olukorras, kus me ei oleks NATO ega Euroopa Liidu liige.

Kes meie Euroopa Liidus oleme?

Meie olemegi Euroopa, meie olemegi Euroopa Liit, olgu see siin Haapsalus, Tallinnas või Pärnus. Tihtipeale kohtab mõttelaadi, et Euroopa on kuskil seal ja meie oleme kuskil siin. Tegelikult see ei ole nii, me oleme kõikides otsustes osalised, me oleme osa Euroopast. Ja oluline on end sellisena ka näha, et see kõik on meie asi. Tegelikult kogu meie elu ja heaolu sõltub ka sellest, kas Euroopal läheb hästi, ning me anname oma panuse ja saame oma kasu, selles pole kahtlustki.

Kuidas Eesti on Euroopa Liidus hakkama saanud?

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
44 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Orjarahvas
2 aastat tagasi

tahab ikka, et mingi ülemvõim on. Kui ei ole NSVL, siis kõlbab ka EL. Omal pole ju pead otsas, millega mõelda ja lollus lokkab! Müüdavus on suur, raha on ainuke elu eesmärk neil Eesti mahaparseldajatel! Vaadake pilti- mees on ennast nii jämedaks söönud, et silmadki on rasvavoltide sees nagu nuumseal!

Hmm
2 aastat tagasi
Reply to  Orjarahvas

No see oleks ilus unistus, et Eesti oleks iseseisev ja isemõtlev. Tööstus lokkab ja ekport on nii idanaabri lõpututel aladel, kui ka berliini ja pariisi suunal. Usa ja Britannia ootavad meie kaupu oma turule. Saadud tuludest arendame kogu oma väikest maad. See oleks tore, aga tegelikkuses, kui sa ühe või teise poole nüudmisi ei täida, ei taha su kaupu keegi. Vaata kasvõi Valgevenet. Kangesti iseseisev tahtis olla, aga sai sanktsioonid poolelt maailmalt ja pidi solidaarsust näitama venemaale, et mitte päris nälga surra. Nii vist

see on
2 aastat tagasi
Reply to  Hmm

valgevene konkurentide el maade salaoperatsioon, poliitilise maski taga nende majandus lõhkuda

..ja
2 aastat tagasi
Reply to  see on

lääne pankade orjusesse suruda.

tõsi
2 aastat tagasi

meie iseseisvuse müümine on mõnele kujunenud kasulikuks elukutseks

Tule
2 aastat tagasi

nüüd ikka maa peale tagasi kallis kaasmaalane härra Hololei.

muidugi
2 aastat tagasi

ei suudaks, meil pole enam tööstustki …..

K.s
2 aastat tagasi

Öige pealkiri oleks: Ka Euroopa Liidus olles ei suutnud Eesti säilitada sõltumatust…

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Liitu kuuludes ei saagi olla sõltumatu ju. Liit tähendabki, et kõik selle liikmed panustavad ühtsesse rahvaste sõprusesse ja edukatesse viisaastaku plaanidesse.. Inimesed on vist valesti aru saanud, et kui kuulume liitu, siis oleme iseseisvad. Nii ei saa ju olla.

Suudaks
2 aastat tagasi

küll.

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Kuradi Norra ja Šveits ja…. Oleks tädil rattad all, oleks tädi omnibuss. Hololeil on tekkinud Brüsselis istumisega Eestist ja tervest mõistusest võõrandumine, mis annab tunda väljaütlemistes, sest NATO ei ole Euroopa Liit (esialgsest majandusliidust on saanud arusaamatu poliitiline värdühendus). Äkki oleks viimane aeg aeg maha võtta ja metsa rahunema minna, seda on ju mujal, eriti Kesk-Euroopas vähe:) Äkki täpsemini Lääne-Euroopas, sest Suurbritannia ei ole ju enam Euroopa Liidus:)

Hea Okkupant
2 aastat tagasi

Miks nii vastikud näod on meestel?

Vares
2 aastat tagasi

Kaksikvennad seal pildil? 😍

Võigas propaganda
2 aastat tagasi

Brüsseli poolt väljavalitud ja euro-nomenklatuuri hulka arvatud Hololei kiidab taevani oma leivaisasid, kes selle eest maksvad talle 30 tavalise eestlase palga.
Ei kipu pimesi uskuma selliste euro-tegelaste mesijuttu…..

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

Ära usu pimesi, vaid võrdle EL-i kuuluvate ja EL-i mittekuuluvate endiste NSVL liiduvabariikide elatustasemeid!

huvitav
2 aastat tagasi

igatahes valgevenelased elavad eesti rahvast paremini, neil pole tööpuudust , toit ja kaup on odav, tervishoid tasuta samuti õppimine

AVS
2 aastat tagasi
Reply to  huvitav

Mhm, delikaatselt unustasid mainida, et inimelu hind on samuti odav…

ka
2 aastat tagasi
Reply to  AVS

meil ässitatakse koerad teisitimõtlejate peale ja mis see vaesuses vaevlev inimelu suurt väärt on

pinn
2 aastat tagasi
Reply to  ka

Kus ja millal koerad peale lasti?

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  pinn

Vabaduse väljakul. Ole kursis koduriigis toimuvaga!!!!

