Läänemaa aasta isa on Talis Gilden

Lääne Elu

info@le.ee

Talis Gilden. Foto: Eduard Laur
Talis Gilden. Foto: Eduard Laur

Tänavu sai aasta isa tiitli Kullamaal elav Talis Gilden. Kandidaadiks esitas Talise tema perekonnatuttav ja endine õpetaja Heli Mäe. Talis valiti välja seitsme kandidaadi seast.

Talisel on kolm last: Kristofer (13), Katariina (7) ja Kregor (2).

Mäe iseloomustab Talist kui noort töökat pereisa, kes mõtleb alati esimeses järjekorras pere peale. Näiteks asus Talis ise ehitama oma perele kodu ja kogu oma vaba aja suunas ta kodu rajamisele, et väikesest korterist saaks asuda perega elama päris oma koju.

Samuti tõi Mäe välja, et Talis on abivalmis inimene. Ta leiab alati aega ka teiste murede lahendamiseks (eriti elektritööde ja tehnika vallas). Talise kannatlikkus ja oskus lastega tegeleda on hämmastav. Kõigi kolme lapsega on ta oma töö kõrvalt suurepäraselt hakkama saanud.

Talise jaoks ei ole Mäe sõnul olemas eraldi meeste töid ja naiste töid, ta on täiesti nüüdisaegse ellusuhtumisega pereisa, keda saab eeskujuks tuua teistele noortele ja miks mitte ka vanematele pereisadele.

Talis sai noorelt isaks ja seetõttu ei läinud ta ka kohe peale keskkooli lõpetamist edasi õppima, vaid otsis tööd, et pere üleval pidada. Esimesel võimalusel ta siiski jätkas oma õpinguid, sest hariduse omandamine on Talise meelest üks olulisi prioriteete.

Talis on osanud oma elu nii korraldada, et kõigil tema peres on hea olla. Eriti hämmastav on tema mõistev suhtumine oma abikaasa tegemistesse, et tema laste ema saaks oma unistusi teostada. Selles osas väärib Talis eraldi esile toomist ja tunnustamist.

Mäe tõi esile Talis Gildeni suure rolli taustajõuna. Tema sõnul on endiselt väga tavaline see, et meestel on veidi lihtsam ühiskonnas end teostada, sest laste, kodu ja perega tegelemine on kuidagi loomulikult naiste pärusmaaks kantud. Seepärast hakkab Gildenite pere juures eriti hästi silma just see, kuidas mees laseb nii pühendunult oma abikaasal särada ja ennast teostada. Talise abikaasa Riina on saanud esimese lapse kõrvalt lõpetada Tallinna ülikoolis klassiõpetaja magistriõpingud ning Tartu ülikoolis geograafiaõpetaja ümberõppe täiendkoolituse, teise lapse kõrvalt alustas õpinguid Viljandi kultuuriakadeemias huvijuhi erialal, kolmanda lapse kõrvalt lõpetas rahvakultuuri keskuse juures tantsujuhtide koolituse.

Rahvatantsuga tegelemine on Talise abikaasa suur kirg. Talis mõistab seda suurepäraselt ja teeb kõik selleks, et tema naine saaks ennast selles teostada. Juhendades koolis tantsuringe, osaledes tantsupidudel ja korraldades huvijuhina üritusi terves kogukonnas tähendab väga suures osas kodust eemal olemist. See kõik poleks võimalik, kui poleks nii toetavat abikaasat.

Nähes, kui suured plaanid on ta abikaasal seoses rahvakultuuri arendamisega kogukonnas, otsustas Talis ulatada oma abikäe MTÜ Tantsutuba rajamisse. Koos abikaasaga hakkasid nad 2018. aastal looma Kullamaale pärimuskultuuri keskust. Eelkõige on see Talise abikaasa suur südamesoov ja unistus, aga Mäe sõnul on nii liigutav näha, kui innustunult Talis toetab selle unistuse elluviimist. Tantsutoa tarbeks ostetud vana laguneva maja juures on Talis ära teinud kõik rasked füüsilist mehejõudu vajavad tööd. Talis osaleb aktiivselt ka selle tantsutoa sisulise poole üles ehitamisel.

Talis pole unustanud ka ennast. Lapsepõlveaegsete sõpradega tiirutab Talis igal suvel vähemalt korra mööda Eestimaad, avastades uusi paiku. Tehnika, autod ja sõbrad ongi temale olulised märksõnad, kui teemaks tuleb vaba aeg. Talis ei suitseta ega tarbi alkoholi, mis pole just väga tavaline noorte puhul. Ta armastab korda, täpsust ja kokkulepetest kinni pidamist. Selline ellusuhtumine distsiplineerib ka teisi, kes Talisega kokku puutuvad. Iseenesestmõistetavaks peab Talis nii enda kui abikaasa vanemate abistamist. Kõrvalt vaadates on näha, et neid inimesi, kes aeg-ajalt Talise abi vajavad, on kordades rohkem kui ainult pereliikmed. Aga eelkõige on ta loomulikult suur tugipost ja taustajõud oma perele.

