Vormsi elanikud pöördusid ministri poole

Üks veok ja kaks sõiduautot – rohkem tillukese Reeda peale korraga ei mahu. Urmas Lauri
Üks veok ja kaks sõiduautot – rohkem tillukese Reeda peale korraga ei mahu. Urmas Lauri

Lugupeetud minister, maanteeamet ja Põhja-Eesti ühistranspordikeskus.

Pöördume teie poole sel sügisel juba mitmendat korda, sest viimase kolme kuu jooksul teile selgitatud ebarahuldav olukord Vormsi praamiühendusega ei ole leidnud lahendust.

Parvlaev Ormsö on olnud korduvalt ja pikalt remondis. Ormsö asenduslaev Reet ei vasta vajadustele. Pühapäeva õhtul sõitis Reet reisil Svibyst Rohukülla Vormsi lähedal madalikule. Ühendus mandriga on enne jõule mitmeks päevaks ära lõigatud. Meedias ilmunu põhjal on tegemist tehnilise rikkega.

Reisijad elasid läbi tõeliselt ebameeldiva neljanda advendi õhtu. Viis minutit pärast Reeda väljumist anti reisjatele teada, et laev on madalikul. Sellele järgnes kolm tundi ootamist, kuni saabus Vormsi merepäästealus ja reisijad, kelle hulgas oli ka lastega peresid, said võimaluse Sviby sadamasse tagasi pöörduda.

Positiivne kogu juhtumi juures oli see, et Reeda meeskond tegutses konstruktiivselt ja teavitas inimesi olukorrast jooksvalt. Enne teisele alusele asumist jagati välja päästevestid.

Sviby sadamas oli võimalus valida, kas jääda saarele või minna mandrile. Mandrile minejaid said veel poolteist tundi oodata politsei- ja piirivalveameti alust Valve.

Kell 22.15 jõuti lõpuks Rohukülla, kust igaüks omal jõul pidi edasi liikuma. Kihnu Veeteed ei olnud organiseerinud neile ühtegi sõiduvahendit, sõidukid on tänahommikuse seisuga ikka veel madalikul istuva Reeda pardal.

Peale selle ootab kõiki Vormsiga seotud inimesi ees reisiplaanide muutmine. Vähemalt kaks päeva ei liigu post ega toidukaubad.

See olukord on täpselt see, mida oleme soovinud vältida, alustades kolm kuud tagasi teiega dialoogi. Paraku pole selle aja jooksul ükski riigiasutus Vormsi ettevõtjatega neid kitsaskohti arutanud.

On ilmselge, et sel sügisel on teenus olnud täiesti ebarahuldavalt korraldatud.

Miks on Kihnu Veeteede hallatav Ormsö juba teist korda pikalt remondis? Kas saate kinnitada, et edaspidi on parvlaev Reet ohutu ehk töö- ja ilmastikukindel asenduslaev? Mida teete tellijana senisest teisiti, et Vormsi liini teenuse kvaliteet lõpuks ometi paraneks ja Kihnu Veeteed oleks motiveeritud teenust pakkuma ohutul ja kaasaegsel tasemel?

Vormsi elanike nimel Karl Kermes

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Samuti/ ka/ pikalt/ Vormsilane
2 aastat tagasi

No mis ma oskan öelda, kurb kui sõnumitooja alati ära tapetakse. Ma ei peatu siin teemal, et kes oleks ja mida pidanud tegema, et aastal 2020 ei pea olema praamiliiklus tasemel 1990. Alati võib tunnustada ühistransporti, et ta liigub kui kord kuus tahtmine bussi peale minna ja see kogemata juhtus mööda sõitma aga mida teevad need, kes peavad tihedamalt liikuma? See vastandumine, et minul kõik hästi ja ülejäänud virisevad ja oleks pidanud arvestama kui saarele tuled. Vahest tõesti aga mõtle selles võtmes, et kui sul on kas või üks kord elus väga vaja liikuda ja siis selgub, et oi kurat….siis… Loe rohkem »

Jens
2 aastat tagasi

Noh ja siis…. selle üks kord liikumisel võib juhtuda maanteel samuti õnnetus……ja paljugi raskem. Erinevad olukorrad juhtuvad ootamatult, ettearvamatult. Mul saareinimesena on küll ja küll olnud juhtumeid, et kolme kuu jooksul üks kord on vajalik sõita üle mere. On vaja, aga ei saa…. kord tuul tugev, kord jää liigub, kord ka praami rike ja ikka elan rõõmsalt saarel! On Sul saarel valus elada, et hiljuti ühe päeva oli liikluses tõrge?

vormsilane
2 aastat tagasi
Reply to  Jens

Üks asi on see mida me suudame taluda ja mida me ehk isegi oleme harjunud taluma. Aga teine asi on see kuidas asjad võiksid edaspidi paremini minna ja kas me selle nimel ise teeme midagi või ei tee. Karlil on julgust olnud rohkem kui paljudel teistel ja ta on sõnumitoojana teinud tänuväärset tööd.

