Juhtkiri: sulgemise asemel

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Joonistanud Ott Vallik.

Koroonaviirusega nakatunute arv tõuseb iga päevaga kõikjal Eestis. Reedese seisuga oli Eestis viimase kahe nädala haigestumus 100 000 elaniku kohta juba 117,99. Läänemaal on olukord pisut leebem. Siin oli sama näitaja reedel 73,4. Viimati oli Läänemaal samasugune näit poolteist kuud tagasi, 17. juunil.

Kuna nakatumisnäit läks Eestis üle saja, otsustas valitsus seniseid piiranguid karmistada ja eeliseid luua just vaktsineeritutele, läbipõdenutele ja neile, kes tõestavad testiga, et ei ole nakkusohtlikud. Kui inimene suudab tõendada oma nakkusohutust, jääb kogu elu talle samamoodi avatuks nagu varemgi. Kui mitte, pole tal asja suurfestivalidele, tema ees sulguvad nii jõusaalid, spaad kui ka toitlustuskohad.

Haapsalu kultuurikeskuse direktor Gülnar Murumägi ütles, et mõistab piiranguid, sest see hoiab ära veel hullema – kogu meelelahutuse kinnipanemise, nagu seda Eestis kahel viimasel kevadel tehtud on.

Ka ütlevad pidude korraldajad, et tahavad küll pidusid korraldada, kuid ei soovi endale külge negatiivset templit, kui nende üritustelt peaks alguse saama koroonakolle. Ürituste korraldajad ütlesid, et tõendeid on neil kavas kontrollida tähelepanelikult ja peole tulnu peab esitama ka isikut tõendava dokumendi.

Kas tõendiga ringi käimine on inimõiguste rikkumine? Kindlasti on seda meelt kõik need, kellel pole ette näidata vaktsineerimis- või läbipõdemistõendit, sest testi eest tuleb välja käia ligi 50 eurot – vastasel juhul jääb kogu meelelahutus inimesele suletuks. Tasulise testi tegemisega on juba harjunud need, kel on soov välismaale reisida. Ehk tehakse test ka kauaoodatud festivalile pääsemiseks, kuid on raske arvata, et keegi hakkaks pelgalt söögikohta pääsemiseks omajagu kallist testi tegema.

Seda, kas piirangutest on ka kasu ja kooliaasta alguseks on nakatumine taas langemas, selgub alles siis, kui see aeg on kätte jõudnud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
En.
2 aastat tagasi

Täna (pühap.) õhtul jooksis ETV-s pikem saade Tartust. Peeter Volkonski meenutas mh. nõukaaegsete Tartu suvede täielikku vaikelu (tudengeid ju polnud, suuri massiüritusi või kuurortimelu ka mitte). Mis tekitas kummastava mõtte, et imelik, inimesed ei surnudki toona vaikuse kätte ära! Tänapäeval sisendatakse vastupidist – kohe surete, kui möllu ei tule. Suvi JÄÄB ÄRA! Vaikelu ei pea muidugi omaette eesmärgiks seadma aga näib nagu oleks inimesed nii nõrgaks jäänud, et ilma pidutsemata ja välisreisideta kohe üldse enam hakkama ei saa. Kui ei saa, siis ei saa. Aga vahel võiks proovida. Ehk avanevad hoopis uued horisondid.

Elagu pidu!
2 aastat tagasi

See tohutu ülepaisutatud festivalide ja pidude möll on üks kurjajuur, ja neile mõttetutele folkidele jm ei peaks praegu tegevusluba andma.

Nimi (vabatahtlik)
2 aastat tagasi

Miks meel vajab lahutamist? Kui elada nii, et teed õigeid asju ja jagad neid teistega, siis meel ei peaks nii mõru olema, et vajab pidevalt lahutamist. Peaks piisama jalutuskäigust loodusesse, jutuajamisest hea sõbraga vms. Tööstuslik meelelahutus tekitab nii palju sõltuvusstressi, et tuleb kohe uuesti manustada.

see
2 aastat tagasi

jahutamine on kellegi bisnes, kõik need labased laadad, ja igasugu nn. ei tea kust välja imetud üritused, tõsi normaalsel inimesel on muudki teha , kui karjas midagi vahtida või kuulata, see on nagu vene aja 1 mai paraad, kari marsib , kari vahib, kari röögib, aga miks seda tehti , jääb arusaamatuks