Lääneranna volikogu aseesimees kutsus kokku konkureeriva istungi

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lääneranna volikogu aseesimees Vallo Kappak. Foto: Urmas Lauri
Lääneranna volikogu aseesimees Vallo Kappak. Foto: Urmas Lauri

Lääneranna vallavolinikud peavad valima, kas osaleda volikogu 5. augusti või 12. augusti istungil, sest istung on välja kuulutatud mõlemaks päevaks.

5. augustiks kutsus volinikud kokku Lääneranna vallavolikogu aseesimees Vallo Kappak (Lääneranna valimisliit, opositsioon). 12. augustiks on istungi kokku kutsunud vallavolikogu esimees Rait Maruste (Nelja Valla Ühisjõu valimisliit, koalitsioon).

Kappak ütles Lääne Elule, et kõik on tehtud nagu kord ja kohus – selle nädala alguses teatas ta istungi kokkukutsumisest Lääneranna vallavalitsusele ja vallasekretärile ning teavitas vallavolinikke volikogu listis. „Kutsususin istungi kokku, sest vallavolikogu esimees seda ei teinud,” ütles Kappak. „Sel juhul läheb õigus istung kokku kutsuda üle mulle kui vallavolikogu aseesimehele.”

Kappak pidas silmas 5. juulil sisse antud nõuet, kus opositsioon nõuab, et istung tuleb 30 päeva jooksul nõude esitamisest kokku kutsuda, sest valla lisaeelarve on vastu võtmata. Maruste kuulutaski opositsiooni survel istungi välja 22. juuliks, mis mahtus 30 päeva sisse, kuid siis teatasid tema koalitsioonikaaslased, et nad ei saa osaleda. Maruste lükkas istungi 12. augustile. See enam 30 päeva sisse ei mahu.

„Kui volikogu esimees ei saa, ei oska või ei taha istungit kokku kutsuda, siis teeb seda seaduse järgi järgmine isik ehk vallavolikogu aseesimees,” ütles Lääneranna vallavolikogu liige ja Kappaku valimisliidukaaslane Arno Peksar. Peksari sõnul ei ole Maruste katse istung 22. juulil kokku kutsuda veel istungi kokkukutsumine ja seaduse järgi pidanuks Maruste seda tegema siiski varem kui 12. augustil. Kappaku kokku kutsutud istungi päevakord on sama, mis Maruste omal.

Maruste ütles, et volinikud võivad Kappaku kutse peale kokku tulla ja asju arutada, aga seda ei saa pidada vallavolikogu istungiks, 5. augusti istung on õigustühine ja sellel ei ole seaduslikku alust. „Volikogu istung toimub 12. augustil. Ma olen elus ja terve ning Lääneranna vallavolikogu esimees. Volikogu kutsun kokku mina,” ütles Maruste.

Maruste sõnul on seda isegi raske hoomata, mis kuju on Lääneranna valla võimutüli võtnud. „Kujutage korraks ette, et riigikogu esimees kutsub istungi kokku ja siis aseesimees ütleb, et ei-ei-ei. See on täiesti jabur,” ütles Maruste.

Läänerannas on võimul vähemusvalitsus: Maruste juhitavas koalitsioonis on kümme, opositsioonis 11 volinikku.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati Põdra
2 aastat tagasi

Kogu aur läheb omavahelisele kaklemisele – aga samal ajal ignoreeritakse seda, mis valla asutustes toimub…

Jaanus
2 aastat tagasi

See maruste võiks koos hirvelaga kuskile aafrikasse ära kolida. Täiesti kasutud mehed. Ma ei kujuta ettegi kes on nii rumal peast, et valimistel neile hääle annab. Nende enda sugulastel on isegi häbi nende pärast.

Mõlemad...
2 aastat tagasi

…pundid peaks tagasi astuma.
Sellist jama väiksemates valdades polnud. Riiklikul rasemel läbi surutud ebaõnnestunud haldusreform on loonud hea pinnase mõttetuteks võimutülideks. Vallavolikogude peamine aur läheb surnud koera üle aia viskamisele ja elanikel pole muud teha jui see jama kinni maksta.
See, kui mingite põhimõttelagetate isikute ülejooksmiste tõttu pidevalt valla juhte vahetada on absurdne perspektiiv.
Kutsun kõiki üles KOV valimiste ajal värsketele ülejooksikutele ja minevikus ülejooksnutele hääli mitte andma. Need inimesed põhjustavad kaost, kellel põhimõtteid pole.

pinn
2 aastat tagasi

Masendav!

Jaanus
2 aastat tagasi

Uskumatu mille nimel möllata, võimu!

Jaan
2 aastat tagasi

Jõudu ikka jõudu kakluseks. Lihulas muud ei toimugi.Seda see suurvald tähendabki saavad omavahel kakelda.

Ega
2 aastat tagasi
Reply to  Jaan

siis Lääne- Nigulas midagi teistmoodi ei ole. Juba pea neli aastat on Mikk Lõhmus ja kompanii üritanud Nõva kooli kinni panna ja kogukondi tülli ajada, aga siis läksid asjad päris hapuks ja tuli jalga lasta. Eks Läänerannas on midagi sarnast, kohe ei saa ilma hämata ja susserdamise ja kakluseta.

Andrus
2 aastat tagasi
Reply to  Ega

Jutt jumala õige, äpardunud haldusreformi viljad.