Juhtkiri: populismi lämmatav embus

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Kolmapäeval hääletab riigikogu rahvahääletuse otsuse eelnõu üle, millega korraldatakse aprillis referendum küsimuses „Kas abielu peab Eestis jääma mehe ja naise vaheliseks liiduks?”.

Juba praegu on selge, et rahvahääletuse korraldamine võib rikkuda põhiseadust, sest pole selge, mis on referendumi tagajärg. Kui ülekaalus on „jah”, siis mida peab riigikogu ja valitsus tegema? Kui ülekaalu saab vastus „ei”, siis mida?

Selline rahvahääletus on oma olemuselt küsitlus, mille tulemusel nihkub Eesti stabiilne valitsemiskorraldus anarhia suunas. Seda põhjusel, et ükskõik, mis on rahvahääletuse tulemus, saab seda kasutada populistlike nõudmiste esitamiseks. Nii on EKRE esimees Martin Helme juba öelnud, et tema eesmärk on kooseluseaduse tühistamine. Keskerakonna liider Jüri Ratas on selle vastu, aga poliitilistes tõmbetuultes võib meelsus kergesti muutuda.

Uus probleem rahvahääletuse korraldamisel on riigikogu tegevuse seaduslikkus. Riigikogu kodukord keelab parandusettepanekute kimpu sidumise, aga just seda on riigikogu põhiseaduskomisjon Anti Poolametsa juhtimisel teinud. Lisaks veel Poolametsa ebaeetilised või seadust rikkuvad otsused opositsioonisaadikute vaigistamisel.

Kui siia juurde panna Poolametsa väljendid stiilis, et opositsioon on kui punased madrused, ja Ants Laaneotsa parandusettepanek, et kas Eestis oleks parem elada Venemaa koosseisus, siis on madalstiilse poliitikategemise ring sulgunud. Enam pole kuhugi minna.

Eesti poliitika nihkub kolmapäeval, kui riigikogu rahvaküsitluse korraldamise seadustab, veel suuremal määral populistide mängumaale, muutudes tühiseks leluks Helmete perepartei käes. Seni loopisid Mart ja Martin Helme sõnu, mõnitasid Soome peaministrit Sanna Marinit, USA presidenti Joe Bidenit või kordamööda gruppide kaupa enamikku eesti inimestest. Nüüd on järg jõudnud riigikogu otsusteni.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Oijahhile
3 aastat tagasi

Minu eilne kommentaar loomulikult kustutati. Täna uus päev ja kahjuks midagi head tulemas ei ole. Liberastid saavad täitevvõimu juurde, jubedus! Küll siis varsti hakkab tulema: vihakõneseadus, sooneutraalsus jm. “Euroopalikud väärtused”, avaliku sektori korralik palgakärbe (u. 30%) ja teist samapalju pensionite kärbe. See on vaid killuke juhtuma hakkavast, aga ootame ära.

Oijah
3 aastat tagasi

kaua võib siia kirjutada!?!?! Miks te kustutate inimeste arvamusi??? Kas maailmavaade ei tohi erinev olla, vaid peab see “õige” olema?

Hea
3 aastat tagasi
Reply to  Oijah

Ka minu kommentaar on kustutatud, kus kirjutasin et LE propageerib mees-mehe ja naine-naise suhet kuigi tegelikult on jätkusuutlik vaid mehe ja naise vaheline liit!

Majaomanik
3 aastat tagasi

Oli huvitav kuulata Kuku raadios Ginteri ja Helme hinnanguid. Kuidagi ühene ,hävitav.

peep
3 aastat tagasi

Sùda jààb rahule, et seda lehte pole lugenud….ja ilmselt ei loe ka!

Enriko
3 aastat tagasi

Isegi kõige poliitikakaugemad inimesed hakkavad tasapisi aru saama, mis tegelikult toimub. Aga keegi LE toimetusest raiub nagu rauda: “Selline rahvahääletus on oma olemuselt küsitlus, mille tulemusel nihkub Eesti stabiilne valitsemiskorraldus anarhia suunas.” Hmm… Kas mitte hoopis see, et marksistid juba aastaid üritavad vaikselt kehtestada 2+2=5, pole anarhia?! Plaanitav referendum määratleb vaid sõna ‘abielu’ tähenduse. Kuni mõisted pole selged, ei saa ühtki järgnevat tehet teha või tegemata jätta. Ise te, progressiusksed, määratlete küll karmilt, millist juustu tohib juustuks nimetada või šampust šampuseks. Ka abielureferendumeid on Euroopas juba mitu toimunud. On’s Iirimaal nüüd anarhia? (Pole hetkel aega guugeldada, loodetavasti mälu ei petnud… Loe rohkem »

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Lätis 2006 ja Leedus veel varem. Pole ka täheldanud anarhia teket.

Postimees
3 aastat tagasi

Lääne Elu loen vaid surmakuulutuste pärast

kaljulaid
3 aastat tagasi

käib Pätsi jälgedes, üritades vaikivat ajastud luua ja võimu võõrandamiseks parlament laiali lüüa

Majaomanik
3 aastat tagasi

Kaheksa kuud kannatust veel…

Vox populi
3 aastat tagasi

Tehi ju mingi ettepanek, et referendum jääb ära, kui abielu kirjutatakse põhiseadusesse mehe ja naise vahel toimuvana. Opositsioonile see millegipärast ei sobi. Algul nõutakse kompromissi ja siis kui see tuleb, siis lahendus ei sobi.

Õnneks on k kaljulaid avaldanud mõtte, et referendum peaks olema siduv. Seega peaks opositsioon tulema kaasa ja tagama referendumi tulemusel vastavalt vastusele põhiseaduse muutmise. See tundub siiani kõige parem mõte

Ah mis
3 aastat tagasi

Naeru koht. Ainult Poolamets on kõiges süüdi!? Kui lepiti kokku, et nii ja niipalju minuteid saab selgitada ettepanekuid, siis tuleb järjekorras järgmine jne. Kõik oli ju nii nagu kord ette nägi. Kui see näitlejast Saar üritab kolm tundi mingit jama ajada, siis see ei ole ju okei. Madisson tõi väga hea näite, kuidas EU komisjonis asi toimib. Sulle on antud aeg ja selle aja sisse peab mahtuma sinu seletused ja parandused jne tekst, peale seda on sul mikker tumm. Mitte keegi ei kaaguta, et sunnitakse vaikima, rikutakse seadust ja mida veel kõike.

kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Ah mis

Mida sa jahud? EÜ ja EV Riigikogu on kaks erinevat institutsiooni, kes on endile kehtestanud omad mängureeglid ja ei saa neid oma tahtmise järgi muuta ei EÜ ega seltsimees Poolamäe RK-s. Kui meie seadusandja on endile kehtestanud sellised mängureeglid, siis peavad riigikogulased neid ka austama. Ei anna RK kodukorra seadus ka mingit õigust I.Saarele õigust kolm tundi sõnavõtuks.