RMK pakub tänasest taas võimalust tuua jõulupuu riigimetsast

BNS

Mobiiliäpp RMK Loodusega koos. Foto: kuvatõmmis

Mobiiliäpp RMK Loodusega koos. Foto: kuvatõmmis

Täna algas taas Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) kuusekampaania „Armastan metsa ja jõulupuud“, mille raames kutsub RMK jõulukuuske koju tooma riigimetsast.

Kampaania kestab 31.detsembrini ning lisateavet leiab RMK kodulehelt https://www.rmk.ee/kuuseke või mobiilirakendusest.

RMK peametsaülema Andres Sepa sõnul armastavad eestimaalased metsa ja jõulupuu toomise traditsiooni, kuna see annab meile ka sügistalvisel ajal põhjuse lähedastega loodusesse minna ja ühiselt sobivaim jõulupuu otsida.

Seetõttu pakubki RMK riigimetsast jõulukuuse toomise võimalust, et aidata elus hoida traditsiooni. Lisaks kingib RMK jõulukuused kõigile asenduskodudele, kes seda soovivad ning kaunistab riigimetsast pärit jõulupuuga mitmete ühiskondlike institutsioonide ruume.

Kuuske tohib riigimetsast võtta vaid neist kohtadest, kust tal pole lootust suureks kasvada: teede ja kraavide servadest, elektriliinide ja vana metsa alt.

RMK hea koostööpartner Elektrilevi paneb südamele, et elektriliinide alt kuuske valides tuleb eelkõige veenduda ohutuses — jälgi, et puu latv oleks elektriliinist vähemalt 3 meetrit madalam. Samuti tuleb elektriliini läheduses liikudes olla tähelepanelik ja veenduda, et torm poleks liinijuhtmeid maha murdnud. Liinile langenud puust või katkisest elektriliinist tuleb teada anda numbritel 112 või 1343.

Kuuske ei tohi võtta metsanoorendikust ega kaitsealalt. Metsanoorendiku tunneb ära selle järgi, et puud on korrapäraselt hooldatud ning enamasti ühekõrgused. Kaitsealad on riigimetsa kaardil pruuni tooniga välja toodud ja piiritletud ning ka looduses valdavalt siltidega tähistatud.

Kuuse eest tuleb maksta enne selle maha võtmist, tasudes mobiili- või pangamaksega. Kuni meetrine jõulupuu maksab 3 eurot, 1-2meetrine 8 eurot ning 2-3meetrine 13 eurot. Osta saab ka kõrgemaid kuuski, mille hinnad on välja toodud RMK kodulehel. Makse tegemist tõendav SMS või maksekorralduse kinnitus peab metsas kaasas olema – seda võivad kontrollida pisteliste reidide käigus RMK ja Keskkonnainspektsiooni töötajad.

Kel metsa minna ei õnnestu, võib külastada Tallinna Lauluväljakul asuvat valgusküllast RMK jõulumetsa, kuhu on rajatud 11 saarekest eri vanuses puudega RMK taimlast ja riigimetsast. Jõulumetsa teabetahvlitelt leiab tarkuseteri metsast ja metsaga seotud väärtustest ning vastata saab küsimustele, millele vastanute vahel loositakse igal jõuluootuse nädalal teemakohaseid auhindu. Jõulumets on osa Tallinna Lauluväljaku Jõulupargist, mis on avatud 10. jaanuarini.

RMK andmetel tõid Eesti inimesed möödunud pühade ajal riigimetsast 9727 jõulukuuske.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments