Justiitsminister: riik võib vaktsineerituid kohelda mittevaktsineerituist erinevalt

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vaktsiinisüst. Foto: Arvo Tarmula

Vaktsiinisüst. Foto: Arvo Tarmula

Justiitsminister Maris Lauri põhjendas Facebooki Reformierakonna kontol, miks riik võib vaktsineerituid ja mittevaktsineerituid erinevalt kohelda.

Kas tõesti võib riik kehtestada korra, kus vaktsineerituid koheldakse teisiti kui mittevaktsineerituid?

Jah, võib! Riigil on vastutus tagada oma kodanike tervise kaitse. See tähendab, et põhjendatud juhtudel on õigus piirata nende inimeste tegutsemist, kes ohustavad teiste tervist, või kehtestada reegleid, et oleks tagatud inimeste tervise kaitse (mida ka seni on tehtud). Üksikisikul tuleb teatud oludes taganeda üldise huvi ees.

Igal inimesel on võimalik valida, kas vaktsineerida ja saada muretum ligipääs kõikjale või mitte vaktsineerida ning teha pidevalt teste või loobuda võimalustest.

Kui Sa seni ei ole, siis nüüd on tagumine aeg end vaktsineerida! Miks?

Eesti vajab mitte üksnes 70% täiskasvanute vaktsineeritust, vaid minimaalselt 70% kogu elanikkonna vaktsineeritust, sest delta tüvi on ülinakkav ja Eestis on ta praeguseks domineeriv.

Tegelikult peaksid KÕIK, kel pole meditsiinilisi vastunäidustusi, end vaktsineerima. Mida rohkem vaktsineerituid, seda raskem on viirusel levida. Hoiad end ja hoiad ka teisi!

Kahe-sutsune täisvaktsineerimine kaitseb ka kiirelt leviva delta-tüve vastu, ühest Pfizeri või Moderna sutsust ei piisa!

Sügiseks oled saanud täieliku vaktsiinikaitse, kui lähed just nüüd vaktsineerima.

Vaktsiinikaitse kestab vähemalt aasta! Seega talv muretu! Vastavalt arstide soovitusele planeeritakse ka kolmas süst, et tagada pikem ja jätkuv kaitse

Jah, vaktsineeritutel (ja läbipõdenutel) saab elu olema mugavam kui tekib vajadus kehtestada piiranguid. See on kindel! Teised peavad end pidevalt testima ja selge, et valdavalt oma raha eest.

“Vaktsineeritud põevad nakatumisel haigust kergemalt,” nentis Lauri.

“Ja veel! Kuna viirus levib taas hoogsalt, siis ole hoolikas. Eriti kui Sa pole vaktsineeritud või läbinud täielikult vaktsineerimist. Ära mine asjatult rahvarohketesse kohtadesse, hoia distantsi, pese käsi ja kanna vajadusel maski. Näita, et hoolid!” kirjutas Lauri oma veebipostituses.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
30 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vahi nalja
2 aastat tagasi

Muuseas, et põhiseadusest tulenevad põhiõigused ei tähenda statistikule ministeeriumis suurt midagi. Samuti suurem osa kommenteerijatest on nõus nende ebaproportsionaalse piiramisega kuivõrd mõistus ei tekita arusaamist teemas enne kui suu vägisi kinni teibitakse. Masendav, tundub et Hurt lausa pöörleb hauas ning suureks saamine vaimult on aktuaalne ka tänapäeval.
P.S. teaduslikul tasemel on tõendatud, et viirust levitavad ka vaktsineeritud, seega kas põhiõiguste piirangud on proportsionaalsed ja mõistlikud või justiitsminister on lihtlabaselt ebapädev valdkonnas?

Piirangud
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

ei pea olema võrdelised, küll on need aga mõistlikud, sest vaktsineerimata suudab kordi rohkem teisi nakatada kui vaktsineeritud inimene.

Vahi nalja
2 aastat tagasi
Reply to  Piirangud

Pseudoteadus on üks hull asi! Äkki proovite siis selgitada kuidas viirus levib erinevatel inimestel erinevalt või äkki levitavad asümptomaatilised ka seda veel hullemini?:)

Mis
2 aastat tagasi
Reply to  Piirangud

krdi pläma see nüüd on? Kas vaktsiini süstides võetakse ajumahtu vähemaks?

Arvata võib,
2 aastat tagasi
Reply to  Mis

et süstides hakkab sul aju tööle. Ja mida rohkem süstitakse, seda vähem piiranguid.

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  Piirangud

Mis krdi jutt. Mismõttes kordi rohkem? Ajuvaba

Mõtle
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

loogiliselt, siis saad ise ka kohe aru, et üks põeb hullemini haigust, kui teine. Siit järelda edasi….! Kes on suurem nakkusekandja neist, kui mõelda sümptomitele?

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  Mõtle

Olete natukene valesti aru saanud sellest vaktsineerimisest ja viiruselevikust.

Soovitus Agule
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Usaldage selle ala spetsialiste. Nad teavad rohkem, kui poliitikud ja selle artikli kommenteerijad kokku. Nad soovitavad vaktsineerida, mis vähendab haigestumisi. Samuti vähendab see haiglaravi vajajaid ja on ainuke tõhus vahend viiruse vastu

Kõik
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

maailma riigid on vaktsineerimise heaks kiitnud. Mida rohkem vaktsineeritakse, seda vähem nakkust. Sel teemal pole mõtet vaielda. Agu aga ei saa sellest aru. Mine lase teha kaitsesüst ja jutul lõpp.

Huvitav
2 aastat tagasi

Parafreerides justtitsministri sõnu võin ma seega tagasi saata äri sissepääsu juurest kõik inimesed, kes näivad haiged või ilmutavad gripi sümptomeid? Ärme alustagi suitsetajatest, HIV haigetest jne…
Tädi võiks pigem seenele minna selle asemel, et mingit luulut välja mõelda.

Huvitaval
2 aastat tagasi
Reply to  Huvitav

Miks kasutad võõrsõnu? Sõna “parafreerides”, pole olemas. On parafraasima ja parafraseerima, mis tähendab ümber sõnastama. Tädi saadad seenele, aga sa ise…..?

SaeMees
2 aastat tagasi

Lamepealiste kiunud on tore lugeda…

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  SaeMees

Muidugi hakka lahterdama, kes on lame ja kes see õige mees. Kulla inimene, Igaühel on oma valik ja see ei tee teda ei halvemaks ega paremaks. Sinusuguse kommentaare lugedes oleks ma sinu asemel hoopis kirjutamata ja loeks teiste jäetud kommentaare ja püüaks areneda. Palju vist tahetud.

Kui sa
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

ennast vaktsineerida ei lase, on see sinu valik istuda kodus ja piiluda aknast välja.

Arvos
2 aastat tagasi

Tädi ja tema propaganda.

Arvamus
2 aastat tagasi

Huvitav, et JUSTIITSminister tegeleb vaktsiinipropagandaga, selle asemel ,et võtta vastutusele riigi raha laristajaid jne. Eks annab hea pildi, kus asuvad meie “valitsejate” prioriteedid.

vastunäidustus
2 aastat tagasi

Justiitsminister kirjutas – Tegelikult peaksid KÕIK, kel pole meditsiinilisi vastunäidustusi, end vaktsineerima. Aga kuidas ma seda teada saan, kas on või pole? Kas on mingi krooniliste haiguste loetelu, kus näha saab. Praegu räägitakse, et kui on halb olemine, siis tähendab, et on tugev immuunsus ja kui ei tunne, siis on ka ok-nagu hane selga vesi, organism võtab kõik omaks.

tädimarised
2 aastat tagasi

inimene, kel puudub juriidiline haridus, ei tohi olla justiitsminister.——— kas Reformi-gäng hakkab mitte-vaktsineerituid kohtlema samamoodi nagu nad EKREt jt konservatiive kohtlevad- mõnitades, põlguse ja üleolekuga?

Unts
2 aastat tagasi

Tegeleda tuleb nendega, kes haigust levitavad. Kui ollakse haigus saanud, siis selgitatakse välja kelle käest see saadi ja seejärel karistatakse levitajat. Täpselt nii nagu seaduses kirjas on. Terve inimene ei pea levitajate pärast end teistest eemal hoidma.
Pealegi riskirühmad on juba ammu vaktsineeritud. Sellel talvel seega haiglate ülekoormust enam ei tule ja sellega on olukord lahendatud.

Untsale
2 aastat tagasi
Reply to  Unts

Kuidas ta võib kindel, et on terve, kui võib teisi nakatada kaks päeva enne sümptomite ilmnemist. Arva ära, keda rohkem usaldatakse, kas arste või sind?

Korontsik
2 aastat tagasi
Reply to  Untsale

Ka vaktsineeritu võib teisi nakatada …

Koviit
2 aastat tagasi

Halloooo!?!?? Terve, vaktsineerimata inimene ei ole kellegile ohtlik!!!!

Majaomanik
2 aastat tagasi
Reply to  Koviit

On tal tõend taskus

Ahsoo
2 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Milline tõend? Et terve on või?

Mida v
2 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Varsti on vaja tõendit, et normaalne oled, et ei ole homo ega hull. Tõend et olen kaine. Tõend et vegan ei ole jne. Kui segaseks võib maailm minna?

Sulle
2 aastat tagasi
Reply to  Mida v

küll tõendit vaja pole, niigi selge. Ära nuta, mine vaktsineerima!

Mida v
2 aastat tagasi
Reply to  Sulle

Päriselt jah!? Vaktsineerima ma aga ei taha minna. Kaks põhjust. Esiteks ma kardan natukene sümptomeid mis võivad tulla ja teiseks ma tunnen end suurepäraselt ja täie tervise juures. Ei tahaks küll organismile mingit uut muret tekitada vabatahtlikult

Varoona
2 aastat tagasi
Reply to  Mida v

Ära hõiska enne õhtut. Ma pole siiani aru saanud, kas vaktsineerimise vastased eitavad seda oma tarkusest või lollusest. Eks saame varsti näha.

Olku
2 aastat tagasi
Reply to  Koviit

Väga õige jutt, Ukraina kurgid ja õlu on müügil, aga miks ei ole Vene vaktsiini Sputnik V lubatud?