Juhtkiri: ohtlik elevus

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Väikeses Haapsalus valitseb elevus. Linnast oleks nagu üle käinud suur vabanemislaine, sest juba paari päeva pärast kaovad ahistavad piirangud, mitte küll kõik, aga siiski terve rida: saab poodi, kooli, näitusesaali ja välja einestama.

Vanad ja uued poeomanikud valmistuvad oma ärisid avama, uutele kauplustele ja söögikohtadele ilmuvad kutsuvad sildid. Nädalavahetusel tekib linna terrasse nagu seeni pärast vihma. Elevil on ka lapsed ja emad-isad. Viimased saavad lõpuks ometi natuke hinge tõmmata, sest võivad oma järeltulijad viimaks koolmeistrite silma ja käe alla saata. Lapsed ilmselt pole kunagi nii hea meelega kooli läinud, sest kool tähendab vabadust. Võibolla päris esimest korda elus.

Samas peab terviseameti asejuht Mari-Anne Härma piirangute leevendamist riskantseks, hoiatab tipptunnil poodi tormamise ja sünnipäevade pidamise eest.

Kui vaadata tagasi, siis on tal selleks kuhjaga põhjust. 28. aprillil 2020 näitas koroonastatistika 13 nakatunut ja haiglas oli 91 koroonahaiget. Eriolukorra lõpuni oli toona jäänud veidi vähem kui kuu aega, sel päeval aga ei teadnud seda veel keegi. Õpilased tol kevadel enam kooli ei pääsenudki, ostukeskused avanesid 1. juunist, kinod ja teatrid tohtisid uksed lahti teha veel kuu aega hiljem.

28. aprillil 2021 lisandus Eestis ööpäevaga 396 nakatunut, haiglas oli 371 koroonapatsienti. Piirangute leevenamiseni oli jäänud neli päeva.

Jah, mõnes mõttes on olukord siiski teistsugune. Me oleme harjunud maski kandma ja peame seda tegema ka edaspidi. Vaktsineerimine käib täistuuridel.

Kahe päeva võrdlus – 28. aprill 2020 ja 28. aprill 2021 – peaks siiski mõtlema panema. Jah, kõik on piirangutest väsinud, ärid kiratsevad, lapsed on pahurad ja depressiivsed, vanemate ja õpetajate närvid on katkemiseni pingul, aga vabanemistuhinas ei tohiks hetkekski unustada, et viirus ei ole kuskile kadunud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Panda
2 aastat tagasi

Hoiatatakse sünnipäeva pidamise eest? Külastasin oma perearsti viimati 20 aastat tagasi. Kogu selle “pandeemia” jooksul käisin tööl. Ei ole mind testitud ei vaktsineeritud. Olen lihtsalt terve inimene. Ulmekas.

Jah
2 aastat tagasi
Reply to  Panda

teiesuguseid on suur enamus, terveid ma mõtlen.

Tere koroona!
2 aastat tagasi

Peamine erinevus aprilli 2020a ja aprilli 2021 vahel on see, aasta tagasi valitsesid Eestit natsid ja lamemaalased, nüüd aga igati mõistlik liberaalne valitsus eesotsas Päikese-printsessiga.

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  Tere koroona!

mingi nali või?

Hea Okkupant
2 aastat tagasi
Reply to  Tere koroona!

Miks sulle natsid ei meeldi? Ise elad euro liit, a see ongi kolmas Reich, ainult koos juutidega, mis tähendab tolerantsus : demokraatia, sugu vähemuse, korruptsioon, kõik, gestapo hävitas ilma vestlused.
Natsism on kõik omadele, ükskõiksust võõrastele ja absoluutne julmus vaenlasele

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  Hea Okkupant

Ega kommunism parem pole, veel hullem. Ehk mõlemad halvad reziimid

K.s
2 aastat tagasi

Paanikakülvajad kipuvad unustama seda, et meil on juba küllaltki suur osa elanikonnast vaktsineeritud, samamoodi ka need kes viiruse juba läbi põdenud…Ja nende arv suureneb iga päevaga… aga jh, millest siis kirjutada???

Täpselt
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Just. Nüüd nähtigi ära, mismoodi inimesed kriisiolukorras käituvad. Kuradima kerge on ikka paanika üles ajada ja vabatahtlikult, kui asi juba möödanik on jätkavad iseseisvalt veel edasi :))))

Budha
2 aastat tagasi
Reply to  Täpselt

Möödanik???!!! Elagu Hindustan!

Äkre
2 aastat tagasi

Inimesed peavad koju jääma iga haigusetunnusega. Aga ikka jätkuvalt aevastatakse, jalutataksee maskita ja vaktsineerimata massiliselt avalikes kohtades ringi. Palun kuulake eksperte ning püsige kodus.

Hea Okkupant
2 aastat tagasi
Reply to  Äkre

Sulle, vana seen, ükski maski-vaktsiini ie aita surmast põgenema : mingi insuldi, või onkoloogia. Eriti diivani ekspertid

pidu
2 aastat tagasi

katku ajal, kellegi ahnus ajab kellegi hauda

LEE
2 aastat tagasi

No päriselt … aitab sellest paanikast juba

nojah
2 aastat tagasi
Reply to  LEE

ametnikele ei tohi võimu anda, see lõpeb alati mingi jamaga. Praegu terviseamet ja selle tegelane, et pildil püsida, külvab pidevat hirmu. milleks? Sügisel algab niikuinii viiruste aeg, kas sa käid suvel kuskil sünnipäeval või mitte. See ei muuda suures pildis ju mitte midagi. Iga krdi sügis hakkab köhh köhh ja atsihh

Talumees
2 aastat tagasi
Reply to  nojah

Nojahh
Sa järjekordne lamepealine?

Nojah
2 aastat tagasi
Reply to  Talumees

Miks nii kirjutad? Eelmise aasta kogemuse põhjal võib ju nii väits, et viirus taandus suveks ja sügisel tuli tagasi. Et seda näha, ei pea ilmtingimata lamwpealine olema harald poiss

Nojah, mida
2 aastat tagasi
Reply to  nojah

sa tead suurest pildist?

Nojah
2 aastat tagasi
Reply to  Nojah, mida

Mida ma tean? Just kirjutasin ju. Loe uuesti, kui aru ei saanud.

Talumees
2 aastat tagasi
Reply to  LEE

LEE
Mine häbene nurga taga… 🤪