AVS
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

See Vabaduse väljak ja koerad on mingi kohaliku tuult saanud seltskonna linnalegend? Valgusta siis teisigi, kes riigis toimuvaga nii hästi kursis pole 🙂

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  AVS

misasja, vaata siis kasvõi EER i kui muidu ei usu. Ma ei viitsi otsida, otsi ise, aga see koertega väljatulek oli sel ajal, kui roostes piimamannerguga mees üritas riigipööret teha ja ta maha joosti politseiametnike poolt, keda omakorda turvasid kiirreageerijad ja märulipolitsei koos koertega. Imelik, et te seda ei tea. Päris palju kära tekkis sellest väiksest üritusest.

AVS
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Üldiselt on selle koha nimi Lossi plats, Vabaduse väljak on sellest poole kilomeetri kaugusel. Tarkpea… Enne oli jutt ässitamisest, nüüd juba turvamisest. Jah, ma tean muidugi, millest jutt käib – paar politseile vastumölisevat (ma ei oska siinkohal viisakamat väljendit kasutada) tegelast toimetati jaoskonda ära ja said oma väljateenitud trahvikesed kätte. Oh seda lärmi, kui seal tõepoolest oleks kellegi kallal koeri kasutatud. Aga ei mitte.
Ja märulipolitseid pole meil enam juba oma kümme aastat, need koertega olid seal tavaline künoloogia patrull. Mõjus ju küll, isegi midagi tegemata 🙂

kaitseliit
2 aastat tagasi
Reply to  AVS

on märulipolitrukkideks väljaõpetatud

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  AVS

No , kui te saate aru nii krdima hästi, aga ajate ikka oma, et midagi pole olnud!? Samas olete nõus, et koeri polnud vaja rihma otsast lahti päästa, mõjus niigi tõhusalt. Seda see ässitamine tähendabki, tuua koerad välja inimeste vastu urisema. Kui palju oli puudu, et loomad rihma otsast lahti lasta? Paks mees ei andnud korralduse, sellepärast lasti ainult lõriseda koertel. Pealegi tarkpeaks nimetades peaksite ikka täpsemalt ennast kurssi viima, kus asub lossiplats ja kus koread olid. Pühapäeval kogunesid koroonapiirangute vastu meelt avaldavad inimesed valdavalt Vabaduse väljakule. Rahumeelselt alanud kogunemisse pidi sekkuma ka politsei. Seal on isegi galerii olemas ja… Loe rohkem »

AVS
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Ja kas lehelugeja peab olema hiromant, et luguoeetava paarisõnalisest purtsatusest aru saaks, mida täpselt nüüd silmas küll peetakse?
Koertest – aluguses oli jutt kallale ässitamisest, siis turvamisest ja nüüd urisemisest. Otsusta siis ära, kõik on erinev tegevus. Ning seda pole keegi suutnud näidata, et mõni koer talle seal hambad sisse oleks löönud, õnneks või kahjuks. Nii et see undamine on tänaseks juba suht tobe.
Lõpetuseks- normaalne koer hakkabki urisema, kui sellist kampa enda ees näeb 🙂

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  AVS

Politseikoertega väljatulek ongi juba ju aktsioon ehk rünne ehk mingi eesmärgiga tegevus, appikene!!! See, et kas läks reaalselt ässitama,hammustama, urises või sisises keegi, turvati või kusetati koera, siis need on juba selle aktsiooni nüansid ja tutvuda sellega võite inimeste jagatud sotsiaalmeedia postitustest. Alati võib ju öelda, et inimene ise provotseeris, et koer kallale hüppas. Teine pool väidab, et ässitati. Selge on see, et inimesed tulid aga rahumeelselt oma arvamust avaldama ja teie arust ei tohiks seda teha ja see “mäss” tuleb kõikide jõududega maha suruda? Mina sellist teguviisi näiteks normaalsuseks ei pea. Piiri peal mine ähvarda oma koertega, sealt tulevad… Loe rohkem »

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  AVS

“Ja märulipolitseid pole meil enam juba oma kümme aastat” Mis kuradima vahet seal on, kuiodas neid nimetada ah!!!??? Sisu jääb samaks ju! Mis te arvate, et kui nimi muutub, siis on kõik muutunud. Ei ole ju!

Heino
2 aastat tagasi

30 aastat iseseisvust ja 5 vaesema Euroopa riigi seas…. Rollotajad soovitavad võrrelda teiste endiste NL vabariikidega – absurd!

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Heino

Vale! Võrreldes SKP-d elaniku kohta, siis on meie selja taga EL-s veel 10 riiki.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

allikas: europa.eu/european-union/about-eu/figures/living_et

Hmm
2 aastat tagasi

miks skpd võrdled? See üks tulem ei anna ju kogu tõde välja. Päris kummaline. Siis me oleme ju natos ka kõvad panustajad, kuid mitte midagi ei saa selle skp eest osta enda kaitseks. Arvuta korra veel läbi endal peas need asjad, siis saad aru, et üks muutuja ainult ei too õnne koju

Oi jummel
2 aastat tagasi

Issand milline pestud aju jälle kommimas. Kuskohas teid ideoloogilisi võitlejaid treenitakse?