Head soovid!
2 aastat tagasi

Eks saare elu ongi tõesti oma väikeste vimkadega. Pisut imestama paneb küll, miks just vahetult enne pühi suurem praam remonti saadetakse aga ehk teisiti ei saanud.
Jõudu Vormsi rahvale ja häid pühi!

vormsi
2 aastat tagasi
Reply to  Head soovid!

Aga millal on õige aeg teha laevale kohustuslikku korralist remonti? Suvel ei saa, turism on paljudele vormsilastele leib laual. Puhkuste aeg ja inimesed tahavad liikuda. Aastavahetusest kevadeni? Ka ei saa, siis on vaja varutud metsamaterjal saarelt ära vedada ja ehitusmaterjali saarele tuua, et mitte suvist praami liialt koormata. Palgiautod suvisel praamil ju ei meeldi kellelegi( mulle ka mitte, kuigi olen jalakäijana praamil). Pealegi, talvel sõidaks praam tihti tühjalt või paari sõiduautoga kui poleks palgiautosid. Seega, just parim aeg november- detsember. Ilusasti pikkadeks pühadeks ORMSÖ jälle meie päralt. Jõudu jaksu meie laevaperele ja kauneid rahulikke pühi meile kõigile!

Merit ka Vormsilane
2 aastat tagasi

Aitäh, Karl! Mina olen üks nendest rahulolematutest vormsilastest, kes ei ole praeguse praami ja metsaveoga kuidagi rahul. Ja julgen seda enda nimega ka öelda. 2017. aasta suvest alates, olen püüdnud Vormsil elada. Illusiooni, et praam kopli tramm on, mul ei ole, eriti kui asi puudutab ilma. Aga illusioon et kohalik omavalitsus oma inimeste eest vôiks seista ja ka näiteks hanke tingimuste osas oleks kaasa tahtnud rääkida, on mul küll. Mitte siin anonüümselt Karli tümitada. Lihtsalt see praamiônnetus oli taas üks piisk karikasse, mis ammu täis sai. Ja eriti kurvaks teeb kui kuuled vallaametnikku praami meestele kinnitamas, et Reet on väga… Loe rohkem »

vormsilane
2 aastat tagasi

Jõudu Kermes!

kellelgi
2 aastat tagasi

näpud rasvased, aga oma särgi hõlma ei taha neid pühkida. huvitav miks nüüd lodjaga kirja rootsi kunnile ei saadeta, ehk saadab värvilised kommunaarid saarele appi palke parvetama

Jens
2 aastat tagasi

Hr. K.K on mõistlik Tallinnas elada, veelgi parem- New Yorgis! Liikumine igas suunas igal minutil võimalik. Elan Vormsil kümneid aastaid, elu on normaalne. Ikkagi saar! Liigendada metsaveod ja reisijad, puhkajad ja …. eraldi lahtritesse… mille alusel diskrimineerimine? Ehk siis mõni reis ainult Tallinna elanikele? Mõni reis ainult saare elanikele? On ju ebamõistlik. Ettejuhtuvaid eriolukordi laevaliikluse juhtub, oleme üle ja tänulikud. Kihnu Veeteed on vastupidavad ja arukad!!
Hr. K. K.- likvideeri koroona ja asu võitlusse.

Saarelt ja saarel
2 aastat tagasi

Eks K.K esindab neid “kohalikke” kelle pole reisijatest sooja ega külma aga hakkavad omaarust sotsiaalmeedias “nalja” viskama teemal, “Ei tea kuidas küll nüüd palgid mandrile saavad?”. Kui olete nii Kohalikud, siis aidake mõelda kuidas praam madalikult kätte saada ja inimesed tervetena kuivale. Tsiteerides filmiklassikat – Artistid!

Kah vormsilane
2 aastat tagasi

Mina pole küll Karl Kermest volitanud enda eest rääkima! Ei eraisiku ega kohaliku ettevõtjana! Amen!

Samuti vormsilane
2 aastat tagasi

Olen ka pool oma elust Vormsil elanud. Mul on nn vormsilaste pärast piinlik. Ministeerium küsib meie ettepanekuid praamiliikluse korralduse osas. Kaks korda istume koos, arutame koos vallavõimu esindajatega kõik läbi, ka rahvamaja saalis. vallavanema räägib mitu kuud sellest, kuidas peetakse maanteeametiga läbirääkimisi nende ettepanekute osas. Ja siis selgub, et vormsilaste ettepanekud pole vallamajast välja läinudki. Ainuke kiri, mis kindlalt välja läks oli soov, et kaks palgiveoautot ikka peale mahuks. Vallamajal peaks oma tegemata töö pärast häbi olema. Kelle huvide eest ikka seistakse. Mitte vormsilaste

Ka vormsilane
2 aastat tagasi

Mul on Kermese pärast piinlik. Olen saarel elanud üle poole oma elust ja on olnud aegu kus kuude kaupa ei saanud talvel inimesed mandrile. Nüüd mõni kes on suvekodu saarele suutnud osta, arvab et võib kõigi meie, saarel aastaringselt elavate eest sõna võtta. Ela mandril, siis ei pea praami pärast muretsema. Väikesaarel võib kõike ette tulla ja elu saarel ei sobi virisejale.