Erkki Bahovski: rohelise šokiteraapia ootel

Erkki Bahovski, Diplomaatia peatoimetaja.

Erkki Bahovski.

Eelmisel nädalal tuli Euroopa Komisjon välja väga ambitsioonika rohelise kokkuleppe kavaga, mille järgi peaks Euroopa Liit vähendama 2030. aastaks kasvuhoonegaaside netoheidet vähemalt 55 protsenti võrreldes 1990. aasta tasemega. Rohelise kokkuleppe kava on osa Euroopa Liidu plaanist muutuda 2050. aastaks kliimaneutraalseks.

Eelmise nädala rohelise kokkuleppe kava väljub tavapärasest energiasektorist ja jõuab tegelikkuses meie kõigi igapäevaharjumusteni. Põhimõtteliselt peaks meil kõigil 14 aasta pärast olema elektri- või vesinikautod (või veel mingi variant, aga mitte sisepõlemismootoriga autod), peame hakkama ilmselt liha eest rohkem maksma (suure tõenäosusega ka autode eest). Ja nii edasi ja nii edasi.

Nalja ei ole – Euroopa Komisjon kuulutas uhkelt, et fossiilkütustel põhinev majandus on minevik. Saab näha, kas sellega keeratakse lõplikult selg 20. sajandile, kuid on selge, et ees seisavad põhimõttelised muudatused.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Muutused toimuvad aeglaselt
2 aastat tagasi

..”kuid on selge, et ees seisavad põhimõttelised muudatused”…….. mingeid põhimõttelisi muutusi ei tule! Anarhistide soovunelmad kukuvad kokku juba esimeste katsete järel, sest need ‘rohepöörde’ ideed on absurdsed.

Jjj
2 aastat tagasi

anarhist ja rohepööre on kaks erinevat asja. Anarhistil on jummala suva nendest määrustest. Anarhisti, nagu ka mina pean end olevat, ei huvita mingid poliitikute mängud ja ärimeeste susserdamised. Täiesti ükskõik kõikide ametnike armeedest, sest nagunii sipelgu kuidas nad tahavad, maailma keeravad nad ikka pe..se!

Muidugi
2 aastat tagasi

Paneme firmadele kvoodid peale. Siin on kaks võimalust, esiteks, kui firma ei suuda reostamist lõpetada, on neil selleks puhuks kõrvale ammu pandud miljardeid spetsiaalselt eurotrahvide tasumiseks. Teiseks, võibolla uuendavadki, tootmiskulud kümnekordistuvad, mis kajastub hinnas tarbijale.

Eino K.
2 aastat tagasi
Reply to  Muidugi

Eks raha ja võim koondub suurte kätte, see ongi eesmärk. Kontroll-võim-lõputu rikkus. Eesti talupoeg peab rihma lihtsalt veel koomamale tõmbama, sest maksud vaja ju ära maksta. Mask ka ette nagu tublid teevad!

Mhmh
2 aastat tagasi

Jah, ega väga palju ajas tagasi ei lähekski, kõigest 100 aastat umbes – kui igas majapidamises polnudki elektrit jne. Sest roheelekter on sedavõrd ebastabiilne, et ilma stabiilse (fossiilse kütuse abil toodetud) elektrita pole võimalik tagada stabiilset elektrivarustust. Siis on see vaid eliitkraam, neile, kes maksta jaksavad.

Kui 100 aastat tagasi polnud inimestel ilma elektrita mingi probleem elada ja toimetada, siis praegu ei kujuta sellist maailma enam ette.

Aga jätkuvalt on üleva küsimus, KES sellest kasu lõikab. Et taoliste tehingutega hoitakse kuidagi loodust, keskkonda või kliimamuutust ära, see on nonsenss.

En.
2 aastat tagasi
Reply to  Mhmh

Kui kogu tootmine on üle viidud Hiinasse, polegi meil vaja muud kui valgustusvoolu… Muide, puugaas (vingugaas, CO) on 100% roheenergia. Sisepõlemismootori sumbutist tuleks vaid kohaliku puidu utmisel tekkiva CO põlemisjääki CO2-te. Või keelatakse igasugune põlemisprotsess ära? Elamute puuküte samuti (jutud on juba liikunud)? A mida siis sakslased uute gaasijuhtmetega peale hakkavad? Hingavad niisama voolikust Siberi gaasi hommikusöögi peale? Ei usu. Järelikult tähendaks Eesti mõistes rohepööre lihtsalt 2. MS aegse energiarežiimi taaskehtestamist. Autod puugaasile, valgustus jääks siiski päiksepaneelide ja LED-lampide kanda. Kuid millega traktorid sõitma hakkava? Vaevalt et elektriga. Sel juhul võivad nad ka linnas väga populaarseteks muutuda nt. laste hommikusel… Loe rohkem »

Vanaema
2 aastat tagasi
Reply to  En.

Peerugaasi tuleb toota! Vutt-vutt kapsast kasvatama!

Ehh
2 aastat tagasi
Reply to  Vanaema

sõnnikust saab palju energiat gaasi näol, aga egas Eesti ei tohi ise mitte midagi otsustada teha. See on ju selge. Sealt öeldakse. Nõuka ajast peaks mäletama, et siis ka öeldi mida võib ja mida mitte, nüüd samamoodi, täpselt samamoodi ju.

kõik
2 aastat tagasi
Reply to  En.

läheb üle kodu õppele ja kodutööle, mida juurde vaja taritakse välismaalt, eesti muutub nagu pansionaadiks, sots toetused, ja nilsoni vanadekodud