Läänemaa aasta isa 2020 tunnustatakse 14. jaanuaril toimuval tunnustusüritusel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valdo
3 aastat tagasi

Vaevalt see tiitel tema elus midagi muudab – võibolla abielu välised suhted hoiab eemal. Julgen arvata, et iga lapse jaoks on tema isa nr. 1, olgu milline ISA tahes. Muidugi õnne mehele!

Feminism hävitab ühiskondi
3 aastat tagasi

Nõus, et selline ‘tiitlite’ jagamine tegelikult lõhestab ühiskonda. Inimeseks olemine ei ole sport, mida saab mõõtühikutes mõõta….absurd!

Skeem
3 aastat tagasi

Nõus. Iga lapse aasta isa on tema enda kodus. Tundub nagu otsitakse igal aastal mingit ühiskondlikku isa. Aga õnne siiski valitule!

Ettevõtja Kullamaalt
3 aastat tagasi

Muidugi kena kui keegi saab tunnustuse ja igati nõus eel kommenteerijaga, isaks ja inimeseks olemine ei ole sport ning pole kriteeriume, mille abil seda hinnata. Paraku on teemal teine tahk – keegi peab märkama ja oskama vajalikul tasemel hindamiskomisjonile iseloomustuse kirjutama, et hinnatavast adekvaatne pilt hindamiskomisjonis tekiks. Millised on on need kõlblusnormid või kriteeriumid, mida iga komisjoni liige oma tõekspidamiste järgi hindab ja otsustab ning hinnangu annab? Kes need kriteeriumid komisjonile ette kirjutab? Mitu last peres, milline usk, kristlane või ateist, kui ettevõtlik, ühiskondlik aktiivsus, vanus, iseloomu omadus, haridus, positsioon kogukonnas jne. Kas kanditaadi esitaja kõiki omadusi hinnata selliselt et… Loe rohkem »

ausalt
3 aastat tagasi

mitte midagi isiklikku, ilmselt ongi suurepärane isa. Mulle lihtsalt tundub, et sellised valimised ja tiitlid ei anna ühiskonnale midagi. Isegi natuke ma ütleks lõhestavad ühiskonda, tekitavad küsimusi, mõni isa ehk mõtleb,et mina ka üritan nii kuidas oskan aga ….Tahan öelda et väärtustagem ühiskonda tervikuna. Hoiame kõike meie inimesi,sõltumata sellest on nad aasta isad või lihtsalt head inimesed.

Seda et
3 aastat tagasi
Reply to  ausalt

Tunnustamine on alati tore ja annab tunnustatu argipäevale palju juurde. Igal perel on võimalus oma isa või ema esitada. Pigem olgem sallivad ja jätkem see kadedus. Kõige olulisem on niikuinii see, et sa oledki oma lastele hea vanem.

Oo,
3 aastat tagasi

milline kiidujutt. Mötlema paneb ainult mis selliste haledate artiklitega lugejale öelda tahetakse.

Märgatud
3 aastat tagasi

Jee! Lõpuks ometi valitud aasta vanemaks keegi, kes ei ole juba vanavanem. See on samm edasi, samm arengu suunas. Mitte et midagi oleks meie esivanemate vastu, aga ka nooremad vanemad väärivad tunnustust, kes alles oma lapsi kasvatavad. Kes võiks just praegu olla oma laste kasvatamisel eeskujuks. Palju õnne aasta isale!

juss
3 aastat tagasi

Tean, igati õige mees, päris mees ja isa!

Maali
3 aastat tagasi

Nii tore, et vahelduseks ka noorem isa aasta isaks valiti. Kirjelduse järgi tundub igati tiitlit väärt!

Nõus
3 aastat tagasi
Reply to  Maali

Kirjelduse järgi lausa aasta mees!

peaaegu naabrimees
3 aastat tagasi
Reply to  Nõus

meil koluvere külas on tõesti väga asjalikud aasta isad, Hannes Smitt, kes on Talise naabrimees ja eeskuju kogu külale ja nüüd Talis.Talisel on veel natuke minna, sest Hannes on viie lapse isa.Aga sellise tubli kaasaga nagu Talisel on Riina ei jää see rekord ilmselt löömata. Iga asjaliku ja tugeva mehe selja taga on veel tugevam ja asjalikum kaasa. Kõik Heli sõnad Talise ja tema pere kohta on täpsed ja õiged- õnne teile armsad noored ja teadke, et sellised pered on Eesti tulevik