17

Esmaspäevast võib kümnekesi õues sportida, 3. maist on avatud poed

Kenal kevadpäeval on Haapsalu vanalinn inimtühi. Foto: Arvo Tarmula
Kenal kevadpäeval on Haapsalu vanalinn inimtühi. Foto: Arvo Tarmula

Kõige esimesena leevenevad 26. aprillist piirangud õues sportimisele, treenimisele ja huviharidusele.

3. maist avanevad osaliselt üldhariduskoolid ja poed ning samuti tohib avamisaja, liikumis- ja ruumipiiranguid arvestades toitlustusasutuste väliterrassidel kohapeal einestada. Juhul, kui epidemioloogiline olukord võimaldab, vähendatakse piiranguid mai jooksul veelgi.

Avalikus siseruumis liikumisele jääb kehtima 2+2 reegel ning maskikandmise kohustus.

Täna võttis valitsus vastu põhimõttelised otsused, vastav korraldus plaanitakse heaks kiita neljapäeval.

Peaminister Kaja Kallase sõnul võimaldavad langevad nakatumisnumbrid piiranguid järkjärgult leevendama asuda, kuid meeles tuleb pidada, et oht pole möödas. „Tänan kõiki, kes on hoolikalt piiranguid järginud – tänu teile on numbrid alla tulemas ja võimalik on ühiskonda taas samm-sammult avama asuda. Peame siiski iga leevendust hoolikalt kaaluma, sest viirus ei ole meie ümbert veel kuskile kadunud. Panen kõigile südamele, et ka ilmade soojenedes tuleb jääda ettevaatlikuks. Sealjuures kindlasti ka koolivaheajal – varasem kogemus on näidanud, et pärast koolivaheaega nakatumine siiski tõuseb. Jälgime olukorda hoolikalt,” ütles Kallas.

Haridus

3. maist lubatakse kontaktõppele 1.-4. klassi lapsed ja haridusliku erivajadusega õpilased. Ülejäänud kooliastmete kontaktõppele lubamist arutab valitsus edaspidi.

Sise- ja väliruumis sportimine, treenimine, noorsootöö, huvitegevus ja -haridus, täiendkoolitus ja -õpe

3. maist tohib siseruumis kõiki neid tegevusi läbi viia 2+2 reeglit järgides, mis tähendab, et koos tohib treenida kuni kaks inimest ja teistest tuleb hoida vähemalt kahemeetrist vahemaad. Muu hulgas tähendab see, et lubatud on ka paaristrennid, näiteks tennises paarismäng. Samadel tingimustel on lubatud treeningud ka ujulates. Tegevusi läbi viies tuleb arvestada kuni 25-protsendilise ruumitäitumuse piiranguga. Rühmatreeningud ei ole lubatud.

26. aprillist on lubatud välitingimustes kõiki neid tegevusi läbi viia kuni 10-liikmelises rühmas.

Kõikidesse rühmapiirangutesse on kaasa arvatud ka juhendaja ning kui rühmi on rohkem kui üks, ei tohi nad omavahel kokku puutuda. Rühmapiirang ei kehti kontaktõppesse lubatud sama klassi õpilastele. Samuti ei laiene piirang senistele eranditele, see tähendab professionaalsetele sportlastele, koondise liikmetele ja kandidaatidele, meistri- ja esiliiga sportlastele, riigi sõjalise kaitse ja siseturvalisusega seotud tegevustele.

Kaubandus- ja teenindusettevõtted

3. maist tohivad klientide jaoks uksed avada kõik poed, arvestada tuleb 2+2 reeglit ja kuni 25-protsendilist ruumitäitumuse nõuet.

Teenindusettevõtete jaoks olemasolevad piirangud ei muutu, see tähendab, et nad tohivad olla avatud, kui järgitakse 2+2 liikumispiirangut ja kuni 25-protsendilist ruumitäitumuse nõuet.

Toitlustusettevõtted

3. maist tohib toitlustusasutuse välialadel einestada kuni kella 21-ni, arvestada tuleb kuni 50-protsendilise täitumuse nõudega, ühe laudkonna suurus tohib olla maksimaalselt 10 inimest. Endiselt ei tohi kliendid süüa-juua siseruumides toitlustusettevõtete müügi- ja teenindussaalides, toidu kaasamüük jääb lubatuks.

Jumalateenistused, muuseumid, näitusasutused, välitingimustes avalikud üritused ja koosolekud

3. maist tohib külastada siseruumides muuseume ja näitusasutusi arvestades 2+2 liikumispiirangut ja 25-protsendilise ruumitäitumust. Muuseumite ja näituste uksed tuleb sulgeda kell 19. Sama liikumispiirangut, ruumitäitumust ja sulgemisaega arvestades tohib korraldada ka jumalateenistusi ning teisi avalikke usulisi talitusi.

