Lääne-Nigula hakkab biojäätmeid koguma

Biojäätmete kogumispunkt. Lemmi Kann

1. maist peavad kümne või enama korteriga Lääne-Nigula majad omama nii paberi- kui ka biojäätmete konteinerit.

„See kohustus on ka praegu, aga sellesse suhtutakse leigelt,” ütles Lääne-Nigula vallavalitsuse teede- ja kommunaalnõunik Olev Peetris.

Peetris ütles, et jäätmete liigiti kogumist tuleb inimestele meelde tuletada ning anda neile mõistlik aeg lepingu sõlmimiseks, konteineri tellimiseks ning prügifirmale selle kohaletoomiseks.

Peetrise sõnul on ka neid kortermaju, kus konteinerid on juba ilusasti olemas. Ta lisas, et seejärel tuleb hakata koos osavaldadega kontrollima konteinerite olemasolu ning neile, kellel pole paberi- ja kartongi- ning biojäätmete konteinereid, märgukirju saatma.

Vähemalt kümne korteriga majad peavad jäätmeid liigiti koguma, sest see on kirjas valla jäätmehoolduseeskirjas. Peetrise meelest võiks see nii olla ka väiksema arvuga korteritega majade puhul.

Paberikonteineri ja biojäätmekonteineri tühjendamine on tasuta, maksma peab vaid konteineri rendi ja biolagunevate kilekottide eest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Noarootsist
3 aastat tagasi

Huvitav, meil korjati hoopis kortermajade juurest biojäätmete konteinerid (pruunid) ära pärast valdade ühinemist.

vahva
3 aastat tagasi

seda on nii tore lugeda, kuidas inimestel on konteierid südamel .Ikka rohkem konteinereid oleks vaja!
Mitte keegi ei maini, et võiks mõelda hoopis sellele, kuidas oma prügi koguseid vähendada.

Kummaline maailm
3 aastat tagasi
Reply to  vahva

On ammu kindlaks tehtud, et enamik inimesi (muidugi mitte kõik) on nõus kaunilt, kallilt ja ressursimahukalt pakendatud kauba eest rohkem maksma kui säästlikult pakendatud kauba eest. Seega oleme oma valikutega kaupluses ise süüdi, et kaupmehed meid prügiga üle külvavad.

just
3 aastat tagasi

muidugi oleme ise selles jamas süüdi.
Aga mis teha- keskmisel inimesel tekitab uue värvilise asja ostmine heaolutunde.
Suur suitsev korsten, tuulik või üles songitud maa tekitavad jälle negatiivse emotsiooni- aga ajus ei teki mitte mingit signaali, mis meenutaks, et need kaks asja – see ilusalt pakendatud värviline asi ja need koledad teised asjad on omavahel väga ja väga otseselt seotud.
Ühte ilma teiseta ei eksisteeri.

Mann
3 aastat tagasi
Reply to  vahva

Ja mis moodi sa pakendit nii oluliselt vähendad?Kisud poes leiva kilest välja ,valad piima pakist oma purki ümber ja keerad juustu poes oma ajalehte???

tuleb
3 aastat tagasi
Reply to  Mann

rohelised kauplused luua, vanasti keerati vorst ja heeringas paberisse ja piimanõu oli omal kaasas, ei mäleta et probleeme oleks tekkinud, nüüd oled nagu väike prügiauto kui koju lähed, kõik kaupmeeste mugavussaast raha eest kaasas ja kohustuslikuks prügikolliks ka veel tehtud

Mann
3 aastat tagasi

Hoopis avalikke pakendikonteinereid võiks palju rohkem olla.Elades maal oma majas,lähebki paber ahju ja biojääde komposti,aga pakendi pean vedama 6-7 km kaugusele ja seegi konteiner on pidevalt täis,sest asub kortermajade juures.

Noarootsist
3 aastat tagasi
Reply to  Mann

Muidugi võiks rohkem olla, igas külas vähemalt üks, arvestades et kõige suurem prügi liik ongi erinevad pakendid. Aga teemast ka – maal ei ela kõik inimesed oma majas oma kompostihunnikuga kõrvuti, seega kulub neile ka mingi võimalus biojäätmeid sorteerida ja ladustada ära. Kompostiämbriga oma kinnistule sõit ei ole ka tore.

eesti keskkonnapoliitika
3 aastat tagasi

Palju kortermaju, kust saab vaestelt kokku 1 piimapange täie biojäätmeid ja järgi tuleb sellele 40tonnine veoauto!

Kodanik
3 aastat tagasi

Kui papp ja paber ahju alla visatakse, siis mis sellest koguda.
Linnas küll konteinerite tühjendamine tasuta pole. Võõrad käivad veel juurde toomas pakendeid, biojäätmeid jne.
Eriti luks värk ikka Lääne-Nigulas.

esimest korda kuulen
3 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Päriselt maksad pakendi konteineri tühjendamise eest või?

Elanik
3 aastat tagasi

Vahet pole kas on tasuta. See ei tähenda seda, et võõrad tulevad ja täidavad neid ning maja elanikel pole enam konteineris ruumi papile. Või siis panen garaažile uue katuse ja viskan pakendikonteinerisse vana tõrvapappi.
Meil on linnas piisavalt konteinereid avalikuks kasutamiseks, kuhu oma taara või pappkastid ladustada. Ei saa nii laisk olla.

Nimi (vabatahlik)
3 aastat tagasi
Reply to  Elanik

Vaata, et sa kirikupappi papikonteinerisse ei viska!

567321
3 aastat tagasi

Lääne-Nigula vald peaks otsustama, et jäätmeid üldse tekitada ei tohi- kuivõrd tuulikud ära keelati, siis võiks ikka põhimõtetele kindlaks jääda.