Ministeerium soovib maakoolid muuta kuueklassilisteks

Lääne Elu

info@le.ee

Kohus tühistas Nõva kooli 7.-9. klassi sulgemise. Foto: Andra Kirna

Aastaid jutuks olnud plaan väikeste põhikoolide kuueklassiliseks muutmisest ja maagümnaasiumide sulgemisest hakkab jumet võtma – haridus- ja teadusministeeriumil (HTM) on plaanis koolivõrku kärpida 5,7 miljoni eest järgnevatel aastatel, mis ei arvesta aga lastega perede muutunud haridus- ja elukohaeelistusi, kirjutas Postimees.

Ministeeriumist on kuulda jutte õpilaste arvu kolmekohalisest miinimumist põhikoolis. Haridusminister Liina Kersna lubab koolivõrgu reformimisel säilitada kodulähedased kuueklassilised koolid ehk kärpekirves lööks väikekoolide küljest ära 7.–9. klassi. Senised katsetused on näidanud, et see on töötav nipp kooli kinnipanemiseks lastevanemate kätega ehk kui esimene laps läheb 7. klassi teise kooli, pannakse sinna ka pere nooremad lapsed.

„Kui mitmest pere lapsest läheb esimene juba mujale kooli, võidakse ka järgmised sinna järele viia,” nõustus Nõva kooli direktor Peeter Kallas.

Ministeerium, kool ja vald leppisid kokku, et vaid 15 õpilasega Nõva kool tehakse sügisest kuueklassiliseks. Lapsevanemad vaidlustasid selle kohtus ja said esialgse õiguskaitse.

Kuna ministeerium ei soosi väikekoole ja nõuab jäikadele standarditele vastamist, on kool aga pideva vaimse ja rahalise surve all. „Meie eelmise aasta palgafondile pidi omavalitsus ca 150 000 eurot peale maksma,” nentis Kallas.

Sellise surve all ägades jõudis direktor tõdemuseni, et Nõval on mõistlik hoida lasteaeda ja tugevat kuut klassi. Lasteaiast on kooli tulemas üheksa last, seoses kaugtöövõimaluste laienemisega tuli aga lasteaeda juba kolm last juurde.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tehakse
2 aastat tagasi

köik, et eestlased omalt maalt välja ajada.

väga hea
2 aastat tagasi

aeg eestlastel linnainimesteks hakata ammu juba

kolla
2 aastat tagasi

Hitleri Aadu arvas samuti,et mida neile maakatele ikka vaja on õpetada.Niipalju kirjatarkust,et valimistel allkiri anda,10-ne piires arvutamist, liikluseeskirju,et va totakad autoalla ei jookseks.

kaks otsa
2 aastat tagasi

Üks ministeerium on võtnud eesmärgiks maapiirkondi taaselustada “maale elama” raames ja teine ministeerium teeb kõik, et maale ei tuldaks elama

ikka
2 aastat tagasi

kõiki nõmedusi viivad läbi müstilised,riik, ministeerium jne, ühtegi konkreetset isikut, ettepaneku tegijat ei avalikustata, ei leia kunagi, kõik peidetakse maskide taha. lihtsam oleks need ministeeriumid ära kaotada.

Käsud
2 aastat tagasi
Reply to  ikka

on ikka Jüri ise Bilderbergi grupi kohtumiselt välja nurunud, et oma maad ja rahvast hävitada. Allkirjad ja lepingud tehtud üle eestlaste peade.

hehh
2 aastat tagasi

naljakas on see, et uudise juures on Nõva kooli pilt. Lääne-Nigula vallas on kõik koolid maakoolid, põhimõtteliselt võiks üldistada, et ka Kullamaa keskkoolist saab 6-klassiline algkool.

Mine tea
2 aastat tagasi
Reply to  hehh

Ehk tehaksegi 6-klassilistega algust just Nõva koolist,et pilt just sellest koolist tehtud…

taadu
2 aastat tagasi

eks sellepärast ministeerium väikseid koole kotibki.lõputud nõudmised ja reeglid ikka selleks et saaks kiiremini ja lihtsamalt väikekoolidest lahti

väga hea
2 aastat tagasi
Reply to  taadu

nii peabki. tahad tark olla ela linnas, mis rasket

oeh jah
2 aastat tagasi

„Kui mitmest pere lapsest läheb esimene juba mujale kooli, võidakse ka järgmised sinna järele viia,” nõustus Nõva kooli direktor Peeter Kallas.

Mis 6-klassilisest koolis saab olla juttu, kus võib juba ette öelda, et mitme lapsega pered veavad ju selle 6-klassilise kooli ka praktiliselt tühjaks. Jutuks on hea rääkida 6-klassilisest “tugevast” maakoolist, tegelikkuses tähendab see maakoolide hukku.

2. kodanik
2 aastat tagasi

Reformierakond jälle oma tuntud headuses. Huvitav, mis vimm neil maaelu vastu on? Kas mõni otsustaja lapsepõlves koolivaheajal lehmakoogi sisse astunud ja nüüd haub kättemaksu?

Mitte
2 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

ainult maaelu vaid vimm ikka eesti rahva vastu.

Plood
2 aastat tagasi

Miks kaotada maalt ära need kolm viimast klassi? Andke lastel käia kodu lähedal põhikool. Kas ministeeriumi töötajad on liiga käinud välismaades ekskurisoonil ja näinud nende korraldust? Süvenduge rohkem- köik mida näete-ei sobi Eestisse.
Kas minister arvab et on igavesti sel ametikohal-rikub aga koolisüsteemi enne.

et lapsed juba harjuks
2 aastat tagasi
Reply to  Plood

et elu eestis hakkab käima linnades. hakkavad lõpuks ülikooliharidust ka nõudma oma kohapealses külas?