Kõikidele teistele siseruumides toimuvatele avalikele üritustele nii kultuuri- kui meelelahutusvaldkonnas jätkuvad kehtivad piirangud. Piirangud pikenevad ka spaadele, ujulatele, saunadele. Sportimine ja treenimine on neis lubatud vastavalt spordile ette nähtud tingimustele.

3. maist on välitingimustes lubatud maksimaalselt 150-le inimesele avalikud koosolekud ja jumalateenistused ning kõik muud avalikud üritused nii kultuuri- kui meelelahutusvaldkonnas. Inimesed peavad olema kuni 10 liikmelistes rühmades, kes omavahel kokku ei puutu. Kõik üritused peavad lõppema õhtul kell 21.

Spordivõistlused ning spordi- ja liikumisüritused

3. maist on õues lubatud spordi- ja liikumisüritused maksimaalselt 150-le inimesele, kes peavad olema kuni 10-liikmelistes rühmades (kaasa arvatud juhendaja), rühmad omavahel kokku puutuda ei tohi. Üritus peab lõppema hiljemalt kell 21.

Alates 3. maist leevendatakse tippspordi, seal hulgas esiliiga võistlustele kehtinud osavõtjate piirarve, mis tähendab, et sisetingimustes tohib võistlusest koos personaliga osa võtta kuni 100 ja välitingimustes kuni 200 inimest. Pealtvaatajad on kõikidel võistlustel keelatud. Tippspordi võistluste toimumise kellaajale piiranguid ei kehtestata.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Nimi
Nimi

Kas ujula ka avatakse

juhei!
juhei!

saaks nüüd kuskilt 10 inimest ometi kokku!

Sass S
Sass S

Täna jälle 12 haiget , nii et looda aga .

Nojah
Nojah

Test positiiivne, aga mitte haige. Kaks eri asja. Paljud pole endale selgeks teinud mida test kõike näidara võib ja seakt ka paanika

Arusaamatu
Arusaamatu

Täiesti jabur! Mille üle rõõmustatakse, kelle geeniuse meelest viirus taganenud on?

...
...

hmm, aga võibolla haiglajut on üks kes nii arvab? Kindlasti on paljusid veel. Haapsalus kolm koroonahaiget ja haiglajuhi Edvard Garderi sõnul on ebaotstarbekas 18-kohalist osakonda nii väheste haigetega töös hoida. Haigla loodab, et saab juba sel nädalal loa osakonna sulgemiseks.

En.
En.

Hiljuti nähtud nakatumisgraafikust jäi mulje, et tänu valitsuse pingutustele oleme naasnud tasemele, kust päikesevalitsus jaanuari keskel oma kotkalendu alustas. Nii et seis on veel väga habras ja õige võitlus alles ees, kui soovime tänavust suve sama lahedalt veeta nagu eelmist (so. siseturismi nautides).

Nojah, aga
Nojah, aga

Valitsuses pole asi ainult. Inimestes ikka paljuski sõltub see eluolu meite maal. Nagu pildilgi kenasti näha. Seadusega ettenähtud liiklusmärk keelab peatumise, aga üks ei saa ikka aru ja rikub seadust. Sama on maskide ja muu sellisega. Pigem ma seda praegust valitsust niiväga ei kiidaks, paljudes tekitab see hoopis suurt trotsi, ka minul.

En.
En.

Ega ma kiitnudki valitsust. Ta seljatas iseenda kolmekuise valitsemise ajal tekitatud käki, mitte ei pööranud tagasi eelmise valitsuse sügisesi pandeemiavilju. Kusjuures noodki viljad tulenesid suuresti opositsiooni lahmivast kriitikast. Ratas ei julgenud ju enam eriolukorda kehtestada ega Helmete soovitusel piire sulgeda. Kogu riik uputati Briti koroonatüvega üle.

kodanik
kodanik

Hetkel on kahe nädala nakatumisnäitaja 575, 3. mail heal juhul 400. Vara rõõmustate.

kas
kas

kaalupiirangut ei ole

Linlane
Linlane

Ja taaskord on käes olukord, kus üks laps käib koolis, teine jääb koduseks!!!???
Ja klass on lapsi täis!!!

Kodanik
Kodanik

Tahaks loota ,et rohkem selliseid olukordi pole, kus lapsevanem on positiivne ja lapsed käivad samal ajal koolis rahumeeli.

Nimi
Nimi

Päriselt nii ongi, et käiakse isolatsiooni kohustuse ajal koolis?

Kodanik
Kodanik

Aga vot just nii oligi.

...
...

kuulujutu levitaja

Hmm
Hmm

lootus on sellesamuste lohutus. Miks ei peaks selliseid olukordi edaspidigi olema? Imelik ettekujutus.

wpDiscuz