Juhtkiri: vaktsiinipassi head ja vead

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Neljapäeval otsustas Euroopa komisjon alustada kiirmenetlust vaktsiinipasside väljatöötamiseks. Vaktsiinipassis oleks info selle kohta, kas inimene on vaktsineeritud, ja neil, kes on koroonaviiruse läbi põdenud, ka koroonatesti tulemus. Vaktsiinipassi loomist on nii kiidetud kui ka kritiseeritud. Pooldajate hinnangul annaks see võimaluse vabalt liikuda, vastaste meelest on aga passiga seotud nii põhimõttelisi kui ka eetilisi probleeme.

Praegu on vaktsiinipassi väljatöötamine seotud koroonaviiruse levikuga, kuid iseenesest pole tegemist millegi põhimõtteliselt uuega. Juba aastakümneid on eksootilistesse riikidesse reisida soovinud inimesed pidanud end vaktsineerima. Kui enamasti on kaitsesüstimine soovitav, siis terves hulgas riikides kehtib kollapalaviku vastu vaktsineerimise nõue. Info selle kohta, millal ja kus inimene kaitsesüsti sai, kanti vähemalt Eestis väikesesse kollasesse vihikusse. Et varem paberkandjale kirja pandud info peaks mingil hetkel muutuma elektrooniliseks, on iseenesestmõistetav ja loogiline. Põhimõtteliselt võiks ja peakski kogu vakstsineerimisinfo ühest kohast ja lihtsasti leitav olema – pole vahet, kas kaitsesüst on saadud koroonaviiruse, gripi, puukentsefaliidi või punetiste vastu.

Teine asi on aga see, kus ja kuidas neid andmeid kasutada. On mõistetav, et koroonaviiruse piiramiseks võivad riigid hakata otsustama, kas lubavad üle piiri vaktsineerimata inimesi või mitte. Täpselt samamoodi, nagu see on kolmandates riikides kollapalavikuga. Küsitavaks muutub asi siis, kui passi alusel hakatakse piirama elu kodumaal – ei lasta vaktsineerimata inimest näiteks kohvikusse, ujulasse või festivalile, ja seda olukorras, kus vaktsiine kõigile ei jagu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jääb
3 aastat tagasi

veel üle igaühele see kollane lipakas andmetega kõrvakülge kinnitada nagu lojustel

Bass
3 aastat tagasi

Vaktsiinipass on ju ammu juba olemas. Sellinekollaste kaantega

Kovidioot
3 aastat tagasi

Kohvik, ujula ja festival ei ole inimõigus. Püüdke sellest aru saada.

Vahi nalja
3 aastat tagasi

Äkki alustaks sellest, et tõestatult võib ka vaktsineeritu nakkust kanda edasi ning osad ka raskesti haigestuda. Teadusuuringuid on vähe ning täit selgust ei ole ehk hetkel on see pass sisus mõtetu, samuti on õiguslik probleem – diskrimineerimine kuivõrd see tekitab ebavõrdsust (loe kas juba läbipõdenu peab ikka vaktsineerima ehk immuunsussüsteem suudab ise viirusega hästi võidelda).