Erkki Bahovski: milline on tõde Estonia kohta?

Erkki Bahovski.

Erkki Bahovski.

Norra filmitegijate seninägematud kaadrid parvlaevast Estonia ja iseäranis vrakis laiutavast august tekitasid oodatult uue vandenõuteooriate laine.

Paljudest, kes varem olid samal ajal immigratsiooni-, dopingu-, viroloogia-, meedia- ja uue kunsti eksperdid, said üleöö ka laevaehitusasjatundjad. Kui mõelda tagasi aastasse 1994, mil Estonia katastroof aset leidis, siis ei olnud sotsiaalmeediat ja internetki oli Eestis lapsekingades. Alternatiivsed teooriad Estonia katastroofi põhjustest levisid ka siis, kuid mitte säärase võimenduse ja haardega nagu praegu. Estonia huku uurimiskomisjon sai toona kindlasti rahulikumalt töötada.

Interneti, aga eriti sotsiaalmeedia levik on viinud meid tõesti tõejärgsesse ajastusse. Igale teooriale leidub vastuteooria ja igale väitjale leidub oponent. Juba olemuslikult sünnitab igasugune suur tragöödia vandenõuteooriaid, mida on peaaegu võimatu ümber lükata, sest on raske vaielda väitega, nagu valitsus varjaks midagi. Valitsus varjabki alati midagi, enamasti julgeoleku-, aga mõnikord ka välispoliitilistel põhjustel (partneritega on kokku lepitud, kui palju millestki räägitakse).

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
asjaga
3 aastat tagasi

kursis olevad isikud tuleb ülekuulamiseks anda selliste NKVD tyypi troika asjameeste kätte, kui 25+5 või seinaäär terendab, lähevad ka lõuapaelad lõpuks lahti ja massimõrv saab selguse

Vaatlus
3 aastat tagasi

Tõstke vrakk üles ja tõestage oma juttu lugu lgp poliitikud. Enne pole teil mõtet suud rohkemlahti teha. Koroonaga on sama teema, ise levitate vastuolulist infot

erki
3 aastat tagasi

juttu on võimatu ümber lükata, sest on raske vaielda väitega, nagu varjatakse midagi

kui
3 aastat tagasi
Reply to  erki

soovitakse massimõrva jälgi katta betooniga, siis pole siin mingit vandenõuteooriat. Rahvas ootab ausaid vastuseid, sest omakestel on kõikide seaduste järgi see õigus, pole vaja inimesi mõnitada ja alandada.