Leili Mutso: te teete nalja

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Leili Mutso on seitse aastast aidanud lähisuhtevägivalla alla kannatavaid naisi. Arvo Tarmula

Läänemaa naiste tugikeskuse juht Leili Mutso kuulis uudist presidendilt teenetemärgi saamise kohta telefonitsi.

„Ei ole, te teete nalja,” oli tema esimene reaktsioon. Olles esimesest ehmatusest üle saanud tunnistas Mutso, et seda kõike on liiga palju: „Ega ma ju üksi seda tööd tee, meil on ikka meeskond.”

Mutsole annetas president Eesti Punase Risti IV klassi teenetemärgi pikaaegse naistevastase vägivalla vastu võitlemise eest Lääne- ja Hiiumaal.

Läänemaal ja Hiiumaal tegutsev Läänema naiste tugikeskus asutati 2014. aastal ja varem 22 aastat Taebla vallas sotsiaaltööd teinud Mutso liitus sellega päris alguses.

Mutso sõnul pöördub aasta jooksul Läänemaal ja Hiiumaal tugikeskuse poole kokku umbes 70-90 naist. „Nende aastatega on suhtumine muutnud – naistevastasest vägivallast räägitakse järjest rohkem ja ka inimesed ise tunnevad huvi,” ütles Mutso. Ta lisas, et veel valla sotsiaaltöötajana ei saanud ta ise alati aru, millest naistevastase vägivalla puhul räägitakse, sest abi vajavad naised ei paistnud välja. „Ma arvan, et oleme suutnud oma meeskonnaga päris paljusid naisi aidata ja toetada,” ütles Mutso.

Et vägivallale viitavaid märke näha osataks, on tugikeskuse meeskond igal võimalusel püüdnud ka inimesi koolitada. Seda teeb Mutso ka Haapsalu kutsehariduskeskuses sotsiaalvaldkonna õppetöö koordinaatorina töötades. „Kui saad neist märkidest aru ja oskad märgata, siis näed vägivalda küll,” ütles Mutso. Ta lisas, et kõige tähtsam on, et naisi ei mõistetaks hukka ega öeldaks, et nad on ise süüdi.

Mutso möönis, et töö vägivalda kannatanud naistega võib inimese ka läbi kulutada, kuid just sellisel puhul on eriti tähtis meeskond. Ta nimetas Helgi Mitti ja Siiri Raba, Hiiumaal Kristi Pihlamäge ja Kristiina Rootsi, jurist Piia Roosilehte ja psühhoterapeut Mirjam Püvi, kes naistele tuge pakuvad. „Ja meil on ka palju vabatahtlikke – kui on abi ja lisajõude vaja, on kelle poole pöörduda,” ütles Mutso

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kuli
3 aastat tagasi

Sai ju volikogus taeblas kõvasti tööd ja häid otsusrid tehtud🤣🤣🤣

Anton Pärnpuu Kagu Eestist
3 aastat tagasi

Seal igast teadjamutid abistajad, õpetajad jne kes kõik hirmsad sotsiaalametnikud on osa neist u kuuldavasti terve elu kodus vanamehe käest kolakat saanud ja mängivad nüüd abikätt. Veider kui nii mõelda ainult, et mõni ise ei saa sellest aru. Kolmas annab iga aasta medaleid, kiituskirju ja diplomeid ja kingib neid omakeskis edasi kes siis riputavad need oma seinale.

Harald
3 aastat tagasi

kõik on ju puhas äri…
igasugu unnutajad nunnutajad munnutajad…
ullikesi pannakse valetunnistusi andma oma elukaaslaste vastu ja sinna valede võrku kaasatakse ka väikesed lapsed,et paragrahvid võimalikult räiged oleksid…
kõik need aivar mäe jne.juhtumid on ju sama maffia korraldatud
vaadake viimase paari aasta pealtnägijaid
oksele ajab…

igas kodus pole mingeid kolakaid
3 aastat tagasi

Mis kogu selle kurja kirja seos on antud teenetemärgi saajaga?

miku
3 aastat tagasi

Mina sellele vanaprouale midagi ei annaks vaid laseks tal peeglisse vaadata ja mõelda kui ilus oleks siin ilma peal kui kõik oleks rosamanna. ahhahha

Elisa
3 aastat tagasi
Reply to  miku

õnneks tema on haapsalus. on nii palju töö. mehed on niiiiiiiii…… 😉

Kadri
3 aastat tagasi

Palju ōnne! Ja igati teenitud tunnustus. On väga tore, et sellist tööd tunnustatakse!

Harald
3 aastat tagasi

Me too

Nii on
3 aastat tagasi

Ehk võtad ka sõna isend, kes Sa arvad, et mu eelmine väide vale oli? Kõik võivad oma arvamust avaldada.

Epp 100
3 aastat tagasi
Reply to  Nii on

Võta midagi muuda kui suu kuivab:)

Kadrioru resident :......
3 aastat tagasi

Ei tee nalja….

Tubli
3 aastat tagasi

Jaksu Sulle ja meeskonnale !

Nii on
3 aastat tagasi

Tubli naine!
Kahjuks pean tunnistama, et minu soo esindajate hulgas selliseid madalaid isendeid on, kes tõstavad kätt nõrgemate vastu.